Rietavo gyventojus gąsdina degantis vanduo iš čiaupo

Lietuvos geologai aiškinasi, kodėl viename Rietavo savivaldybės kaime iš čiaupo bėgantis vanduo kartais dega. Apie degantį vandenį iš čiaupo dar prieš kelis mėnesius visą Lietuvą šiurpino kaimiečiai, kurie priešinosi skalūninių dujų paieškai Žemaitijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:30 AM

Tačiau Rietavo komunalinio ūkio darbuotojai ir savivaldybės atstovai ramina žmones, kad su skalūninėmis dujomis degantis vanduo Rietave nieko bendro neturi.

Įtariama, kad kartais dega kartu su vandeniu bėgusios metano dujos, kurios visai negiliai kaupiasi žemės gelmėje. Šios dujos į žmonių butus patenka kartu su iš gręžinio pumpuojamu vandeniu.

Rietavo savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Dičiūnas pripažįsta, kad pirmą kartą apie degantį vandenį išgirdo prieš kelis metus, kai Spraudės kaime buvo išgręžtas naujas vandens gręžinys.

„Žmonės po kurio laiko išsikvietė mus ir parodė neįtikėtiną vaizdą, kad atsukus vandens čiaupą iš jo pradėdavo bėgti vanduo, po to prasidėdavo šnypštimas. Pridegus degtuką užsidegdavo dujos. Mes iškart pakvietėme darbus vykdžiusius rangovus ir jie ištaisė šią problemą“, - pasakojo V.Dičiūnas.

Problema buvo išspręsta įdiegus papildomus saugiklius, kurie išvalo žemėje besikaupiančias dujas, tačiau dabar kaime įrengtas dar vienas naujas gręžinys ir problema gali kartotis.

Sovietiniais laikais, kai vanduo būdavo į namus pumpuojamas per didelius bokštus, ši problema nebuvo aktuali, nes patekusios į bokštą dujos išsiskirstydavo. Dabar bokštų niekas nestato – vanduo pumpuojamas tiesiai iš gręžinių.

Savivaldybės atstovas sako, kad įrengus filtrus gerti vandenį galima.

Neseniai geologai tyrė vandenį iš naujo gręžinio, kuris dar nepradėtas eksploatuoti.

„Spėjama, kad vandenyje yra didelis kiekis amonio, vyksta reakcija ir išsiskiria dujos“, - pripažino Rietavo komunalinio ūkio inžinierius Algirdas Stončius.

Jis pripažino, kad jei nebūtų filtrų, dujos iš čiaupo Spraudės kaime bėgtų nuolatos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.