Kol V.Mazuronis svarstė, dėl jo kėdės virė aistros

Europarlamentaro mandatą laimėjęs aplinkos ministras „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis ne iškart nusprendė, ar jau krautis lagaminus. Kol jis svarstė, dėl ministerijos vadovo kėdės vyko nuožmios grumtynės, rašo „Lietuvos rytas“.

V.Mazuronis trečiadienį dar nebuvo tikras, kurią kėdę rinksis, tačiau jo žmona intensyviai mokėsi anglų kalbos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Mazuronis trečiadienį dar nebuvo tikras, kurią kėdę rinksis, tačiau jo žmona intensyviai mokėsi anglų kalbos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-05-29 12:11, atnaujinta 2018-02-13 09:59

Tik vienas procentas iš šimto. Tokia buvo tikimybė, kad V.Mazuronis neišmainys ministro kėdės į solidžiai apmokamą penkerių metų darbą Europos Parlamente.

Šiomis prognozėmis neoficialiai pasidalijo šaltiniai valdančiojoje partijoje „Tvarka ir teisingumas“ – tiek iš V.Mazuronio stovyklos, tiek iš Rolando Pakso aplinkos.

Bet šių stovyklų norai gerokai skiriasi. Teigiama, jog R.Paksas norėtų, kad į Briuselį vyktų ne V.Mazuronis, bet jam ištikimas dabartinis europarlamentaras Juozas Imbrasas, kurį rinkėjai iš antrosios vietos po reitingavimo nustūmė į ketvirtąją.

O ministro šalininkai ragina važiuoti jį.

Laukia sekmadienio

Pats V.Mazuronis pastarosiomis dienomis nesirodo viešumoje – radikulito suriestas gydosi namie.

„Dabar kaip tik rūpinuosi, kad kas nors man magnetu patikrintų, kuris nervas ne vietoje“, – pakalbintas „Lietuvos ryto“ juokėsi ministras.

– Dabar tikriausiai turite daugiau laiko viską gerai apmąstyti. Gal jau nusprendėte, kaip pasielgsite?

– Norėčiau palaukti, kol bus oficialiai patvirtinti rinkimų rezultatai. Juk Lietuvoje gyvename. Gal kas nors, pavyzdžiui, sugalvos balsus perskaičiuoti, gal pasikeis rezultatai, ką gali žinoti. Kam skubėti?

– Bet juk esate gerokai atsiplėšęs nuo kitų partijos kandidatų. Vargu ar jau kas nors galėtų jus aplenkti.

– Tai suprantu, bet esu taip nutaręs, kad palauksiu sekmadienio. Dabar formaliai net nesu išrinktas į Europos Parlamentą, todėl būtų juokinga atsisakinėti ten vykti ar veržtis. Palaukime.

– Akivaizdu, kad jūsų sprendimo nekantriai turėtų laukti ir daug pretendentų į aplinkos ministrus.

Ar tiesa, kad jūs savo įpėdine norėtumėte matyti viceministrę Daivą Matonienę?

– Mane tenkino visų trijų viceministrų darbas – tiek D.Matonienės, tiek Almanto Petkaus, tiek Lino Jonausko.

Jiems priekaištų neturiu ir manau, jog bet kuris iš jų galėtų būti ministras. Aišku, tai nuspręs partija.

Tačiau kol kas pasitarimų dėl to partijoje nevyko arba aš juose nedalyvavau ir mano nuomonės niekas neklausė. Neoficialių versijų girdžiu įvairių, bet juokauju, kad nereikėtų kasti duobės, kol uošvė dar gyva.

Tariasi ir su šeima

Prielaida, kad V.Mazuronis jau apsisprendęs būti Europos Parlamente, buvo galima daryti ir dėl to, jog iš darbo Specialiųjų tyrimų tarnyboje esą ruošiasi išeiti jo žmona Danutė. Kalbama, kad pastaruoju metu ji aktyviai mokėsi anglų kalbos.

Tiesa, „Lietuvos ryto“ paklaustas, ką apie kelionę į Briuselį mano šeima, V.Mazuronis vakar išsisukinėjo: „Šeimoje kasdien vyksta diskusijos.

Tariuosi ir su šeima, ir su partija, bet sprendimą teks priimti pačiam.“

Stumiamas J.Imbrasas

Tuo metu „tvarkiečių“ šaltiniai tvirtino, kad ministrui buvo daromas spaudimas nevykti ir mandatą perleisti J.Imbrasui.

Šis europarlamentaras padedamas R.Pakso dabar ėmė veržtis ir į aplinkos ministrus, laikomas bene pagrindiniu kandidatu. J.Imbraso kandidatūrą esą buvo bandyta derinti ir su premjeru Algirdu Butkevičiumi. Kalbama, kad pastarasis šią žinią sutiko be didelio entuziazmo.

Be J.Imbraso, D.Matonienės ir A.Petkaus, tarp pretendentų į ministrus dar minima ūkio viceministro Kęstučio Trečioko pavardė.

Supykdė V.Gedvilo manevrai

Apie ministrų kėdes kalbama ir Darbo partijoje.

„Lietuvos ryto“ šaltinių tvirtinimu, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir Viktoras Uspaskichas valdančiosios koalicijos lyderiams užsiminė apie galimą Vyriausybės narių keitimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę esą turėtų pakeisti Virginija Baltraitienė, o švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį – Vydas Gedvilas.

Beje, dėl pastarojo kandidatūros kilo šioks toks sąmyšis, kai V.Uspaskichas iš A.Butkevičiaus išgirdo, kad V.Gedvilas tartis dėl ministro posto pas premjerą be pagrindinio „darbiečio“ žinios buvo atėjęs dar prieš rinkimus.

Todėl gali būti, kad į Europos Parlamentą nepatekęs buvęs Seimo vadovas gali apskritai likti prie suskilusios geldos.

Dėl už jo nugaros vykstančių derybų supykęs V.Uspaskichas į švietimo ir mokslo ministrus esą gali pasiūlyti Kęstutį Daukšį. Jo pavardė taip pat buvusi paminėta. „Ne V.Gedvilas spręs, kas taps ministru“, – esą tada plykstelėjo V.Uspaskichas.

Teigiama, jog tokiais pakeitimais „darbiečių“ dvasinis vadovas siekia suklijuoti ant galimo skilimo slenksčio atsidūrusią partijos frakciją Seime.

Beje, dar savaitę anksčiau vykusiame koalicijos politinės tarybos posėdyje kaip galimas kandidatas į ministrus buvo paminėtas ir frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys, tačiau pastaruoju metu to jau negirdėti.

Pateikė pasmerktųjų sąrašą

Darbo partijai gali tekti ieškoti ir kelių naujų viceministrų.

Šią savaitę politinės tarybos pasitarime A.Butkevičius pranešė, kokiais viceministrais šalies vadove perrinkta Dalia Grybauskaitė nepatenkinta.

Į prezidentės nemalonę patekusiųjų sąraše – energetikos viceministrė Žydrūnė Juodkienė ir žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.