Ryžtinga panevėžietė pensininkė pamokė įmonę gigantę

Kūliais nusiridenęs nuo eskalatoriaus ir susilaužęs šonkaulius žmogus greičiausiai kaltintų tik save, o ne prekybos centro savininkus. Tačiau smulkutė panevėžietė pensininkė, sulaukusi ne užuojautos, o tik centro apsaugininkų pajuokos, iškart suvokė, kad kažkas čia ne taip, ir kreipėsi į mūsų redakciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė, panskliautas.lt

May 24, 2014, 9:53 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:34 PM

Dabar moteris – jau laimėtoja, gavusi kompensaciją už patirtą skausmą ir pažeminimą, rašo Panevėžio naujienų portalas panskliautas.lt.

Pensininkė pagaliau triumfuoja

Praėjusį rugsėjį Panevėžyje, „Iki“ prekybos centre Ukmergės gatvėje, nuo veikiančio eskalatoriaus nugriuvusi ir šonkaulį susilaužiusi 67 metų Rozalija Rapševičiūtė įrodė savo tiesą – iš kaltininkų ji  gavo ne tik 200 litų turtinės žalos, bet ir 4 tūkstančius litų už patirtus skaudžius išgyvenimus.

„Aš kovojau ne dėl pinigų, bet jei būčiau nuleidusi rankas, tai tokios įmonės gigantės savo kaltės jokiu būdu nebūtų pripažinusios. Norėjau žmogiškumo – kad atsiprašytų. Nesulaukiau to, tad nusprendžiau įrodyti, kad šitaip elgtis negalima“, – aiškino R.Rapševičiūtė.

Moters gyvenimo credo – kovoti už teisybę. Jau anksčiau ji yra padėjusi tolimai giminaitei dėl „Sodros“ pensijos jos neįgaliam našlaičiui sūnui. Tada, padedant „Panevėžio rytui“, irgi buvo pasiekta, kad pensija būtų mokama tokia, kokia priklauso, – daug didesnė.

Ir dabar ji kovojo ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų žmonių – R.Rapševičiūtei baisu matant, kaip ant veikiančio prekybos centro eskalatoriaus nuolat išdykauja neprižiūrimi vaikai. Niekas jų nedrausmina ir neišvaro – atsakingo už įrenginio priežiūrą žmogaus nėra.

Nepajėgė ištrūkti iš laiptų

„Panevėžio rytas“ jau rašė, kad R.Rapševičiūtė kūlvirsčia nuvirto nuo eskalatoriaus, kildama juo į antrą prekybos centro aukštą. Moteris susilaužė šonkaulį, susimušė galvą, petį, nusibrozdino kojas ir alkūnes.

„O laiptai vis vartė vartė, niekaip negalėjau iš jų ištrūkti... Galvojau – kas nors vis vien juk pastebės nelaimę ir eskalatorių išjungs. Bet niekas jo taip ir neišjungė“, – prisiminė moteris.

Vargais negalais pakilusi nuėjo pas prekybos centro apsaugininkus. Tikėjosi jų pagalbos, bet išvydo, kaip vienas juokiasi, net užsidengęs ranka burną. Dar ištaręs, esą džiaukis, kad pirštų nekišai – būtų nutraukę.

R.Rapševičiūtės gėdinami dėl abejingumo, apsaugininkai gynėsi, neva jie čia niekuo dėti. Iškviesti medikus ar pavėžėti namo kokia mašina vyrai irgi atsisakę.

Kalbėdamasi su apsaugininkais, panevėžietė stebėjo ir vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip ji verčiasi nuo laiptų. Vėliau sugrįžusiai šio įrašo R.Rapševičiūtei apsaugininkai tvirtino, kad įrašai ištrinami.

Bet tai buvo melas – po kelių mėnesių iškėlus bylą, įrašas staiga vėl atsirado.

Tyrėjas net neapklausė

Moterį gydžiusi gydytoja jai pasakė, kad lūžęs šonkaulis reiškia sunkų sveikatos sužalojimą.

R.Rapševičiūtė kreipėsi į policijos komisariatą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl patirtos traumos.

Bet tyrėjas Darius Petrėnas kriminalo neįžvelgė, tik nustatė, kad pastatas ir eskalatorius priklauso Vilniuje esančiai bendrovei „Baltisches Haus“. Redakcijos žiniomis, bent jau anksčiau ją valdė tie patys asmenys, kaip ir „Iki“ parduotuvių tinklą.

Ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, nes R.Rapševičiūtės sveikata buvo sutrikdyta nesunkiai. Medicininės pažymos net neprireikė. Tyrėjas čia neįžvelgė ir viešojo intereso – kad incidentas ant neprižiūrimo eskalatoriaus gali pasikartoti ir yra svarbus visai visuomenei.

R.Rapševičiūtė tyrėjo darbą apskundė prokurorei, bet ir ši jos skundą atmetė.

Varginantis dokumentų rinkimas

Dažnas po tokio nenusisekusio žygio pas tvarkos sergėtojus greičiausiai pagalvotų, kad nebeverta gadinti nervų ir sveikatos, nes tokių gigančių įmonių paprastas žmogelis nenugalės.

Tačiau R.Rapševičiūtė nusprendė ieškoti pagalbos „Panevėžio ryte“. Pasitarus redakcijoje buvo nutarta, kad geriausia moteriai kreiptis nemokamos antrinės teisinės pagalbos. Tačiau pirmą kartą iš ten ji buvo pasiųsta atgal pas prokurorę, tačiau šioji nebesileido į kalbas, nes darbą šiuo klausimu jau buvo baigusi.

Tuomet „Panevėžio ryto“ žurnalistė pati palydėjo R.Rapševičiūtę į teisinės pagalbos tarnybą. Prasidėjo varginantis dokumentų rinkimas. Į teismą be medicinos ekspertų abdukcijos (taip liaudiškai vadinama jų pažyma) nebuvo ko nė eiti. Abdukcija kainuoja 65 litus – tai brangu iš mažos pensijos gyvenančiai R.Rapševičiūtei, todėl už dokumentą sumokėjo redakcija.

Įteikė teismui solidų ieškinį

Antrinės teisinės pagalbos kontoroje R.Rapševičiūtei nemokamai buvo skirti gynėjai. Tačiau ir su gynėjos pagalba ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, skundus atmetė tiek prokuratūra, tiek teismas.

Tuomet advokatė Zinaida Aksionova parengė dokumentus teismui civilinio proceso tvarka.

Vasarį nukentėjusioji Panevėžio apylinkės teismui įteikė ieškinį, prašydama iš atsakovų – bendrovių „Baltisches Haus“ ir „Palink“ („Iki“ prekybos tinklas) – priteisti 15 tūkstančių litų neturtinės ir beveik 200 litų turtinės žalos.

Pagrindinis ieškinio motyvas – nėra už eskalatorių atsakingo darbuotojo, privalančio ištikus bėdai išjungti mechanizmą.

Advokatas prisibeldė į širdį

Nė viena bendrovė atsakomybės neprisiėmė, raštuose tvirtino, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

„Baltisches Haus“ bendrovės advokatas Audrius Vaičiūnas teigė, esą R.Rapševičiūtė paprasčiausiai neturėjo naudojimosi eskalatoriumi įgūdžių, pati buvo nepakankamai atsargi ir rūpestinga.

„Palink“ bendrovė tikino, kad nėra atsakinga už eskalatoriaus eksploatavimą ir priežiūrą, o ieškinio suma esanti aiškiai per didelė, neadekvati ir nepagrįsta.

R.Rapševičiūtė, gavusi šiuos atsakymus, labai susigraudino: negi teisybė netriumfuos?

Bet artėjant teismo posėdžio dienai, advokatas A.Vaičiūnas ėmė įkyriai skambinėti R.Rapševičiūtei, prašė jį vadinti Audriumi, siūlė sudaryti taikos sutartį ir siūlė 3 tūkstančius litų.

„Atsiprašė, kad negražiai su manimi pasielgė: sako, tikrai gi nukentėjote, o moralinė žala kainos neturi... O aš jam sakau: nuo rugsėjo – jokio dėmesio, tad dabar gėda tokiam gigantui derėtis“, – pasakojo moteris.

Bet vėliau vis skambindamas ir atsiprašinėdamas, advokatas pasiekė savo – R.Rapševičiūtė sutiko su 4 tūkstančių litų suma ir pasirašė taikos sutartį. Pinigus sumokėjo „Baltisches Haus“ bendrovė. Ji taip pat atlygino antrinės teisinės pagalbos ir pašto išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.