Rukloje JAV desantininkai parodė tai, ką moka geriausiai

Lietuvoje dislokuoti JAV desantininkai šeštadienio vakarą Gaižiūnų poligone greta Ruklos vykstančiose pratybose „Juodoji strėlė 2014” atliko tai, ką geriausiai moka – numatytą teritoriją užėmė iš lėktuvo iššokę parašiutais. Iš viso desantavimo operaciją atliko 120 parašiutininkų – 100 amerikiečių ir 20 Lietuvos kariuomenės žvalgų.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

May 18, 2014, 1:07 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:04 PM

JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopos parašiutininkų šuoliais šeštadienio vakarą pratybose „Juodoji strėlė 2014” prasidėjo trečiasis etapas – aktyvioji fazė. Nuo šiol iki pat pratybų pabaigos maždaug 1 tūkst. 500 Lietuvos ir JAV karių kartu nepertraukiamai vykdys taktines užduotis, orientuotas į gynybą.

Mokomi šaudyti dar ore

Pagal pratybų scenarijų, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ žvalgai kartu su JAV 173-iosios oro desanto brigados parašiutininkais turėjo atlikti šuolius numatytame operacijos rajone, neutralizuoti priešiškas pajėgas ir užtikrinti gyvybiškai svarbių objektų kontrolę. Juos pratybose imitavo apgriuvęs pastatas, kurį gynė „blogiukai” – specialios Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono mechanizuotosios kuopos kariai, kurie jau kelerius metus atlieka priešo vaidmenį Lietuvoje vykstančiose pratybose.

Veiksmas prasidėjo nuo kelių galingų sprogimų, imituojančių artilerijos apšaudymą. Tuo pat metu virš pratybų vietos pasirodė JAV krovininis orlaivis C-130 „Hercules“, iš kurio vienas paskui kitą pasipylė parašiutininkai.

Orlaivis apsuko ratą ir iš jo vėl pradėjo virsti parašiutų kupolai.

„Blogiukai”, žinoma apšaudė besileidžiančius amerikiečius, šie vos pasiekę žemę persigrupavo.

„Šį kartą besileidžiantys parašiutininkai nešaudė. Pagal saugumo taisykles, jų dėtuvės turėjo būti atskirai nuo ginklų. Tačiau realiose situacijose parašiutininkai leidžiasi šiek tiek toliau nuo operacijos vietos, o jei yra apšaudomi, dar kabėdami ore į priešą atidengia ugnį”,- stebėdami parašiutais besileidžiančius desantininkus kai kuriuos vykstančio veiksmo niuansus paaiškino amerikiečių parašiutininkų taktikos niuansus žinantys Lietuvos karininkai.

Paėmė į „nelaisvę” kelis „blogiukus”

Nusileidę ant žemės amerikiečiai dar kurį laiką žvalgė „blogiukų” pozicijas, taip priversdami nekantrauti norinčius susikauti priešininkus.

Pastato šturmas įvyko greitai ir triukšmingai. „Apšaudę“ priešininko pozicijas iš minosvaidžių, desantininkai nedidelėmis grupelėmis priartėjo prie numatyto objekto. Radę mažiausiai ginamą vietą, parašiutininkai paleido dūmų užtvaras, per langus suvirto į vidų ir viską „išvalė”, paimdami į „nelaisvę” kelis priešininkus.

Įsitvirtinę užimtose pozicijose, JAV kariai atliko visas privalomas procedūras – tardė suimtuosius, teikė pagalbą sužeistiesiems, skaičiavo žuvusius.

„Lietuvos kariuomenė labai svetinga”

JAV ir Lietuvos karių oro desanto operaciją stebėjo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika ir specialiai į Lietuvą su darbo vizito atvykęs NATO sąjungininkų Sausumos pajėgų (angl. NATO Allied Land Command) vadas JAV generolas leitenantas Benas Hodgesas.

Amerikiečių generolas į Ruklą atvyko susipažinti, kaip vyksta JAV karių integravimasis į bendrą Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų kovinio rengimo ciklą ir stebėti lauko taktinių pratybų „Juodoji strėlė 2014“. Rukloje jis taip pat susitiko su JAV kariais.

