Neringa Venckienė pašalinta iš Seimo

Seimas ketvirtadienį nutarė panaikinti daugiau kaip metus parlamente nesirodančios „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės parlamentarės Neringos Venckienės mandatą.  Už tai balsavo 95 Seimo nariai. Devyni Seimo nariai buvo prieš apkaltą, penki susilaikė. Dar devyni balsavimo biuleteniai rasti sugadinti. Konstitucinis Teismas (KT) yra pripažinęs, kad N.Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

N.Venckienė nesirodo Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
N.Venckienė nesirodo Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Jun 19, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:07 PM

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį slapta balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai visų Seimo narių, t.y. ne mažiau kaip 85 parlamentarai. Balsavime dalyvavo 118 Seimo narių. 

Paskelbus tokius rezultatus Seimo salėje tvyrojo tyla. Niekas nesidžiaugė tokiais rezultatais, nebuvo ir protestuojančių. N.Venckienės šalininkai Seimą paliko tyliai. 

Dauguma prieš N.Venckienę

Už N.Venckienės pašalinimą iš Seimo žadėjo balsuoti dauguma socialdemokratų, „darbiečių", konservatorių, liberalų. Lenkų rinkimų akcijos ir „Tvarkos ir teisingumo" frakcijos balsuos laisvai, nes frakcijos nerado vieningos pozicijos, kaip balsuoti. Didžioji dalis "tvarkiečių" boikotavo balsavimo procedūrą. 

Ketvirtadienį apkaltos svarstymas prasidėjo nuo liberalų gudrybės. Jie iškart paprašė pusės valandos pertraukos. Tai padaryta sąmoningai, kad N.Venckienės šalininkai nepaprašytų šio klausimo svarstyme padaryti pertrauką iki kito posėdžio. 

Seimo balkone stebėti N.Venckienės šalinimo iš Seimo procedūrą susirinko būrelis „Drąsos kelio" rėmėjų. Tarp jų yra Drąsiaus Kedžio teta Audronė Skučienė. Tačiau „drąsuoliai" elgėsi ramiai, juos akylai stebėjo apsaugos darbuotojai. 

„Drąsos kelio" frakcija pareiškė nedalyvausianti „susidorojime" su savo lydere, todėl visi šeši šiai frakcijai atstovaujantys Seimo nariai paliko Seimo posėdžių salę. Protestuotojai nuėjo į Seimo kavinę.  

Seimo posėdžių sekretorė Violeta Gureckienė pranešė, kad N.Venckienė neatvyko į Seimo posėdį ir neatsiuntė savo atstovo. Dauguma politikų ragino šalinti N.Venckienę iš Seimo.  

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pabrėžė, kad jei N.Venckienė siektų tiesos, ji kaip buvusi teisėja, elgtųsi civilizuotai ir atvyktų į Lietuvą gintų savo poziciją. 

„Neįmanoma žmonėms paaiškinti, kaip žmogus metus nelanko posėdžių ir eina Seimo nario pareigas", - sakė apkaltą inicijavusio Liberalų sąjūdžio vadovas. Jis mano, kad Seimas, apgynęs N.Venckienę, užsitrauktų didelę gėdą.  

Apkaltos priešininkas Petras Gražulis aiškino, kad šalinti N.Venckienės iš Seimo negalima, nes neaišku, ar Seimo narė dar yra gyva. Jis buvo vienintelis Seimo narys, stojęs ginti N.Venckienę. 

„Normaliame darbe žmogus už tokį elgesį jau seniai būtų atleistas iš darbo. (...) Seimo nario mandatas nėra instrumentas slėptis nuo teisingumo", - sakė Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.  

Balsavime dalyvavo 118 Seimo narių iš 140. Balsuoti neatėjo premjeras Algirdas Butkevičius, konservatorius Rytas Kupčinskas, nors Tėvynės sąjunga įpareigojo frakcijos narius dalyvauti už N.Venckienės šalinimą iš Seimo. 

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė neatskleidė kaip balsavo. Ji žurnalistams teigė neabejojanti, kad N.Venckienė apskųs apkaltos procedūrą, kai tik grįš į Lietuvą. 

N.Venckienė savo žodžio netarė

Seimo Statute numatyta, kad apkaltos metu savo žodį gali tapti ir kaltinamas Seimo narys arba jo advokatas. Tačiau šiandien N.Venckienės jos kolegos neišvydo - ji jau daugiau kaip metus slapstosi užsienyje. Seimo nario nedalyvavimas netrukdo apkaltos bylą nagrinėti Seime.

Seimo vadovė Loreta Graužinienė praėjusią savaitę buvo išsikvietusi teisėsaugos įstaigų vadovus ir tarėsi, kaip informuoti N.Venckienę apie apkaltą. Seimo Statute numatyta, kad Seimo narys apie apkaltą turi būti informuojamas raštu. Tačiau šiuo metu neaišku, kur tiksliai gyvena bėglė, kokiu adresu jai siųsti laišką.

L.Graužinienė baiminosi, kad neišsiuntus laiško N.Venckienei gali būti pažeista apkaltos procedūra ir Seimo narė galėtų teismuose prašyti solidžios kompensacijos už išmetimą iš parlamento.

Seimo pirmininkė ketvirtadienį teigė, kad laiškai N.Venckienei buvo išsiųsti visais Lietuvoje žinomais adresais.  

Konstitucinis Teismas savo išvadoje dėl N.Venckienės pažymėjo, kad Seimo nario pareiga yra dalyvauti Seimo darbe, taip pat ir lankytis posėdžiuose. Teismo vertinimu, N.Venckienė, be pateisinamos priežasties nedalyvavusi Seimo ir jo komiteto posėdžiuose, pareigas ėjo nesąžiningai, veikė asmeninius interesus iškeldama aukščiau už Tautos ir valstybės interesus, sąmoningai nevykdė Seimo nario pareigų, taip parodė nepagarbą Konstitucijai ir įstatymams, taigi neveikė taip, kaip įpareigoja duota Seimo nario priesaika.

KT teigimu, pateisinamomis priežastimis nedalyvauti Seimo posėdžiuose negali būti laikomas išvykimas iš Lietuvos, tai, kad asmuo yra įtariamasis baudžiamajame procese, kad paskelbta jo paieška, kad jis galbūt slapstosi nuo ikiteisminio tyrimo, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Nevaikščiojo į posėdžius

Seimas N.Venckienės mandatą siekia panaikinti dėl to, kad ji daugiau kaip metus neatlieka tiesioginių pareigų - nelanko plenarinių ir Seimo komiteto posėdžių. Iš Lietuvos išvykusi Seimo narė parlamente nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nori pateikti kaltinimus N. Venckienei dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo ir piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis. Dėl teisinės pagalbos Lietuvos teisėsauga kreipėsi į Jungtines Valstijas, kur, spėjama, šiuo metu gyvena parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.