Dujų kainos pakurstė politikų rietenas Seime

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį Seimui aiškinosi, ar Lietuva, gavusi nuolaidą iš „Gazprom" už rusiškas dujas, nepraras dar daugiau pinigų, nes už nuolaidą buvo atsisakyta dar vieno ieškinio prieš „Gazprom". 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-06-12 12:44, atnaujinta 2018-02-12 22:33

Tačiau informacijos pateikimas Seimui virto socialdemokratų ir konservatorių santykių aiškinimusi. Politikai kaltino vieni kitus įžūliu elgesiu, valstybės interesų išdavyste. 

„Aš į šį klausimą negaliu atsakyti, aš nesu gydytojas", – į vieną iš opozicijos bandymų įkąsti ironiškai atsakė premjeras. 

„Aš elgiuosi tolerantiškai ir kultūringai, jei žmonės taip pat elgiasi su manimi", – tvirtino premjeras aiškindamasis, kodėl iš Seimo tribūnos kalbėjo piktai. Premjeras atsisakė konservatoriui Dainiui Kreiviui atnešti paskaityti neviešinamą „Gazprom" ir „Lietuvos dujų" susitarimą dėl kainų, nes teigė nesantis „nešikas". 

Seimo opozicija nerimauja, kad gavusi 20 proc. nuolaidą dujoms Lietuva praras 4,5 milijardus litų, nes „Lietuvos dujos“ išsiuntė laišką, kuriame atsisakė pretenzijų dėl per didelių dujų kainų, kurias anksčiau Lietuvai taikė „Gazprom“.

Anksčiau žadėta, kad dėl per didelių dujų kainų „Lietuvos dujos“ Rusijos įmonę turėtų taip pat apskųsti. 

Tačiau premjeras A.Butkevičius aiškina, kad šis skundas neturi nieko bendra su kitu ieškiniu, kuriuo „Gazprom“ veiklą apskundė Lietuvos Vyriausybė. Jis kaltino konservatorius, kad šie, viešai reikšdami abejones dėl susitarimų su „Gazprom", be reikalo drumsčia vandenį ir trukdo Vyriausybei dirbti. 

Premjeras pareiškė, kad Vyriausybės ieškinys prieš „Gazprom“ Stokholmo arbitraže ir toliau nagrinėjamas.

Ministras pirmininkas mano, kad „Lietuvos dujos“ jau neturi priežasties kreiptis į arbitražą dėl per didelės dujų kainos, nes jos jau sumažintos. „Gazprom“ suteikta dujų kainos nuolaida Lietuvai vertinama apie 800 mln. litų. Kadangi dujų kaina yra sumažinta atgaline data - nuo 2013 m., Lietuva dar gaus 331 mln. litų kompensaciją. 

Premjeras taip pat pabrėžia, kad Lietuvos Vyriausybė negalėjo paveikti „Lietuvos dujų“ sprendimo nesibylinėti su „Gazprom“, nes pavasarį, kai buvo išsiųstas laiškas į Maskvą, Lietuva valdė mažąją „Lietuvos dujų“ akcijų dalį.

A.Butkevičius mano, kad opozicija valdžią puola nepagrįstai.

„Akivaizdu, kad konservatoriai niršta vien nuo minties, jog per pusantrų metų pasiekėme to, ko jie nesugebėjo per ketverius savo valdymo metus. Dirbant mūsų Vyriausybei bendrovė „Lietuvos dujos“ sugebėjo susitarti su „Gazprom“ dėl daug mažesnių dujų kainų. Manau, kad tai skaudu ne tik buvusiam Vyriausybės vadovui Andriui Kubiliui, bet ir buvusiam energetikos ministrui Arvydui Sekmokui“, – sako Vyriausybės vadovas.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas tikino, kad konservatoriai kelia bangas, nes „nenori mažesnių dujų kainų". 

Opozicija liko nepatenkinta A.Butkevičiaus pateikta informacija, todėl žada Vyriausybės vadovą išsikviesti į frakcijos posėdį. 

Konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius sako, kad gavusi kelių šimtų milijonų litų nuolaidą iš „Gazprom" Lietuva praras kelis kartus daugiau pinigų, kuriuos galėjo papildomai prisiteisti. 

Primename, kad į Stokholmo arbitražą dėl su "Lietuvos dujų" privatizacija susijusių dalykų ir milijardinės kompensacijos iš „Gazprom“ Lietuvos Vyriausybė kreipėsi 2012 m. spalį. Pasikeitusi valdžia žada tęsti bylinėjimąsi. Tokią poziciją palaiko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.