Neringos Venckienės purtosi ne tik Seimas, bet ir Garliava

Neringa Venckienė – jau ne Seimo narė, o tik į nusikaltimus įklimpusi bėglė, kurios gerbėjų gretos visiškai ištirpo. Jų beveik nebeliko ne tik parlamente Vilniuje, bet ir jos gimtojoje Garliavoje, rašo „Lietuvos rytas“.

N.Venckienė į Lietuvos politinę istoriją pateks kaip ilgiausiai nuo šalies teisėsaugos besislapsčiusi Seimo narė.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Venckienė į Lietuvos politinę istoriją pateks kaip ilgiausiai nuo šalies teisėsaugos besislapsčiusi Seimo narė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, Asta Kuznecovaitė

Jun 20, 2014, 7:12 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:19 PM

Seimas vakar nutarė panaikinti daugiau kaip metus parlamente nesirodančios „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės parlamentarės N.Venckienės mandatą.

Už tai balsavo 95 Seimo nariai, devyni buvo prieš apkaltą, penki susilaikė, o devyni biuleteniai rasti sugadinti. Iš viso balsavo 118 parlamentarų.

Konstitucinis teismas yra pripažinęs, kad N.Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį slaptai balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai visų Seimo narių – ne mažiau kaip 85 parlamentarai.

Paskelbus tokius rezultatus salėje tvyrojo tyla. Niekas nei džiaugėsi, nei protestavo. N.Venckienės šalininkai Seimą paliko tyliai.

Bendražygiai – kavinėje

Seimo balkone stebėti N.Venckienės šalinimo iš Seimo procedūros susirinko būrelis „Drąsos kelio“ rėmėjų. Tarp jų buvo ir bėglės teta Audronė Skučienė.

„Drąsos kelio“ frakcija pareiškė nedalyvausianti susidorojant su jų lydere, todėl visi šeši jos nariai paliko Seimo posėdžių salę ir patraukė į Seimo kavinę.

Prieštaravo tik vienas

Dauguma politikų ragino šalinti N.Venckienę iš Seimo.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pabrėžė, kad jei N.Venckienė siektų tiesos, ji kaip buvusi teisėja elgtųsi civilizuotai ir atvyktų į Lietuvą ginti savo pozicijos.

„Neįmanoma žmonėms paaiškinti, kaip žmogus metus nelanko posėdžių ir eina Seimo nario pareigas“, – sakė apkaltos procesą pradėjusio Liberalų sąjūdžio vadovas.

Jis teigė, kad Seimas, apgynęs N.Venckienę, užsitrauktų didelę gėdą.

Apkaltos priešininkas Petras Gražulis aiškino, jog šalinti N.Venckienės iš Seimo negalima, nes neaišku, ar ji dar gyva.

Šis politikas buvo vienintelis parlamentaras, viešai stojęs ginti N.Venckienės.

Tvirtovė – be gynėjų

Tai, kad N.Venckienė neteko Seimo nario mandato, nesujaudino ir jos gimtosios Garliavos.

Prieš kelerius metus tvirtove tapusiame N.Venckienės name Klonio gatvėje vakar popietę nebuvo matyti jokių gyvybės ženklų.

Greta stovinčio jos tėvų namo kiemas taip pat buvo tuščias, vartai atviri.

Dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo ir viena tariamo pedofilijos skandalo įpūtėjų N.Venckienė turbūt net baisiausiame sapne nesapnavo, kad taip greitai neteks beveik visų bendražygių.

„Ji jau užmiršta, žmonės turi rimtesnių rūpesčių“, – tokį paaiškinimą dažniausiai pateikdavo Garliavos gyventojai.

Labiau rūpi buitiniai dalykai

Nuolat įvairiose gyventojų sueigose dalyvaujanti Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė mano, kad ir N.Venckienė, ir jos išpūsta istorija jau primirštos: „Anksčiau žmonės apie tai nuolat kalbėdavo, karštai ginčydavosi, o dabar jiems labiau rūpi paprasti kasdieniai dalykai – vandentiekis, kanalizacija.“

Vienas lūžis įvyko tuomet, kai N.Venckienė pakliuvo į Seimą.

Tuomet kai kurie žmonės jau ėmė kalbėti, kad visą košę ji užvirė tik dėl reklamos, nes norėjo pakliūti į valdžią.

Dar vienas sujudimas įvyko pernai pavasarį, kai sužinojusi apie prokurorų turimus įkalčius ir Seime netekusi teisinės neliečiamybės parlamentarė su sūnumi paspruko į JAV.

Vieni Garliavoje piktinosi tokiu poelgiu, kiti svarstė, kad N.Venckienė neturėjo kito pasirinkimo.

Labiausiai pyko dėl užkardų

Vos keli šimtai metrų nuo N.Venckienės būsto gyvenantis Leonas svarstė, kad Seimo narė nusipelnė griežtų sankcijų: „Jeigu aš neičiau į darbą, jau po poros dienų būčiau atleistas.“

Jis tikino nestovėjęs nė vienoje barikadų pusėje.

Tačiau prisiminė labiausiai pykęs, kad dėl protestuotojų policijos pareigūnai kurį laiką buvo užtvėrę gatvę, kuria jis važiuoja į darbą.

