Smiltynėje - priesaika jūrai, gėlės negrįžusiems ir prizai

Smiltynėje, prie „Albatroso“ paminklo, susirinkę klaipėdiečiai tapo naujų iškilmių liudininkais ir dalyviais – čia jie išgirdo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) pirmakursių ištartus priesaikos jūrai žodžius, padėjo gėlių vainikus išplaukusiems ir negrįžusiems į Klaipėdos uostą jūrininkams. Renginyje, skirtame Tarptautinei Europos jūrų dienai, pirmąkart pagerbti nusipelnę jūrų transporto darbuotojai, su jūra susietų geriausių kultūros ir socialinių projektų autoriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 18, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:44 PM

Šeštadienį keli šimtai LAJM auklėtinių - būsimųjų laivavedžių, mechanikų, logistikos, uostų valdymo, jūrų verslo specialistų su savo tėvais ir draugais užtvindė Šiaurės rage įrengtą naująją Smiltynės perkėlą. Kartu su akademiniu jaunimu sausakimšu keltu į kitą Kuršių marių pusę kėlėsi ir mokyklos dėstytojai, uniformuoti profesionalūs jūrininkai, jūrų kapitonų klubo nariai.

Išlipusių į krantą žmonių vilkstinė nusidriekė senosios Kopgalio tvirtovės link, prie Lietuvos jūrų muziejaus, kur pastatytas originalus paminklas jūreivystei „Albatrosas“ – kilnų jūrų paukštį primenantis beveik 12 metrų aukščio monumentas įvairiais istoriniais laikotarpiais iš Klaipėdos uosto išplaukusiems ir negrįžusiems Lietuvos jūrininkams bei nuskendusiems laivams.

Išsirikiavę prie „Albatroso“ LAJM pirmakursiai pirmiausiai tylos minute pagerbė žuvusius jūrininkus, paminklo papėdėje padėjo gėlių vainikus žuvusiems jūrininkams. Po to pirmakursiai tarė iškilmingos priesaikos jūrai žodžius - prisiekė stiprinti Lietuvą kaip jūrų valstybės prestižą, tikslingai panaudoti aukštojoje mokykloje įgytas žinias, vykdyti patikėtas pareigas, užduotis, būti dorais ir garbingais jūrininkais, jūrų verslo atstovais.

Klaipėdoje jūreivystės mokslus šiuo metu studijuoja apie 400 studentų. Tarp jų yra ir merginų, pasirinkusių ne tik uosto ir jūrų verslo vadybininkių, bet ir laivavedžių specialybes. LAJM baigusios švelniosios lyties atstovės kartu su vyrais sėkmingai darbuojasi prekybos laivuose, keltuose.

„Šiandien aš prisiekiu tau, jūra. Aš ir mano vaikai bus tau per amžius ištikimi. Tepadeda man Dievas“, - vienu balsu ištarė daugiau kaip du šimtai Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos pirmakursių. Po tokios priesaikos jie tapo lygiaverčiais jūrų bendruomenės nariais.

Po priesaikos ceremonijos Klaipėdos miesto savivaldybės konkurso „Albatrosas“ prizais pagerbti su jūra susietų geriausių kultūros ir socialinių projektų, leidinių autoriai. Nominantus siūlė įvairios įstaigos, įmonės, visuomeninės organizacijos. Toks konkursas surengtas pirmą kartą.

Visus siūlymus vertino prie savivaldybės suburtos Jūrų kultūros koordinacinės tarybos komisija Išrinktiems laureatams įteiktos paminklo „Albatrosas“ autoriaus, žinomo skulptoriaus klaipėdiečio Klaudijaus Pūdymo sukurtos atminimo skulptūrėlės. Specialiuoju prizu pagerbtas ir prieš trejus metus Smiltynėje iškilusio įspūdingo monumento jūreivystei kūrėjas.

Geriausiu darbu jūrų kultūros srityje pripažintas Lietuvos jūrų muziejaus projektas „Mano jūra – tolima ir artima“. Socialinių projektų kategorijoje nugalėtojų laurus pelnė Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla - už konkurso moksleiviams „Jūrų keliais“ organizavimą. „Albatroso“ statulėlė už geriausią marinistinės tematikos leidinį atiteko klaipėdietei žurnalistei Adelei Žičkuvienei ir tolimojo plaukiojimo kapitonui Žydrūnui Naujokui - už knygą „Laiškai iš jūros“.

Iškilmėse dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas džiaugėsi Jūrų šventėmis garsėjančiame uostamiestyje gimstančiomis naujomis tradicijos: „Būsimieji jūrininkai Europos jūrų dieną jau trečią kartą prie „Albatroso“ prisiekia ištikimai ir garbingai darbuotis Lietuvai, garsinti jos vardą. Tokių jūrininkų visada lauksime sugrįžtant į gimtąjį uostą – gero vėjo jiems. Smagu, kad įvertinti ir pagerbti jūrų kultūros tradicijų puoselėjai, propaguotojai ir ugdytojai – jų pastangos lietuvius artina prie jūros, padeda pažinti vienintelį mūsų šalies uostamiestį – Klaipėdą“.

LAJM direktorius, profesorius Viktoras Senčila prisiminė, kad priesaika jūrai nėra visiškai nauja tradicija: „Kai Lietuva tarpukariu pradėjo veidu gręžtis į Baltijos platybes, Klaipėdoje 1936 metais įvyko Akademinio jaunimo diena. Tada prie Melnragės švyturio sugūžėję apie 1500 patriotiškai nusiteikusių studentų korporantų panašiai išreiškė savo meilę ir ištikimybę Lietuvos krantus skalaujančiai Baltijai. Tada nuskambėjo rašytojo Igno Šeiniaus rašytos priesaikos jūrai žodžiai“.

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas kapitonas Petras Bekėža pasveikino prie „Albatroso“ susirinkusius laivyno ir uosto veteranus. Garbės ženklai už ilgametį darbą jūroje ir tarnybą įteikti jūrininkams Antanui Mikalčiui, Bronislovui Latvėnui, Valentinui Ševerdovui ir Stasiui Stasyčiui.

Kruizinių laivų terminalo krantinėje rinkosi jau baigę jūreivystės mokslus LAJM auklėtiniai. Karinių jūrų pajėgų mokymo centre išklausę ketverių metų vadų kursus, jie nusprendė savo gyvenimą susieti su tarnyba Lietuvos kariniame laivyne. Prieš laivų paradą Kuršių mariose 18 jaunuolių ištarė kario, o 24 – karininko priesaikos žodžius.

Sėkmės tarnyboje jauniesiems karo jūrininkams linkėjo Lietuvos karinio laivyno Flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas. Jam antrino V.Senčila: ''Jūs esate geriausi mūsų studentai, gero vėjo jums“.

Terminale klaipėdiečiai apžiūrėjo naują karo laivą „Kuršis“, susipažino su krantinėje išrikiuota Lietuvos kariuomenės technika, ginkluote. Jūrų ir sausumos kariai maloniai bendravo su žmonėmis, jaunesni vyrai nepraleido progos pasimatuoti kario aprangą.

Šitaip uostamiestyje buvo paminėta Kariuomenės ir visuomenės vienybės diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.