Pensininkai trejus metus teisme gynė savo tiesą ir laimėjo

Mano gyvenime tai pirmas atvejis, kai tenka bylinėtis.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 30, 2014, 4:25 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:50 AM

2011-aisiais nusprendę pakeisti namo stogo dangą ir mansardoje įrengti 11,64 kv. metrų papildomą patalpą kartu gyvenančios dukros šeimai, sutuoktiniai net nenujautė, į kokią teismų karuselę jiems teks įsisukti.

Vosyliai tikėjosi darbus baigti per vasarą. Jie Marijampolės savivaldybės Architektūros ir investicijų skyriaus paprašė parengti specialiuosius reikalavimus namo rekonstrukcijos techniniam projektui. Architektas Arvydas Bekeris, vadovaudamasis šiais reikalavimais, parengė projektą. Šiam pritarė visos institucijos, derinančios tokius projektus.

Sėkmė nuo sutuoktinių nusisuko, kai buvo likę gauti tik savivaldybės administracijos leidimą.

Projektą tikrinęs savivaldybės Architektūros ir investicijų departamento direktorius vyriausiasis architektas Arūnas Lukoševičius, tikrinęs projektą, jam nepritarė. Esą projektas buvo parengtas nesilaikant vienbučiams ir dvibučiams namams taikomo statybos techninio reglamento reikalavimų.

„Vieną dieną mums kalbėjo vienaip, kitą – kitaip. Tik vardijo, jog kažką reikia keisti, o ką – nieko konkretaus ir nepasakė. Tikėjomės, kad leidimą gausime, nes viskas buvo padaryta teisingai, pagal įstatymą. Projektuotojas juos žino, projektas buvo teisingas“, – pasakojo A.Vosylius.

V.Vosylienė apie nepagrįstus A.Lukoševičiaus reikalavimus pranešė administracijos direktoriui Metui Ražinskui. Prasidėjo ilgas Vosylių ir valdininkų susirašinėjimas.

Statybos leidimo nesulaukiantys sutuoktiniai nusprendė gelbėti namą ir tvarkyti kiaurą stogą.

Kadangi rekonstrukciją sutuoktiniai pradėjo savavališkai, prisišaukė nemalonumų.

„Iš karto buvome „nuskalpuoti“. Už savavalę statybą mums buvo skirta 4 tūkstančių litų bauda. Kai ją apskundėme, sumažino perpus – iki dviejų tūkstančių. Ją sumokėjome“, – lrytas.lt  pasakojo V.Vosylienė.

Sutuoktiniai teigė nusprendę nesilankstyti valdininkams ir nedalinti jiems kyšių, todėl ryžosi bylinėtis su Marijampolės savivaldybės administracija.

„Mums patarė bylinėtis ne Marijampolėje, tad kreipėmės į teismą Kaune. Iš pradžių stipriai nervinausi, bet po kurio laiko nustojau, nes žinojau, jog mes esame teisūs“, – prisipažino V.Vosylienė.

Ryžtingų marijampoliečių tiesą patvirtino ir teismai, nors savivaldybės administracija jų sprendimus skundė.

Galutinę ir neskundžiamą nutartį šių metų balandį priėmė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Marijampolės savivaldybės administracija leidimą, kuriame trūksta tik vyriausiojo architekto A.Lukoševičiaus parašo, rekonstruoti gyvenamąjį namą Vosyliams turėjo išduoti iki balandžio 16-osios. Be to, per dvi savaites savivaldybė į V.Vosylienės sąskaitą turėjo pervesti teismo priteistas bylinėjimosi išlaidas.

Tačiau valdininkai neskubėjo vykdyti teismo sprendimo. A.Vosylius ne kartą kreipėsi į savivaldybę priminti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo įpareigojimus.

Leidimas, kuriame iki šiol nėra A.Lukoševičiaus parašo, buvo išduotas tik gegužės pradžioje, o pinigai buvo pervesti dar vėliau.

„Labai prastas požiūris į žmogų. Jie save laiko dideliais ponais, o mus, kaip sakė vienas politikas, – runkeliais.

A, su runkeliais galima daryti ką nori. Bet ne visi runkeliai pasiduoda“, – žodžių į vatą nevyniojo V.Vosylienė.

Savivaldybė į V.Vosylienės sąskaitą pervedė daug mažesnę teismo išlaidų sumą, nei jų turėjo dėl teisybės kovojantys sutuoktiniai.

„Mėnesį delsė ir pervedė tik 2166 litus, nes, kaip jie sakė, skaičiavo pagal valstybinius įkainius“, – sakė V.Vosylienė.

Sutuoktiniai stebisi, kad jiems priteistas išlaidas Marijampolės valdininkai sumokėjo iš savivaldybės biudžeto.

„Jeigu jie asmeniškai susimokėtų, tai pagalvotų, ką daro. O dabar jų kišenė nenukenčia, tad ir daro, ką tik nori“, – piktinosi V.Vosylienė.

Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius M.Ražinskas lrytas.lt tikino, jog buvo suklaidintas specialistų.

„Sakiau architektams: „Baikite rietenas, išduokite leidimą – tai yra privati statyba už privačias lėšas.“

Specialistai, kurie dalyvavo šioje grandinėje, liepos mėnesį sulauks neeilinio vertinimo.

Mano gyvenime tai pirmas atvejis, kai tenka bylinėtis.

Aš viešai per Marijampolės miesto laikraščius atsiprašiau V.Vosylienės. Ir dabar dar sykį atsiprašau. Privalėjau kontroliuoti, tačiau neturėjau leidimų išdavimo praktikos“, – tvirtino M.Ražinskas.

Marijampolės meras Vidmantas Brazys mano, jog ši istorija buvo principų ir ambicijų kova, turėdamas omenyje rekonstrukcijos projekto autorių ir vyriausiąjį architektą.

„Vertinimo komisija turėtų nustatyti kaltininką, iš kurio bus išieškoti pinigai“, – teigė V.Brazys.

Pirmadienį vyriausiasis architektas A.Lukoševičius su žurnalistais kalbėti atsisakė: „Nuo šiandien aš atostogauju. Buvau principingas iki galo, teismo sprendimų nekomentuoju.“

Nelengvą pergalę švenčiantys sutuoktiniai Vosyliai teigia, jog visiems, susidūrusiems su valdininkų savivale, patartų nenuleisti rankų, nešvaistyti pinigų kyšiams ir teisybės siekti sąžiningai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.