R.Paksas ir V.Mazuronis Briuselyje pasuks skirtingais keliais?

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiai Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis Europos Parlamente gali dirbti skirtingose frakcijose. Ar tai taps partijos skilimo pradžia?

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 30, 2014, 12:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:03 AM

Dėl lyderio pozicijos partijos užkulisiuose konkuruojantys „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis dar nesutarė, ar Europos Parlamente dirbs toje pačioje frakcijoje.

Šiuo metu R.Paksas su Juozu Imbrasu yra euroskeptiška laikomos neįtakingos frakcijos „Laisvės ir demokratijos Europa“ nariai. R.Paksas norėtų likti šioje frakcijoje ir toliau, tačiau jo kolega aplinkos ministras V.Mazuronis dar nėra tikras, ar dirbs kartu su euroskeptikais.

Suvienijo marginalus

Frakcija „Laisvės ir demokratijos Europa“ vienija įvairių šalių euroskeptikų partijas, tarp jų Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partiją, Danijos liaudies partiją, "Tikrųjų suomių" partiją ir pan.

R.Paksas sako norintis ir toliau dirbti šioje frakcijoje, jei ji išliks, nes jam patinka šios parlamentinės grupės požiūris į atskirų tautų ir valstybių vietą Europos Sąjungoje.

Tačiau, atrodo, kad V.Mazuronis gali turėti visai kitą nuomonę. Tai netikėtai išdavė jo sūnus Seimo narys Andrius Mazuronis.

Penktadienį būsimas Lietuvos atstovas Europos Parlamento Liberalų frakcijoje Petras Auštrevičius pasišaipė iš „tvarkiečių“, kurie į Briuselį esą vyks ardyti Europos Sąjungos.

„Europos Parlamento frakcijų dėlionė vyksta pilnu tempu. Pokyčiai neišvengiami, nes ir politikai nėra visada pastovūs, bent jau kai kurie. Panašu, kad „Tvarka ir teisingumas“ partijos atstovai rimtai užsiims ES demontavimu. Tik įdomu, kaip jie tai paaiškins Lietuvoje, kur palaikymas ES siekia virš 80 procentų“, - socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė liberalas.

Tai pamatęs A.Mazuronis puolė advokatauti savo tėvui ir išdavė, kad šio pasirinkimas gali būti visai kitoks, nei R.Pakso.

„Petrai, prieš rašant tokius komentarus gal reiktų išsiaiškinti iki galo, kuris partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys, kokiai frakcijai priklausys, o tada spręsti apie būsimus jų darbus“, - pareiškė A.Mazuronis.

Ministras dar galvoja

Į Briuselį susiruošęs V.Mazuronis portalui lrytas.lt pripažino, kad dar yra neapsisprendęs, kurioje frakcijoje jis dirbs.

„Tos frakcijos dabar formuojasi, neaišku, kurios iš jūs bus, kurios liks, kurios neliks. Vyksta tokie persistumdymai. Tai žiūrėsime. Kol kas tvirto apsisprendimo nėra“, - sakė V.Mazuronis.

Jis dar nėra tikras, ar frakcija, kuriai dabar priklauso R.Paksas, išliks. V.Mazuronis sako ieškos „variantų ir maksimalaus“ sutarimo, kad jie kartu su R.Paksu dirbtų kartu vienoje frakcijoje.

„Reikia padiskutuoti ir pažiūrėti, kuris sprendimas yra geriausias. Tikiuosi, mes atrasime bendrą sutarimą“, - kalbėjo „tvarkietis“.

Paklaustas, ar jis eitų dirbti į frakciją „Laisvės ir demokratijos Europa“, jei tokia išliks, V.Mazuronis atsakė: „Galvočiau“.

Žinia, kad V.Mazuronis dar nežino, kurią frakciją pasirinkti Europos Parlamente, akivaizdžiai nepatiko R.Paksui.

„Aš kalbu už save, kaip žmogus, kuris penkis metus pradirbęs toje frakcijoje. Jei ji surinks pakankamai atstovų, mano pasirinkimas bus vienareikšmiškai, kad eisiu ten. (…) Aš nenoriu komentuoti pamąstymų. Aš žinau, ką darau ir galiu atsakyti už tai“.

R.Paksas taip pat nežino, kokia bus frakcijos ateitis. Šiuo metu vyksta derybos tarp į naująjį parlamentą patekusių partijų. Atskira frakcija Europos Parlamente gali susiformuoti tik tokiu atveju, jei ją vienytų bent septynių atskirų valstybių atstovai.

Didžiausias frakcijas Europos Parlamente turės krikščionys demokratai, socialdemokratai, liberalai ir žalieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.