Rinkimai: baudžiava ar demokratijos šventė?

Į populiariausius Respublikos Prezidento rinkimus atėjo vos daugiau nei pusė mūsų piliečių. Tai sudarė pretekstą dešiniųjų politikų patriarchui siūlyti privalomą dalyvavimą. Kitaip sakant, mūsų teisę tiesiogiai dalyvauti valstybės valdyme paversti prievole. Mano manymu, nuo tokios „baudžiavos“ nepasikeis žmonių požiūris nei į savo valstybę, nei į savo valdžią. Mums reikia kitokių rinkimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Juozas Bernatonis

May 23, 2014, 10:10 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:05 PM

Kai Seime Vyriausybės valandoje opozicijos atstovas paklausė, kodėl teisingumo ministras domisi rinkimų įstatymais, jis tiesiog nežinojo, kad man tai priguli pagal ministerijos kompetenciją. Mano pasiūlymas rinkti Seimą pagal kitokią sistemą – balsuoti už vieną konkretų kandidatą – sulaukė politinių partijų nepritarimo. Tačiau daugelis žmonių norėtų balsuoti už asmenybes. Todėl ruošiuosi prie šių siūlymų sugrįžti ir juos konkretizuoti įstatymų projektuose.

Šią savaitę buvau susitikęs su kelis šimtus tūkstančių žmonių su negalia vienijančių organizacijų atstovais. Vienas pagrindinių jų klausimų – kada bus įvestas balsavimas internetu. Net du trečdaliai Lietuvos gyventojų nori balsuoti internetu. Tačiau kai kurie politikai bijo. Bijo, kad balsuos ne už juos. Bijo rinkėjų valios. O savo baimę dangsto sąmokslo teorijomis apie mistinius programišius ir balsus už alaus butelį pardavinėjančius rinkėjus. Tokie samprotavimai yra ne tik neatsakingi, bet ir parodo tų pačių politikų požiūrį į mūsų rinkėjus.

Estai jau daug metų naudoja elektroninį balsavimą, o mūsų politikai vis dar tik būgštauja ir dūsauja. Elektroninis balsavimas sudarytų galimybes įvairioms visuomenės grupėms aktyviau dalyvauti rinkimuose - neįgaliesiems, emigrantams, keliaujantiems. Tačiau tai tik papildoma galimybė, vis tiek išliks klasikinis balsavimo būdas.

Mums reikia kitokių rinkimų – tokių, kokių nori daugelis piliečių. Todėl su kolegomis Seimo nariais socialdemokratais – pasiūliau įstatymų projektus, kurie sudarys galimybę jau kituose savivaldos rinkimuose rinkti merus tiesiogiai. Jeigu mes norime, kad žmonės pasitikėtų savo išrinkta valdžia, sudarykime sąlygas išsirinkti valdžią taip, kaip jie nori. Net 80 proc. Lietuvos žmonių palaiko tiesioginių merų rinkimų idėją.

Tačiau kai kurie neatsakingi politikai vėl žiūri ne visuomenės, o siaurų partinių interesų ir skaičiuoja, pavyks ar nepavyks išlaikyti savo įtaką savivaldoje. Skeptikų perspėjimai, kad tai neužtikrins darnaus mero ir savivaldybės tarybos darbo, iš piršto laužti. Daugeliu atvejų tiesiogiai išrinktas meras ir bus tas branduolys, apie kurį formuosis naujos tarybos dauguma.

Rinkimai turi būti tikra švente, kurioje dalyvauja didžioji dauguma žmonių. Tačiau tam reikia resursų. Bijodami savo šešėlio ankstesni politikai taip reglamentavo rinkimus ir jų finansavimo tvarką – jokių koncertų, jokių vaišių, jokių linksmybių. Manau, kad socialdemokratai suras savyje politinės valios sugrąžinti žmonėms rinkiminę šventę.

Kandidatai ir partijos savo programų dėstymu be linksmybių jau nuvargino žmones. Netgi politologai pastaruosiuose rinkimuose programų neanalizavo, tik apie skurdžias kandidatų išraiškos formas kalbėjo. Mano manymu, nebūtina susiraukti ar susirieti, kad padarytum gerą darbą. Labai svarbu, kad į rinkimus ateitume gera nuotaika, be pykčio. Tokių mums reikia rinkimų.

Juozas Bernatonis yra Seimo narys, teisingumo ministras, LSDP vicepirmininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.