Per Kauno pilies šturmą apdegė jaunas vyras

Laikinojoje sostinėje savaitgalį šurmuliuoja šventė „Kauno Hanza dienos 2014“, kurios metu minimas 606-asis miesto gimtadienis. Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas 1408 metais Kaunui suteikė Magdeburgo miesto savivaldos teises.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 18, 2014, 12:44 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:04 PM

Šeštadienio vakarą tūkstančiai kauniečių ir kitų miestų gyventojų atvyko į senamiestį stebėti įspūdingiausio savaitgalio renginio – inscenizuoto Kauno pilies šturmo.

Masinio vaidinimo metu nebuvo išvengta incidentų. Mūšio scenose dalyvavusiam maždaug 25 metų jaunuoliui, stovėjusiam šalia patrankos, po salvės užsidegė drabužiai, dėl pilvo nudegimų jis nubėgo ieškoti medikų. Tiesa, pirminiais duomenimis, sužalojimai nėra labai stiprūs.

Mūšio metu buvo atkurtas 14 amžiaus lietuvių ir kryžiuočių mūšis, kurio dalyviai kovos lauke pasirodė, vilkėdami viduramžių laikų karių drabužius.

Iš viso kovos lauke dalyvavo apie 100 žmonių. Daugiausiai jų – iš Lietuvos, bet atvyko ir svečiai iš Vokietijos, Latvijos, Baltarusijos.

Nuspręsta, jog mūšyje beveik nebus žirgų, kuriuos gali paveikti neigiamai gausūs specialieji efektai.

Prieš Kauno pilies šturmą kryžiuočiai sudegino lietuvių kaimą, bet su grobiu patenka į Lietuvos karių pasalą, pavyksta išvaduoti belaisvius. Tada dar gausesnės svetimšalių pajėgos įsiveržia į Kauną.

„Kryžiuočiams pavyko užgrobti Kauno pilį ir sulyginti ja su žeme, tačiau vėliau lietuvių pulkai atsitiesia.

Šios didvyriškos kovos davė pradžią antrosios Kauno pilies statyboms“, - portalui lrytas.lt pasakojo masinio spektaklio režisierius Karolis Jankauskas.

Ugnis, pirotechnika, apšvietimas, drabužiai ir kitos mūšio detalės žiūrovus pusvalandžiui nukėlė į senovę, privertė aikščioti iš nuostabos.

Po inscenizuotų kovų miesto padangę nušvietė įspūdingi fejerverkai.

Kauno pilis buvo sugriauta 1362 metais.

Tačiau dar tame pačiame šimtmetyje iškilo nauja mūrinė pilis.

Iki šių dienų yra išlikusi antrosios mūrinės Kauno pilies pietinė dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?