Sekmadienio dilema: pliažas ar rinkimai

Ar trisdešimt laipsnių pasiekęs karštis turės įtakos balsavimo aktyvumui ir sekmadienio rinkimų rezultatams? Kuriam kandidatui į prezidentus ar Europos Parlamento rinkimuose dalyvaujančiai partijai naudingi tokie orai?

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Nerijus Povilaitis

May 25, 2014, 4:02 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:18 PM

Politikos apžvalgininkai nedrįsta spėlioti ar karštas oras sekmadienį nuvilios dalį žmonių nuo balsavimo apylinkių, tačiau logiškai mąstant galima spėti, kad dalis žmonių savaitgalį važiuos prie ežerų ir gali nespėti grįžti namo iki balsavimo pabaigos 20 val.

Tai, kad daug žmonių savaitgalį gali išvykti iš miesto, liudija ir šiemet padidėjęs norinčiųjų balsuoti iš anksto skaičius.  

Lietuvoje nėra atlikta tyrimo, kaip oras keičia rinkėjų sprendimą eiti ar neiti balsuoti. Olandijoje mokslininkai nustatė, kad stipriai lyjant aktyvumas krenta apie 1 proc. Jei oras labai geras, saulėta, ateina balsuoti 1,5 proc. daugiau.

„Tačiau olandai nevertino, kaip keičiasi aktyvumas dėl karščių. Apskritai labai sunku nustatyti, koks oras yra labai geras norint sulaukti didelio aktyvumo. Juk jei lyja ar yra šalta žmonės nevažiuoja į gamtą, tačiau jie taip pat gali likti namie ir neateiti balsuoti“, - sako Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Mažvydas Jastramskis.

Šiuose rinkimuose aktyvumas nėra svarbus. Jie įvyks nepaisant to, kiek žmonių ateis balsuoti. Pirmajame ture prieš dvi savaites balsavo apie 52 proc. piliečių.

Kai kas sako, kad oras nėra svarbus, jei žmogus nori balsuoti, jis vis tiek ateis.

Todėl geri orai atlikti pilietinę pareigą pirmiausiai gali sutrukdyti tiems, kas nėra apsisprendęs už ką balsuoti, neturi mėgiamo kandidato ar partijos. Tarp tokių gali būti daug žmonių, prieš dvi savaites balsavusių už politikus, kurie nepateko į antrąjį prezidento rinkimų turą.

Kalbant apie partijas, mažas aktyvumas pirmiausiai yra naudingas tradicinėms partijoms, kurios seniai dalyvauja rinkimuose, turi ištikimą rinkėjų ratą.

„Kuo daugiau žmonių ateina balsuoti, tuo labiau sekasi naujoms, stabilaus rinkėjų būrio neturinčioms partijoms ir politikams“, - sako M.Jastramskis.

Kauniečiai turškėsi prie vandens

Sekmadienį Lietuvą užtvindžius karščio bangai, didieji miestai tarsi ištuštėjo. Pavyzdžiui, tiek Kauno centre, tiek ir jo pakraščiuose matėsi vos vienas kitas žmogus, apytuštėmis tapo ir paprastai judrios gatvės.

Nors ši diena, kai visi pilietiškai susivokę žmonės keliauja į rinkimų apylinkes ir reiškia savo valią, panašu, jog rinkėjų aktyvumas nebus didelis. Nors lrytas.lt kalbinti kauniečiai tikino jau balsavę ar tai padarysiantys vėliau, karštis neabejotinai pakoreguos rinkėjų aktyvumą.

Jau nuo ryto minios kauniečių vyko į periferijoje esančias sodininkų  bendrijas ar nuo karščio gelbėjosi prie vandens telkinių.

Kauniečių pamėgtos maudymvietės – Vilijampolės rajono pakraštyje esančio Lampėdžių karjero išsirikiavo daugybė automobilių.

„Matote kas čia darosi, sunku net suskaičiuoti kiek žmonių. Jie ir šeštadienį, ir šiandien čia plūsta. Viską lemia puikus oras. Rinkimų diena manau tam įtakos neturi, visi juk galėjo balsuoti ryte, aš pati taip ir padariau“, - lrytas.lt žurnalistui sakė dalį karjero paplūdimio administruojančio kempingo darbuotoja.

Bijo marginalų persvaros

Kalbinti prie vandens telkinio patraukę kauniečiai sutartinai tikino arba jau balsavę rinkimuose, ar tai padarysiantys vakare, prieš uždarant rinkimų apylinkes.

„Su visa šeima balsavome ryte. Todėl dabar vaikams duoklę atiduodu – atvežiau juos prie vandens“, - sakė kempingo stovėjimo aikštelėje iš automobilio poilsiavimo reikmenis krovęsis kaunietis.

Verslininku prisistatęs pašnekovas sakė esantis kiek nusivylęs vangoka rinkimų kampanijos eiga. Pasak jo, jeigu prezidento rinkimai dar kažką domina, tai Europos parlamento rinkimų aktualumas nemažai visuomenės daliai tebėra mažai suvokiamas.  To priežastis – itin mažas domėjimasis globaliąja politika bei įsitikinimas, jog keli europarlamentarai nėra pajėgūs vykdyti savarankiškos politikos atstovaujant elektoratui.

„Balsavau, nes tai mano pareiga. Kaunas turi liūdnų pavyzdžių, kas nutinka, sąmoningiems piliečiams neatėjus balsuoti. Tada ateina visokie liumpenai, jie balsuoja ir valdžia atitenka visokiems šustauskams“, - samprotavo pašnekovas.

Keli sutikti sportiško sudėjimo vaikinai taip pat tikino jau balsavę. Kauniečiai net vardino vienos politinės partijos kandidatus į Europos parlamentą, kuriems skyrė pirmumo balsus.

Paklausus, kokios priežastys lėmė būtent šį pasirinkimą – atsakymas buvo gana įtikinamas.

„Tiesiog kai kuriuos šių žmonių pažįstame asmeniškai. Viena – tikėti lankstinukuose užrašytais pažadais, o visai kas kita kandidatą asmeniškai pažinoti“, - sakė poilsiautojai.

„Dar nebalsavome, tačiau būtinai tai padarysime. Iki kelintos valandos tos apylinkės dirba, iki 23 ?“, - sakė su mažyliai prie vandens atvykusios dvi jaunos mamos.

Sekmadienį prezidento rinkimų antrajame ture ir Europos Parlamento rinkimuose iki 14 val. balsavo 23,39 proc. rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.