NATO sąjungininkų Sausumos pajėgų vadas sako, kad stebint tai, kas vyksta Ukrainoje dėl Rusijos veiksmų, jam buvo svarbu aplankyti Lietuvą, kad galėtų parodyti sąjungininkų paramą.

„Buvau susitikęs su JAV kariais. Jie man sakė, kad lietuviai juos labai šiltai sutiko. Kareiviai man taip pat sakė, kad jie dalyvauja geriausiose pratybose, kokiose jiems yra kada nors būti. Amerikiečių kariams įprasta su parašiutais šokinėti Italijoje arba Vokietijoje. Lietuva jiems – nauja vieta. O ir Lietuvos kariuomenė labai svetinga. Aš didžiuojuosi būdamas Lietuvos kariuomenės partneriu ir sąjungininku. Didžiuojuosi matydamas, kaip bendradarbiauja Lietuvos ir JAV kariai“,– sakė gen. ltn. B.Hodgesas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. A.Leika džiaugėsi, kad Lietuvos ir Amerikos kariams niekas nesutrukdė atlikti numatytų šuolių parašiutais. Nors šeštadienį pūtė stiprus vėjas, vakarop niaukėsi dangus ir grasino pratrūkti lietus. 

„Šiose pratybose tikrai daug pasiekta, tikrai daug išmokta. Mūsų pokario partizanai tokių šuolių nesulaukė. Noriu pasakyti, kad dabar mes tam ir dirbame, tam ir treniruojamės, kad daugiau niekam nereikėtų laukti tokių šuolių okupuotoje teritorijoje”,– Gaižiūnų poligone sakė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas.  

Pratybos vyksta keliais etapais

Pratybos „Juodoji strėlė 2014“ yra didžiausios šiais metais vykstantys Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ mokymai. Pratybos suskirstytos į kelis etapus. Pirmasis etapas (gegužės 12-15 dienomis) buvo orientuotas į skirtingų gynybinių užduočių vykdymą. Tai ir taktiniai žygiai, cheminio švarinimo operacijos, pasirengimas gynybai ir gynybinės operacijos.

Tuo pat metu Vaidoto batalionas, kuris vadovauja kovinei karių grupei, atliko mokymų planavimą.

Antrasis pratybų etapas truko porą dienų. Tai buvo integravimosi etapas, kad būtų užtikrinta atskirų padalinių tarpusavio sąveika.

Šeštadienį JAV parašiutininkų šuoliais iš lėktuvo prasidėjo trečiasis etapas – aktyvioji pratybų fazės, per kurią jau visi atskirai besitreniravę padaliniai susijungė į vieną kovinę grupę, vykdysiančią gynybinius veiksmus.

Pagrindinė šių pratybų treniruojamųjų karių grupė – Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono štabas su priskirtais padaliniais iš MPB „Geležinis Vilkas“ LDK Algirdo ir LDK Kęstučio mechanizuotųjų pėstininkų batalionų bei pėstininkų kuopa iš LDK Butigeidžio dragūnų bataliono. Jų pasirengimas ir bus vertinamas.

Amerikiečių kariai pratybose vertinami nebus. Tačiau vos pasibaigus mokymams „Juodoji strėlė“, JAV parašiutininkai jau birželį dalyvaus bendrose JAV ir Baltijos valstybių mokymuose „Kardo kirtis“.

JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopa į Lietuvą atvyko iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Vičenzoje (Italija). JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopa (maždaug 150 karių) bendroms pratyboms su Lietuvos kariais atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą ginkluotę ir techniką.

Amerikiečių kariai į Lietuvą (taip po 150 parašiutininkų į Lenkiją, Latviją ir Estiją) permesti Rusijos grėsmės akivaizdoje, vis didėjant įtampai Ukrainoje. Planuojama, kad JAV kariai, stiprindami regiono saugumą, čia pasiliks iki metų pabaigos, o gal net ir ilgiau.

Visą išlaikymą, apgyvendinimą, maitinimą ir logistinę paramą NATO partneriams užtikrina priimančioji pusė – Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.