Valstybė spjauna į tuos, kurie miršta dejuodami

Valdininkai skaudžiai smogė tiems, kurie ir taip kenčia baisų skausmą. Nutarta, kad palengvinti myriop pasmerktų pacientų kančias ligoninės galės tik du mėnesius, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jun 3, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:19 AM

Paliatyviosios slaugos specialistai skambina pavojaus varpais: naujas sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio įsakymas užkirs kelią nepagydomiems ligoniams oriai ir be skausmo pasitraukti iš šio pasaulio.

Taupant pinigus paliatyviosios slaugos laikas stacionare bus sutrumpintas iki dviejų mėnesių.

Nepagydomi ligoniai, specialios gydytojų komisijos pasiųsti į ligoninės paliatyviosios pagalbos skyrių, iki šiol neribotą laiką gaudavo skausmą malšinančių vaistų ir kitų paskutines gyvenimo dienas palengvinančių paslaugų. Tiesa, tai paprastai trunka neilgai – maždaug 3–6 mėnesius.

Mat dažniausiai į šį skyrių patenka onkologinėmis ligomis sergantys pacientai, kurių liga pripažįstama neįveikiama jokiais vaistais ir sparčiai progresuojanti.

Paliatyviosios pagalbos tikslas – ne pratęsti gyvenimą, o padėti žmogui lengviau kęsti nepagydomos ligos skausmus, palengvinti likusias gyventi dienas.

Teks mirti per 2 mėnesius?

Bet iš gyvenimo išeiti pasmerkti ligoniai nuo šių metų lapkričio paliatyviosios pagalbos stacionare prižiūrimi medikų galės praleisti tik du mėnesius. O ką daryti toliau?

Valentina Vladimirova, trumpam grįžusi iš darbų Norvegijoje, Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje aplankė pusbrolį, kuris jau septynerius metus kovoja su sunkia onkologine liga.

Dabar jau Paliatyviosios pagalbos skyriuje gulinčiam vyrui skiriami skausmą malšinantys vaistai, kad sunkios ligos kamuojamas pacientas dienas leistų nekentėdamas.

V.Vladimirova sakė esanti sukrėsta išgirdusi apie naują ministro įsakymą: „Jeigu tokią pagalbą bus galima skirti tik du mėnesius, ką toliau reikės daryti ligoniui ir jo artimiesiems?

Juk dažnas be gydytojų priežiūros jau nebegali gyventi nei dieną, nei naktį. O nepagydomam ligoniui dažnai neįmanoma namuose teikti pagalbos. Tuomet gydytojams teks sukti galvą, kaip tą savo pacientą per du mėnesius numarinti.“

Kai kurie medikai karčiai juokauja, kad po šio įsakymo būtina priimti įstatymą ir dėl eutanazijos. Juo galėtų pasinaudoti ligoniai, nesuspėję numirti per ministro numatytą dviejų mėnesių laiką ir nenorintys namuose kęsti baisaus skausmo.

Pasmerkė baisioms kančioms

Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje yra šešios vietos, skirtos paliatyviajai slaugai. Tiek vietų įstatyme numatyta 100 tūkstančių gyventojų.

Šiais metais per penkis mėnesius skyriuje gulėjo 56 žmonės. Paprastai kasmet šiose šešiose lovose kančia palengvinama daugiau nei 80 ligonių.

Visoje Lietuvoje per metus būna maždaug 200 paliatyvių ligonių, kuriems reikia stacionarios priežiūros.

Ligoninės vadovė Violeta Grigienė pasakojo, kad ji kartu su keliais kolegomis praėjusiais metais kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą prašydami, kad paliatyviajai slaugai Lietuvoje būtų skirta daugiau lėšų.

Nepagydomiems ligoniams reikia ne tik skausmą malšinančių vaistų, bet ir psichologo pagalbos.

Atrodė, kad komisijos nariai suprato ir pritarė gydytojų mintims. Tačiau gegužės viduryje pasirašytas sveikatos apsaugos ministro įsakymas dar labiau pablogino ir taip nekokią situaciją.

„Onkologinių ligų atvejų daugėja, ligoniai jaunėja. Valstybė negali į tai numoti ranka. Mūsų ligoninėje, Paliatyviosios slaugos skyriuje, buvo paguldyta ir vos 20 metų peržengusi moteris. Jai mūsų paslaugų prireikė vos daugiau nei 3 mėnesius. Ji našlaičiu paliko pusantrų metų vaikelį.

Vyriausybė turėtų užtikrinti ne tik tokių ligonių gydymą, bet ir nebepagydomų ligų kančios palengvinimą“, – sakė V.Grigienė.

Viena pirmųjų šalyje Panevėžyje atidaryta Paliatyviosios pagalbos klinika paliatyviosios pagalbos paslaugas teikia namuose dienas leidžiantiems sunkiems ligoniams.

„Mes esame privati klinika, tačiau mus finansuoja Valstybinė ligonių kasa. Pastebėjome, kad paliatyviųjų paslaugų poreikis didėja. Jeigu sumažės valstybės finansavimas stacionarui, jis turi būti padidintas slaugai namuose“, – įsitikinusi gydytoja, šios klinikos vadovė Raimonda Ulianskienė.

Profesorius apstulbo

Naujojo sveikatos apsaugos ministro įsakymo apstulbintas Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos valdybos prezidentas profesorius Arvydas Šeškevičius rėžė tiesiai šviesiai: „Tiems, kurie parengė šį įsakymą, ir tam, kas jį pasirašė, reikia psichiatro konsultacijos.

Mes, valdybos nariai, praėjusios savaitės pabaigoje parašėme laišką sveikatos apsaugos ministrui V.Andriukaičiui, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Dangutei Mikutienei ir Valstybinės ligonių kasos vadovui Algiui Sasnauskui.

Tame laiške paprašėme nurodyti, kur siųsti ligonį, jeigu jis nenumirė per 60 dienų. O kur dėti į komą nugrimzdusį ir ilgiau, nei įsakyme nurodyta, gulintį žmogų?“

Profesorius išsiaiškino, kad šį, jo nuomone, absurdišką įsakymą parengė Valstybinės ligonių kasos specialistai, remdamiesi sociologų, bet ne paliatyviosios medicinos specialistų rekomendacijomis.

Per pokalbį su Valstybinės ligonių kasos atstovu A.Šeškevičiui buvo pasakyta, kad ministro įsakymus reikia ne aptarinėti, o vykdyti.

Tačiau paliatyviosios medicinos pradininkas Lietuvoje A.Šeškevičius nelinkęs pasiduoti. Jis patikino, kad bus siekiama šį neapgalvotą sveikatos apsaugos ministro įsakymą sustabdyti.

Žada, kad įsakymas bus taisomas

* Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas teisinosi, kad gegužės 15 dieną pasirašytam ir paliatyviosios medicinos specialistus sukrėtusiam įsakymui bus rengiami papildymai.

* Direktoriaus teigimu, įsakymas turės numatyti sąrašą būklių ir diagnozių, kurioms nebus taikomas 60 dienų terminas.

* V.Zaksas tvirtino, kad įsakymas įsigalios nuo šių metų lapkričio pirmosios dienos, bet realiai pradės veikti tik kitąmet. Jis sumanytas todėl, kad siekta palaikyti ir įstaigas, teikiančias paliatyviosios medicinos paslaugas namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.