25-osioms Europos suvienijimo metinėms bus kepama „Taikos duona“

Vidurio ir Rytų Europos šalys

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 21, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:33 PM

Renginyje dalyvausiantis žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna pažymi, kad iniciatyva „Taikos duona“ siekiama parodyti, jog žemės ūkis daro įtaką taikai žemėje išsaugoti.

Renginio organizatoriai, asociacijos „Taikos duona“ steigėjai Marijona Schenk ir Gibfriedas Schenkas, atkreipė dėmesį, kad taikos išsaugojimas Europoje ir pasaulyje yra tiesiogiai susijęs su tvaraus žemės ūkio plėtra. Jų teigimu, saugiai tiekiama aukštos kokybės žemės ūkio produkcija yra viena svarbiausių taikios ir klestinčios Europos prielaidų.

Vieningos Europos įvaizdžiu projekto rengėjai pasirinko maisto produktą, tradiciškai laikomą gyvenimo simboliu.

„Taikos duona“ bus kepama iš rugių, išaugintų simbolinę prasmę turinčioje buvusioje Berlyno sienos teritorijoje, vadinamojoje „Mirties linijoje“. Šiame lauke išaugintų rugių sėklos 2013 m. buvo padaugintos ir pasėtos istoriškai svarbiose Rytų Europos šalyse, kurios po Sovietų Sąjungos griūties prisijungė prie Europos Sąjungos, - Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Čekijoje, Vokietijoje. 2014 m. skirtingose Europos šalyse išaugintas vokiškų ir vietos rugių derlius sugrįš į Berlyną, grūdai bus sumalti, o iš miltų kepama duona.

Žemės ūkio ministras prof. V. Jukna atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje „Taikos duonai“ skirti rugiai auginami Augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje. Auginami iš Vokietijos atkeliavę rugiai „Borellus“ ir lietuviška veislė „Virgiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.