Juozas Bernatonis pas prezidentę sumušė rekordą

Antradienį su prezidente Dalia Grybauskaite susitikęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis aptarė ir savo pavaduotojo, anot žiniasklaidos, į šalies vadovės vadinamąjį „juodąjį sąrašą“ įtraukto pavaduotojo Sauliaus Stripeikos klausimą.

J.Bernatonis apsilankė pas prezidentę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Bernatonis apsilankė pas prezidentę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 17, 2014, 5:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:32 PM

„Taip, kalbėjomės ir ta tema, ir sprendimai bus priimti po liepos 12 dienos“, – po susitikimo sakė J.Bernatonis.

J.Bernatonis – devintasis ministras, apsilankęs Prezidentūroje. Socialdemokratas pas šalies vadovę užtruko kol kas ilgiausiai – jo susitikimas su Prezidente truko per valandą. Tai savotiškas rekordas.

Laukia atsakymų

Klausiamas, ar sulaukė kontržvalgybos institucijų priekaištų dėl S.Stripeikos darbo, J.Bernatonis informavo, jog yra kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą, bet kol kas atsakymo negavęs. Tačiau J.Bernatonis nebuvo linkęs atsakyti, ar tuo atveju, jeigu atsakyme bus kažkokių abejonių, pasiryš atleisti savo pavaduotoją.

„Aš nesvarstau, „jeigu bus, jeigu nebus“. Kai bus, tada ir spręsime“, – teigė teisingumo ministras.

Į platesnes diskusijas politikas nesileido.

„Pasakiau pakankamai daug jums šiuo klausimu ir nenorėčiau daugiau komentuoti, kol neturiu gavęs atsakymų“, – sakė J.Bernatonis.

Kreipėsi į STT vadovą

J.Bernatonis pranešė, kad pats S.Stripeika taip pat kreipėsi į STT vadovą, prašydamas pateikti tą informaciją, kuo pagrįsti žiniasklaidos pasisakymai jo atžvilgiu.

„Suprantate, jeigu žmogus yra kažkuo įtariamas, jisai kviečiamas, apklausiamas ir pan. Bet nenorėčiau komentuoti, nes tai su šiuo konkrečiu atveju nėra susiję, neturiu daugiau informacijos, ką jums pasakyti. Manau, kad paminėjau žymiai svarbesnių ir įdomesnių Lietuvai klausimų, negu jūs dabar mane kamantinėjate“, – į žurnalistų klausimą, ar normalu ir nekenkia tyrimui tai, kad patys viceministrai kreipiasi į STT, prašydami išsklaidyti abejones dėl jų.

Atsistatydino iš pareigų

Prezidentei D.Grybauskaitei jos prašymu STT pateiktame sąraše – devyni viceministrai iš penkių ministerijų. Šiame sąraše minsimas žemės ūkio viceministras „darbietis“ Rytis Šatkauskas pirmadienį atsistatydino iš einamų pareigų.

Anksčiau S.Stripeika vadovavo Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Teisingumo ministro komandoje jis kuruoja bausmių ir probacijos vykdymo bei ministerijos valdymo sričiai priskirtų valstybės registrų veiklos sritis.

Ragino tęsti teismų reformą

Pagrindinis teisingumo ministro ir jo vadovaujamos ministerijos uždavinys – efektyviai veikianti teisinė sistema, antradienį susitikusi su Juozu Bernatoniu pabrėžė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Tam, pasak prezidentės, būtina toliau tęsti teismų reformą ir imtis įstatymų pataisų bylų nagrinėjimo trukmei sumažinti.

Prezidentė D.Grybauskaitė, susitikusi su teisingumo ministru J.Bernatoniu, aptarė svarbiausius Teisingumo ministerijos darbus, pagrindines veiklos kryptis ir prioritetus.

„Žmonių pasitikėjimas teisingumo sistema reiškia pasitikėjimą valstybe. Negalime leisti, jog dėl neefektyvaus, neskaidraus ir aplaidaus teisingumo nukentėtų Lietuvos žmonių interesai. Todėl būtina tęsti jau pradėtas reformas, kuriomis siekiama gerinti teismų darbą, spartinti bylų nagrinėjimą ir užtikrinti teisinės sistemos skaidrumą“, – D. Grybauskaitę pranešime cituoja prezidentės spaudos tarnyba.

Reikia atsisakyti neefektyviai dirbančių

Pasak valstybės vadovės, teismai, kuriuose dirba vos keli teisėjai, dirba netolygiai, nepakankamai efektyviai ir nekokybiškai. Iš 49 apylinkių teismų 41 teisme yra mažiau nei 10 teisėjų, 24 teismuose dirba tik 3 ar 4 teisėjai, iš kurių vienas pirmininkas su keliolikos darbuotojų komanda.

Tokio dydžio teismuose, kaip ir visose kitose šiuo metu reorganizuojamose valstybės institucijose, sunku užtikrinti efektyvų valdymą, aukštą teismo sprendimų kokybę bei greitą bylų nagrinėjimą. Todėl, Prezidentės teigimu, būtina sujungti arba atsisakyti neefektyviai dirbančių mažųjų apylinkių ir apygardų administracinių teismų.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog atskirų kategorijų baudžiamųjų bylų nagrinėjimas Lietuvoje yra nepateisinamai ilgas – vidutiniškai jos trunka 2 metus, tam dažnai kliudo ne tik sudėtingos teisinės procedūros, bet ir neefektyvus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos organizavimas, didelis antrinę teisinę pagalbą teikiančių advokatų užimtumas.

Pasak D.Grybauskaitės, valstybės teikiama teisinė pagalba neturi tapti kliūtimi greitesniam baudžiamųjų bylų nagrinėjimui ir Prezidentės inicijuotų pataisų dėl pertraukų tarp teismo posėdžių ribojimo įgyvendinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.