Du socialdemokratų ministrai siūlo įteisinti balsavimą internetu

Du socialdemokratų ministrai

Du socialdemokratų ministrai siūlo Seimui dar kartą svarstyti galimybę įteisinti balsavimą internetu per visus rinkimus ir referendumus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Du socialdemokratų ministrai siūlo Seimui dar kartą svarstyti galimybę įteisinti balsavimą internetu per visus rinkimus ir referendumus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 22, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:45 PM

Tai numatančias įstatymų pataisas parengė teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

„Balsavimo internetu klausimas jau seniai svarstomas valstybės institucijose ir visuomenėje, tačiau būtini teisės aktai taip ir nepriimti. Visuomenės apklausos rodo, kad nemaža dalis gyventojų nori tokios balsavimo galimybės ir ja pasinaudotų, todėl turime pagaliau priimti ryžtingą sprendimą, reikalingą moderniai visuomenei“, – pranešime spaudai teigė J.Bernatonis.

R.Sinkevičius BNS teigė, kad balsuoti elektroniniu būdu jau bus galima kitų metų vasarį vyksiančiuose savivaldybių rinkimuose.

„Aš galvoju, kad techniškai mes tą galime padaryti iki savivaldybių rinkimų kitų metų vasarį. Dar reikia sudėlioti techninę šito dalyko pusę, koreguoti duomenų apsaugos klausimus, bet visa tai įmanoma padaryti“, - kalbėjo R.Sinkevičius.

Ministro teigimu, elektroninio balsavimo sistemai sukurti reikės apie 4 mln. litų. Tam numatoma panaudoti informacinės visuomenės plėtrai numatytas lėšas.

Anot ministro, Estijos pavyzdys rodo, kad šiuo metu elektroniniu būdu šalyje balsuoja apie 10 proc. visų balsuojančių.

„Lietuvoje aktualus klausimas dėl į užsienį išvykusių tautiečių. Vaikščiojimas į Lietuvos ambasadas ne visiems yra patogus. (...) Internetinis balsavimas leis daug patogiau dalyvauti valdžios formavimo procese ir tiems žmonėms, kurie šiandien yra užsienyje“, - sakė susisiekimo ministras.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas praėjusią savaitę BNS teigė, kad žada kreiptis į Seimą dėl leidimo užsieniečiams balsuoti internetu.

Pagal projektą, būtų balsuojama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje.

Balsavimo internetu duomenys būtų kaupiami, saugomi ir apdorojami VRK valdomoje informacinėje sistemoje, kurios valdytojas privalėtų užtikrinti informacijos saugumą.

Siūloma leisti pradėti balsuoti internetu, likus ne daugiau kaip 144 valandoms iki balsavimo rinkimų dieną pradžios, o baigti - likus ne mažiau kaip 79 valandoms. Balsuoti galėtų visi rinkėjai, identifikavę save elektroninėje erdvėje. Balsai būtų pradedami skaičiuoti tik pasibaigus balsavimo rinkimų apylinkėse laikui.

Be to, siūloma VRK suteikti teisę, nustačius šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų balsuojant internetu, priimti sprendimą laikyti balsavimą neįvykusiu.

Rinkėjo balsas, gautas jam balsavus internetu, būtų neskaičiuojamas, jeigu tas pats asmuo balsuotų rinkimų apylinkės balsavimo patalpoje, diplomatinėje atstovybėje, konsulinėje įstaigoje ar laive.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad 2015-ųjų vasarį vyksiančiuose savivaldybių rinkimuose bent dalyje Lietuvos teritorijos jau būtų galima įteisinti elektroninį balsavimą.

Seimas 2008 metais svarstė elektroninį balsavimą įteisinančias įstatymų pataisas, tačiau joms nebuvo pritarta.

Pirmąja valstybe pasaulyje, kurios parlamentas buvo renkamas ir balsuojant internetu, 2007-ųjų kovo pradžioje tapo Estija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.