Balsavimo internetu įteisinimas: už ir prieš

Ketvirtadienio vakarą laidoje „Lietuva tiesiogiai“ lankėsi trys pašnekovai – teisingumo ministras Juozas Bernatonis, konservatorių atstovas Mantas Adomėnas bei VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Laidoje užvirė arši diskusija dėl prikelto internetinio balsavimo įteisinimo Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:05 PM

„Ta tendencija balsų mažėjimo, internetas jos nesustabdo, ji ir toliau tęsiasi. Taip tas ketvirtadalis žmonių balsuoja internetu, bet manoma, kad jie ateitų balsuoti ir taip“, – tikina M. Adomėnas.

Savo nuomonę jis grindžia elementariu pavyzdžiu – piktnaudžiavimui yra atveriamos didžiulės galimybės. Taip pat konservatorius paminėjo ir faktą, kad yra šalių (Nyderlandai ir Junginė Karalystė), eksperimentavusių su tokiu balsavimo būdu, tačiau radusios techninių klaidų jo atsisakė: „Estija yra vienintelė valstybė taikanti tai nacionaliniu mastu.“

Šio siūlymo iniciatorius J.Bernatonis pabrėžia, kad Estijoje jau 10 metų veikia internetinio balsavimo sistema, o G.Kirkilas siuntė specialistų komandą ir bandė siūlyti tokį sprendimą priimti Seime dar prieš 7 metus. Jo teigimu, demokratinių rinkimų principų tokia sistema tikrai nepažeidžia. „Estija yra lyderiai kibernetiniame saugume ir jie saugume problemų nemato, tai reiškia, kad tokį saugumą įmanoma užtikrinti.“

Ponas M.Adomėnas suskubo paprieštarauti, sakydamas, kad speciali tyrėjų komanda iš JAV auditavusi rinkimus Estijoje simuliavo galimus įsilaužimo scenarijus ir nulaužė bei pateko į visus serverius. Tačiau Z.Vaigauskas, priminė, kad JAV specialistai tuos sukurtus scenarijus išbandė ne per rinkimus, o savo sukurtoje programoje pagal estų rinkimo modelį.

„Ekspertai išvadose rašo, kad jie nevykdė simuliacijų būtent tuo metu kai vyko rinkimai, tai iš esmės jie nulaužė savo serverį. Yra apie ką svarstyti, ir patys estai žinojo tas problemas. Mes neturime patvirtinimų, kad estų duomenų bazės butų nulaužtos. O kalbant apie saugumą, tai jis yra užtikrinamas šifravimo – dešifravimo metodu. Tobulėja gynybos metodai – tobulėja puolimo metodai“, – sako J.Bernatonis. Pasak jo, saugumą užtikrins jo bendražygis internetinio balsavimo planuose – R.Sinkevičius, o jis pasirūpins teisiniu teisingumu.

Laidai besibaigiant kilo dar vienas ginčas apie stebėtojų svarbą. M.Adomėnas sako, kad dabar popierinį balsavimą gali stebėti visi protaujantys piliečiai, o internetinėje erdvėje tai daryti gali tik saujelė specialistų. „Labai dažnai schema kritikuojama iki galo į ją neįsigilinus, kaip ten viskas vyksta. Pažiūrėkite, juk visur kariniai ir žvalgybiniai daliniai naudoja kompiuterius“, – sako Z.Vaigauskas.

Laidos „Lietuva tiesiogiai“ transliaciją ir visų praėjusių laidų įrašus galite žiūrėti internetiniame „Lietuvos ryto“ televizijos puslapyje https://tv.lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.