Lietuvos gelbėtojai vyks į potvynių niokojamus Balkanus

Antradienį į potvynių siaubiamus Balkanus išvyksta Lietuvos gelbėtojų komanda. Taip Lietuvos ugniagesiai reaguoja į Bosnijos ir Hercegovinos pagalbos prašymą.

Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Serbijoje jau žuvo per 40 žmonių, iš užlietų kaimų jau teko evakuoti per 16 tūkst. gyventojų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Serbijoje jau žuvo per 40 žmonių, iš užlietų kaimų jau teko evakuoti per 16 tūkst. gyventojų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 19, 2014, 4:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:35 PM

Kaip rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pranešime, sekmadienį Lietuva gavo nuo potvynių kenčiančios Bosnijos ir Hercegovinos pagalbos prašymą, kuriame prašoma didelio galingumo vandens pumpavimo siurblių ir kitos įrangos.

Lietuva į prašymą reagavo greitai. Jau antradienį į Bosniją ir Hercegoviną išvyksta bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų komanda „BaltFloodCombat“, kurią sudaro trijų šalių gelbėtojai, patikima ir efektyvi įranga – aukšto galingumo vandens perpumpavimo siurbliai ir kt. Lietuvos komandą į pagalbos misiją 10.45 val. iš Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos (P. Vileišio g. 20A) išlydės Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Gegužės 20 d. apie 16 val. trijų valstybių gelbėtojai susitiks Marijampolės apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje ir iš ten vyks į potvynio nusiaubtą šalį. Gelbėtojai Bosnijoje ir Hercegovinoje planuoja dirbti mažiausiai 18 dienų.

Aukšto pajėgumo vandens pumpavimo modulis „BaltFloodCombat“ yra bendras Estijos, Latvijos ir Lietuvos priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų projektas, iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Projekto metu buvo parengti 45 trijų šalių gelbėtojai, įsigyta patikima ir efektyvi įranga, skirta potvynio padariniams likviduoti ne tik Baltijos šalyse, bet ir kitose Europos valstybėse. Operacijų metu modulį sudaro 19 gelbėtojų.

Padėti Bosnijai ir Hercegovinai vyksta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Vilniaus, Kauno ir Utenos apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų pareigūnai.

Nuo praėjusio trečiadienio, kai regione prasidėjo liūtys, Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Serbijoje žuvo per 40 žmonių, iš užlietų kaimų jau teko evakuoti per 16 tūkst. gyventojų. Vandens apsemtas beveik trečdalis Bosnijos ir Hercegovinos. Stipriausiai paveikti šalies Šiaurės Rytai. Čia užtvindyti namai, keliai ir geležinkelio linijos.

Ketvirtadienį šios šalys paskelbė nepaprastąją padėtį dėl potvynių, kuriuos sukėlė didžiausios per pastaruosius 120 metų liūtys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.