Dingusio L. Graužinienės sūnaus 10 valandų buvo ieškoma slapčia

Dingus Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sūnui, ši žinia antradienį nuo visuomenės buvo slepiama beveik 10 valandų. Net pasirodžius dingusio vaikino ieškantiems sraigtasparniams virš Ukmergės, vietos gyventojams buvo meluojama, kad vyksta kariniai mokymai. Policijos departamento atstovai tvirtina, kad visuomenė apie dingusį jaunuolį informuota iš karto po to, kai buvo paskelbta oficiali paieška.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Jun 4, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:57 AM

Ukmergės policija informaciją apie dingusį Seimo pirmininkės sūnų Eimantą Graužinį (gim. 1987 m.) gavo 11 val. 45 min. Kai policija apie tai nusprendė informuoti visuomenę ir paprašyti pagalbos, buvo praėję beveik 10 val. Policijos departamentas pranešimą išplatino tik apie 21 val. 27 min.

Iki to laiko Ukmergę ir jos apylinkes šukavo gausios visų specialiųjų tarnybų pajėgos. Policijos departamentas vėliau savo pranešime rašė, kad sužinojus apie dingusį Seimo pirmininkės sūnų „nedelsiant buvo pradėti paieškos veiksmai, pasitelktos gausios policijos ir Vadovybės apsaugos departamento prie VRM pajėgos, iškviestas kinologas su tarnybiniu šunimi. Apie 17 val. teritoriją apžiūrėjo sraigtasparnis, ugniagesiai gelbėtojai su valtimi, tačiau vyras nerastas“.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas trečiadienį pranešė, kad policijos pagalbos prašymo ugniagesiai sulaukė apie 15 val. 35 min. Gelbėtojai, ieškodami dingusio jaunuolio apieškojo 4 kilometrų ilgio Šventosios upės atkarpą.

Vėliau virš Ukmergės pasirodė sraigtasparnis. Kaip jau skelbė lrytas.lt, net ir tada niekas nesivargino bent jau Ukmergės gyventojų informuoti, kas vyksta. Apie 18 – 19 valandą pasiteiravus policijos pareigūnų, kodėl virš Ukmergės jau daugiau nei valandą ratus suka sraigtasparnis, buvo atsakyta, kad vyksta kariniai mokymai, pratybos, girdi, niekas nedingo, nieko neieškoma.

Tik po kelių valandų, neradus dingusio vaikino, buvo nuspręsta kreiptis į visuomenę pagalbos.

Sraigtasparnis virš Ukmergės ir jos apylinkių sukiojosi dar apie valandą ir po vidurnakčio. Jo pakilimo ir nusileidimo vieta buvo Ukmergės autobusų stotis, esanti šalia Ukmergės rajono policijos komisariato.

Informacija paviešinta „paskelbus oficialią paiešką“

Tačiau Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis nesutinka su nuomone, kad informacija buvo slepiama. Pasak jo, paieškos veiksmus koordinuojantis pareigūnas priima sprendimą, kada reikia viešinti informaciją, tada ji esą ir skelbiama.

„Juk tą pačią minutę apie kiekvieną paiešką niekas neskelbia. Dažniausia tai būna po kelių dienų. Oficialiai šį kartą paieška buvo paskelbta apie 21 val. ir iš karto tai buvo paviešinta. Pradžioj buvo vykdomi pirminiai veiksmai“, - teigia R.Matonis.

„Pirminiais veiksmais“ Policijos departamento atstovas vadina gausias policijos patrulių, mobilios kuopos, Vadovybės apsaugos departamento pareigūnų pajėgas, šukuojančias Ukmergės apylinkes, jiems į pagalbą atėjusius kinologus su tarnybiniais šunimis, upę tikrinančius ugniagesius ir visiems virš galvos besisukantį pasieniečių sraigtasparnį.

Jis tvirtina, kad informacija apie ieškomą asmenį buvo paskelbta, o kada tai buvo padaryta – policijos reikalas.

