Lengvas istorijos egzaminas suteikė abiturientams vilčių

Antradienio pietūs abiturientams greičiausiai neapkars. Šalies dvyliktokai laikė valstybinį istorijos egzaminą. Portalo lrytas.lt prie Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos stebėti moksleiviai buvo nusiteikę linksmai – jau planavosi vasaros atostogas. „Lėksit prie ežero?“ – gimnazijos kieme skambėjo jaunatviški vakaro planai.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jun 10, 2014, 1:30 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:18 AM

Istorijos egzaminas – paskutinis iš pagrindinio „ketverto“, kurį laikyti dažniausiai renkasi abiturientai. Likę užsienio ir lietuvių kalbų bei matematikos egzaminai – jau praeitis.

Planų nesugriovė

Pakalbintas Vilniaus „Senvagės“ gimnazijos dvyliktokas Edvinas patikino: nors istorijos mokslus krimto B lygiu, egzamine jautėsi tvirtai. Jam pritarė jo draugės Kotryna ir Loreta – istorijos žinių patikrinimo net nesulyginsi su prieš tai buvusiu matematikos egzaminu.

Paklaustos, ar žada ir kur mokysis toliau, merginos teigė besidominčios komunikacijos studijomis. Joms matematikos egzamino balas nereikalingas, tad moksleivės išsakė viltį, kad lengvas istorijos egzaminas pakels stojamojo balo vidurkį.

Pastarojo užduotis abiturientai net degino, taip išliedami įtūžį ir nusivylimą, anot jų, neadekvačiai sunkiomis užduotimis.

Klausė apie architektūrą ir teisę

Kalbinti moksleiviai išskyrė klausimus apie architektūros stilius. Paklausti, ar pamokose mokytojai akcentavo tai, kad istorijos egzamine gali būti architektūros, dvyliktokai teigė apie juos mokęsi, bet seniai.

„Mūsų auklėtoja yra istorijos mokytoja. Ji pabrėžė, kad egzamine gali būti klausimų apie Paryžių ir panašiai. Taip ir buvo“, – tvirtino abiturientė Goda.

Šiųmetiniame istorijos egzamine buvo tikrinamos moksleivių žinios apie Prancūzijos valdymą, Pirmąjį pasaulinį karą. Antrasis pasaulinis karas nebuvo akcentuotas. Egzamine dėmesys atkreiptas ir į konstitucinę teisę.

Susidomėjusiųjų – procentu mažiau

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, jį rinkosi 15 tūkst. 268 abiturientai – vienu procentu mažiau nei pernai. Egzaminą jie laikė 150 centrų. Egzamino trukmė – trys valandos.

Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus: vienas iš jų privalomas valstybinis ar mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros, antrą egzaminą galima rinktis iš valstybinių matematikos, istorijos, biologijos, geografijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių gimtųjų kalbų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių), menų, muzikologijos ir technologijų egzaminų.

Iš viso prašymus laikyti brandos egzaminus šiemet buvo pateikę 38,5 tūkst. kandidatų – beveik 1,5 tūkst. mažiau nei 2013-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.