Revoliucija Lietuvoje: yra tų schemų

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas „Laisvosios bangos“ eteryje neseniai pasakojo apie tai, kaip į suinteresuotų asmenų kišenes Lietuvoje nuteka europiečių pinigai. Juk vadinamoji „europinė parama“ atsiranda todėl, kad europiečiai moka mokesčius.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

May 19, 2014, 2:32 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:46 PM

„Yra tų schemų...“, – be patoso pasakė pareigūnas. Schemoms reikalinga terpė, kurią žinybos vadovas irgi įvardijo: „Kur visi tie projektai nueina? Nueina į aukščiausias politines struktūras“. Pasak jo, viešųjų pirkimų reikaliukus šalyje sutvarko maždaug šimtas žmonių – bendrovių vadovų, politikų, valstybės tarnautojų.

Galėtume spėti, kad pinigų plovimas Lietuvoje labiau civilizuotas nei, pavyzdžiui, Ukrainoje. Mūsų oligarchai mažiau turtingi, policijos reketas vos pastebimas. Pedofilai, skalūninės dujos, taikus atomas – vargu, ar šie dalykai dar gali sukelti revoliuciją Lietuvoje.

Lemtingos istorinių pasirinkimų kryžkelės praeitos – šalis priklauso ES ir NATO. Rusijos antpuolis? Tačiau tai karas – tikėkimės, ne pilietinis.

O jeigu revoliucija, vis dėlto, kiltų – kuo, apart šūkių „Šaudyti vagis!“, smogtų revoliucionieriai? Šiais laikais, kaip ir anais – „draugas mauzeris“ labai ribotų permainų įrankis. Sušaudei pagal sąrašą, o gyvenimas nepagerėjo.

Viešųjų pirkimų srityje revoliucinės permainos įmanomos, ir jas nurodė Ž.Plytnikas. Viena tarsi nepastebima, tačiau labai veiksminga priemonė – kompiuterinė pažeidimų paieška. Tačiau tam, kad tai veiktų, sutartys turi būti, vaizdžiai kalbant, skaitmenizuotos.

Galėtume tai vadinti Lietuvos „obamizacija“. Mat Barackas Obama greta kitų jo galvoje kilusių Amerikos atnaujinimo idėjų pasiūlė ir tokią: kiekvienam amerikiečiui suteikti galimybę matyti visas valstybės išlaidas cento tikslumu. Panašų projektą dabar bando įgyvendinti vieno Kijevo miesto rajono gyventojai – jie mano, kad tai revoliucinis veiksmas.

Atlyginimus vokeliuose mokančių įmonių išgaudymo schema – ekonomikos studento bakalaurinio darbo tema. Gal net kursinio darbo. Atitinkamos užduotys kompiuterių programuotojams – taktikos reikalas, kuris neturės prasmės, jeigu strategiškai nebus pertvarkyti teisės aktai. O to nenori terpė, nuo kurios viskas priklauso – visų pirma, politikai.

Kompromituojančios medžiagos viešinimas, kurį vykdo tarp savęs kovojančios interesų grupės – tas pat kas mauzerio šūviai. Dėl to kylantys skandalai kaip dūmų uždanga: sproginėja, o įstatymai rašomi, kaip kam reikia.

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.