Lietuvos kariuomenė iš Rusijos perka šaudmenis ir degalus

Net ir įsiplieskus įvykiams

Lietuvos kariuomenė iš Rusijos tebeperka šaudmenis, tiesa, tik imitacinius, naudojamus per pratybas.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotrauka
Lietuvos kariuomenė iš Rusijos tebeperka šaudmenis, tiesa, tik imitacinius, naudojamus per pratybas.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 22, 2014, 6:46 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:24 PM

LNK naujienų tarnybos duomenimis, Lietuvos kariuomenė iš Rusijos tebeperka šaudmenis, tiesa, tik imitacinius, naudojamus per pratybas. 

Atsargos majoras Algirdas Daugirdas patikslino, kad šaudmenys naudojami ne NATO kalibro ginklams, bet kalbama apie „lenkiškus kalašnikovo variantus, kurie irgi vis dar naudojami mūsų pratybose“. 

Esą „rusiškais mokomaisiais šaudmenimis aprūpinti Lietuvos kariai daugiau mokosi ne šaudyti, bet pertaisyti ginklą jam užsikirtus“. 

Tačiau jis konstatavo, kad taip remiama ne tik mums nedraugiškos šalies karinė pramonė, bet ir „tie šoviniai gadina mūsų ginklus“. 

„Turima informacija leidžia sakyti, kad nuo tuo lūžinėja kai kurių ginklų dūžikliai, pistoletiniai šaudmenys pratybų metu, vidutiniškai kas trečias, užsikirtinėja“, - sakė A.Daugirdas. 

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas LNK žinių laidai aiškino, kad tai tebuvo „vienas ar du nedideli pirkimai“ tam, kad būtų galima pabaigti naudoti, sudėvėti dar likusią rusišką ginkluotę. 

LNK duomenimis, iš Rusijos tiekėjo kariuomenė už 4 mln. litų nusipirko ir degalų, nes „Lukoil“ pasiūlė mažiausią kainą. Politikai esą jau prakalbo, kad reikia keisti viešųjų pirkimų įstatymą, jog kaina nebūtų lemiamas kriterijus aprūpinant krašto apsaugos sistemą. 

„Ypač esant šitoms aplinkybėms, kokios yra dabar susiklosčiusios po Rusijos agresijos prieš Ukrainą, manau, kad turėtume rimčiau pasižiūrėti į tuos dalykus, ir nežinau, ar turime maitinti Kremliaus režimą savo pinigais tam, kad jie paskui agresijas vykdytų“, - sakė buvusi krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė. 

Krašto apsaugos ministras aiškino, kad „Lukoil“ degalus gamina Lietuvoje veikianti „Orlen Lietuva“ naftos gamykla, o NATO standarto amunicija yra perkama ir iš prie Kauno esančios Giraitės ginklų gamyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.