Nors R.Matonis sako, kad tikslios statistikos, kaip dažnai policijai ir artimiesiems padeda informacijos apie dingusių žmones skelbimas žiniasklaidoje, jis neturi, pareigūnas vis dėlto pripažįsta, jog tai būna retai. Tiesa, šį kartą moteris, apie E.Graužinį pranešusi pareigūnams, jau buvo girdėjusi, kad Ukmergės apylinkėse ieškomas dingęs jaunuolis. Kilus įtarimui, jog tai tas pats vaikinas, moteris paskambino į policiją.

„Gal taip nebūtų pranešusi. Apie ieškomus įtariamuosius pranešama dažniau. Bet būna, kad ir patys dingę pamato, jog yra ieškoma ir tuomet jie patys grįžta namo“,– sakė pareigūnas.

Ateityje informacijos bus dar mažiau

Policijos departamentas, dar antradienį su prasta nuotrauka išplatinęs pranešimą apie ieškomą L.Graužinienės sūnų, jo vardo ir pavardės nenurodė. Pranešime buvo nurodyti tik jo inicialai, nors paprastai policija tokiais atvejais nurodo net ir nepilnamečių duomenis.

„Tai padaryta saugant jo asmens duomenimis. Tai yra privatus asmuo. Apskritai, mums (policijai) dar reiks sėsti su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija ir dar aptarti, ką galime viešinti panašiais atvejais. Kiekvieną kartą sulaukiame priekaištų dėl to. Jau ir dabar sulaukėme priekaištų net už tai, kad buvo paskelbta, jog dingęs yra Seimo pirmininkės sūnus“,– sakė Policijos departamento atstovas.

Kaip teigia R.Matonis, ateityje žmonėms bus teikiama dar mažiau informacijos apie tai, kas vyksta aplinkui. Žurnalistams kasdien pateikiamose įvykių ir nusikaltimų suvestinėse, pagal kurias visuomenė supažindinama su praėjusios paros įvykiais, turėtų nebelikti nei tikslių įvykio vietų, nei šiuose įvykiuose dalyvaujančių asmenų inicialų, po kuriais dažnu atveju paslepiami net ir prisidirbę vieši asmenys, įskaitant Seimo narius. Suvestinėse gali nelikti gal net ir nesaugių gatvių pavadinimų.

„Visuomenė turi teisę žinoti, bet visi dar turi ir asmeninį gyvenimą. Žmogus turi teisę žinoti, kad jo kaime kažkas įvyko, bet jam nebūtina žinoti, kuriame name tai buvo. Reikia iki galo apsispręsti, ar mes viską pranešinėjame, ar tik svarbius dalykus? O šiuo konkrečiu atveju mus apkaltinti, kad kažką slėpėme, tikrai nėra jokio pagrindo“, - tvirtina R.Matonis.

Dingo jau ne pirmą kartą

E.Graužinis buvo dingęs ir pernai gruodį. Tada prieš sūnaus dingimą politikė iš jo gavo keistą žinutę. Motiną visą naktį kamavo nežinia. Vilniuje 6 val. 45 min. vaikiną pastebėjo Perkūnkiemio gyventojai, jie iškvietė pareigūnus.

Tada Seimo pirmininkė atšaukė visus iki pavakario suplanuotus susitikimus ir su sūnumi išvyko į ligoninę, kad būtų patikrinta jo sveikata. L.Graužinienė tuomet kurį laiką nesirodė darbe.

Iškart po E.Graužinio dingimo gruodį buvo spėliojama, kad jauną vaikiną paveikė prieš jo motiną pratrūkusios atakos viešojoje erdvėje, kurios kilo po to, kai Seimo pirmininkė ėmė laidyti kritikos strėles į prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Anot lrytas.lt šaltinių, vaikinas motinai paliko trumpą žinutę, kurioje jis tikino, kad ją ir kitus šeimos narius labai myli ir palaiko. Negalėdama susisiekti su Eimantu motina nusprendė pradėti paiešką.

Į E.Graužinio butą buvo nusiųsti pareigūnai, jie išlaužė duris, tačiau viduje jaunuolio nerado. Vaikino kūno Neries upėje tuomet ieškojo narų komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.