Kiaulių maro nuskriaustiesiems – parama naujai veiklai pradėti

Ūkininkaujantys afrikinio kiaulių maro zonoje gali kreiptis paramos alternatyviai žemės ūkio veiklai pradėti. Nuo gegužės 5 dienos iki birželio 27 dienos renkamos paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonę „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“ gauti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-03 16:26, atnaujinta 2018-02-13 05:33

Paraiškos priimamos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose paramos administravimo skyriuose. Jas galima teikti ir pagal įprastą, ir pagal supaprastintą tvarką.

Pagrindiniai pakeitimai dėl buferinės kiaulių maro zonos

NMA informuoja, kad gegužės 27 d. buvo patvirtinti KPP priemonės „Perėjimo prie ne žemės ūkio veiklos“ supaprastintų įgyvendinimo taisyklių, o gegužės 28 d. įprastų įgyvendinimo taisyklių pakeitimai. Paraiškos, pateiktos po šių datų, bus vertinamos pagal pakoreguotas taisykles.

Pasak NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Projektų vertinimo skyriaus vyr. specialistės Inos Budrienės, pagrindinis įgyvendinimo taisyklių pakeitimas yra tas, kad paramos gali kreiptis pareiškėjas, kurio ne mažiau kaip vienerius metus iki paraiškos pateikimo dienos registruota žemės ūkio valda daugiau negu 50 proc. patenka į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną, ir kuris vykdo joje žemės ūkio veiklą ne mažiau kaip vienerius metus.

Šis reikalavimas nebus taikomas tik tuo atveju, jeigu pareiškėjas yra ar buvo kiaulių laikytojas ir Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklių nustatyta tvarka deklaruotas kiaules (paršavedes, penimas kiaules, kuilius ir (ar) paršelius) paskerdė ar įvykdė biologinio saugumo priemones, vykdydamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos privalomuosius reikalavimus dėl afrikinio kiaulių maro prevencijos priemonių taikymo 2013 ir 2014 metais buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje.

Taisyklėse taip pat patikslinta projekto įgyvendinimo vieta. Projektas turi būti įgyvendinamas kaimo vietovėje, t. y. vietovėje, kurios gyventojų skaičius neviršija šešių tūkstančių ir kuri patenka į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną.

Finansuojama iki 75 proc. išlaidų

Pagal priemonę paramos gali kreiptis ūkininkai, kaimo gyventojai, labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, užsiimančios žemės ūkio veikla. I. Budrienė pažymėjo, kad pareiškėjo žemės ūkio valda už praėjusiųjų metų laikotarpį turi prilygti ne mažiau kaip dviem ekonominio dydžio vienetams, išskyrus atvejus, kai paramos kreipiasi ūkininkai nepavojingų atliekų šalinimo veiklai. Tuomet žemės ūkio valda turi prilygti ne mažiau kaip keturiems ekonominio dydžio vienetams.

Ūkininkai, kaimo gyventojai ir žemės ūkio veikla užsiimančios įmonės paraiškas gali teikti tiek pagal supaprastintąsias, tiek pagal įprastas KPP priemonės „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“ įgyvendinimo taisykles.

Pagal supaprastintąsias įgyvendinimo taisykles pareiškėjai (ūkininkai ir įmonės) gali pretenduoti į ne didesnę negu 260 tūkst. litų paramą, o kaimo gyventojams parama vienam projektui negali viršyti 207 168 litų.

Pagal įprastas priemonės įgyvendinimo taisykles galima siekti didesnės kaip 260 tūkst. litų paramos, kai paramos gavėjas yra ūkininkas arba įmonė, ir didesnės kaip 207 168 litų, kai paramos gavėjas yra kaimo gyventojas. Didžiausia paramos suma vienam projektui gali siekti iki 690,56 tūkst. litų.

Didžiausios paramos gali tikėtis pareiškėjai, kurių projektai tiesiogiai susiję su tradicinių amatų puoselėjimu ar tautinio paveldo produkcijos gamyba. Tokiu atveju finansuojama iki 75 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Likusiems pareiškėjams gali būti finansuojama iki 65 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Pagal priemonę finansuojama projekte numatytai veiklai vykdyti skirtų gamybinių ir kitų būtinų pastatų ir statinių nauja statyba, rekonstravimas arba kapitalinis remontas.

Prie tinkamų finansuoti išlaidų priskiriama ir naujų statybinių medžiagų, būtinų projektui įgyvendinti, naujos technikos ir įrangos, baldų, skirtų projekto reikmėms, įsigijimas. Visi įsigyti pirkiniai turi būti nauji.

Paramos gavėjai taip pat gali projekto įgyvendinimo vietoje įkurti verslo infrastruktūrą – įrengti apšvietimą, privažiavimą projekto įgyvendinimo vietos ribose, sutvarkyti vandens tiekimo (įskaitant vandens gręžinį) ir nuotekų šalinimo sistemą, įsigyti daugiamečių augalų ir kt.

Finansuojamos ir bendrosios bei projekto viešinimo išlaidos, taip pat paramos lėšas galima naudoti ir kuriant interneto svetainę, kurioje bus pateikta visa informacija, susijusi su projektu.

Išsamų ekonominių veiklų sąrašą, kuriai vykdyti ir plėtoti gali būti skiriama parama, galite rasti priemonės „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“ įgyvendinimo taisyklių .

Projektus pabaigti iki 2015 metų liepos

I. Budrienė atkreipia pareiškėjų dėmesį į projektų įgyvendinimo trukmę. „Projekto įgyvendinimo trukmė turi būti nurodyta paramos paraiškoje, verslo plane ir negali būti ilgesnė kaip iki 2015 m. birželio 30 d. Tai reiškia, kad iki šios datos turi būti pateiktas paskutinis mokėjimo prašymas“, – pažymėjo Projektų vertinimo skyriaus vyr. specialistė.

Per visą programinį laikotarpį pagal priemonę patvirtinta daugiau kaip 200 paraiškų, paramos gavėjams išmokėta daugiau kaip 72,3 mln. paramos. Daugiau informacijos galite sužinoti interneto svetainėje www.nma.lt bei trumpuoju telefonu 1841.

* * *

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie Nacionalinės mokėjimo agentūros „Facebook" paskyros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.