Kaune gyvenantis, tačiau Garliavoje įsikūrusioje statybų įmonėje dirbantis Kęstutis pasakojo, kad vietos gyventojams N.Venckienė dabar neberūpi: „Kai ji dingo iš Lietuvos, neliko ir susidomėjimo.“

Svetur išvijo įtarimai

„Nieko nenoriu apie N.Venckienę net girdėti – įgriso iki gyvo kaulo. Galime pasikalbėti apie braškes“, – paklausta, ką mananti apie tai, kad iš skandalingosios garliaviškės atimtas Seimo nario mandatas, rankomis sumosavo kioske vaisiais ir daržovėmis prekiaujanti moteris.

O į parduotuvę užsukęs pensininkas Jonas Kulbokas pareiškė, kad N.Venckienė į užsienį pabėgo dėl jai pateiktų kaltinimų: „Jeigu būtų likusi Lietuvoje, sėdėtų kalėjime.“

Pasak garliaviškio, sprendimas atimti iš N.Venckienės Seimo nario mandatą nepadeda išspręsti pagrindinės bylos, todėl jam kyla abejonių, ar tai dabar teisingiausias sprendimas.

Teta gina ir nutyli

Ištikimiausia N.Venckienės rėmėja ir bendražygė toliau lieka jos teta A.Skučienė. Ji ir toliau skelbia, kad prieš jos dukterėčią buvo įvykdytas politinis susidorojimas siekiant užgniaužti Garliavos istoriją.

Garliavos kirpėja ir Klonio gatvės atstove spaudai vadinama A.Skučienė aiškino nežinanti nei kur, nei su kuo dabar gyvena N.Venckienė.

Ji teigė su dukterėčia nepalaikanti jokio ryšio ir pastarąjį kartą bendravusi tik pernai balandžio pradžioje, prieš dabar jau buvusiai Seimo narei su sūnumi išvykstant į JAV.

Tačiau tariamas nebendravimas netrukdo A.Skučienei toliau kurti sąmokslo teorijų ir vaidinti aukos, su kuria, kaip ir su kitais Garliavos istorijos veikėjais, nori susidoroti politikų, prokurorų ir teisėjų klanas.

„Ar tikėjotės, kad Seimas atims iš N.Venckienės mandatą?“ – vakar „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žiemytė paklausė A.Skučienės.

– Iš Seimo nieko kita nesitikėjome. Matėme, kad net pusės valandos pertrauką padarė, kad surinktų tuos, kurie vėlavo į posėdį.

– Bet gal širdies gilumoje tikėjotės, kad kai kurie Seimo nariai nebalsuos už mandato atėmimą?

– Tai buvo kiekvieno sąžinės reikalas.

– Jūs ir jūsų bendražygiai sako, kad tai susidorojimas. Kam jis naudingas?

– Kad neatsirastų kita N.Venckienės suburta partija, kad visa ši istorija būtų palaidota, kad niekas daugiau nekalbėtų apie pedofilją kaip reiškinį, kuris tikrai yra.

– Ar N.Venckienė bent jau žinojo apie apkaltos procesą?

– Nežinau. Niekas, matyt, nežino, nes pati teisėsauga painiojasi.

– Ji nebendrauja su šeima?

– Nežinau, tiesiog neklausiu. Čia jų reikalas, šeimos reikalas, aš nesu šeimos narys ir nenoriu kištis.

– Kaip gyvena N.Venckienės tėvai?

– Labai blogai. Sūnus nužudytas, anūkė 240 policininkų išvilkta klykianti, pati Laima Kedienė buvo kojomis į priekį išnešta. Kaip jie gali jaustis?

Be to, mano sesuo labai sunkiai serga. Vėžys. Vytautas Kedys visiškai palūžęs, po mergaitės paėmimo pradėjo ranka drebėti.

Neprideda sveikatos ir bylos. Jos keliamos ir man, ir visiems dalyviams, kurie mus palaikė ir kurie norėjo sužinoti tiesą.

– Ar N.Venckienė grįš į Lietuvą?

– Apkalta įvyko, nors neturėjo įvykti. Aš netgi džiaugiuosi, kad ji nesėdi tarp tų žmonių, kuriems užteko vienuolikos sekundžių išklausyti, kaip kažkas rėkė ar kažką spardė – jiems nereikėjo viso įrašo.

Džiaugiuosi, kad gabi, jauna 42 metų moteris yra tikrai laisvoje šalyje, kad jai nereikia sėdėti čia ir atsakinėti į kompromituojančius žurnalistų klausimus. Aš jai nelinkėčiau grįžti.

– Ji išvyko su sūnumi. Ar vaikas mokosi?

– Jos vyro galite paklausti. Jis buvęs vyras, bet vaikui – tėvas.

– Gal galite pasakyti tiesą, kodėl Venckai išsiskyrė?

– Nesidomėjau. Nežinau, kodėl išsiskyrė.

Tegul jie gyvena savo gyvenimą. Galbūt geriau, kai mažiau žinai.

Liko dar daug neatsakytų klausimų

Gintaras Černiauskas

Advokatas

„Seimas padarė tai, ką turėjo padaryti. Tik gaila, kad taip ilgai delsė priimti politinį sprendimą. Juk N.Venckienė pamiršo savo rinkėjus, nesilaikė Konstitucijos ir įstatymų, neatstovavo savo rinkėjų interesams, nedalyvavo šalies politiniame gyvenime, todėl mandato atėmimas yra logiškas.

Dėl jai iškeltų bylų galiu pasakyti viena – pasigendu prokuratūros ryžtingumo.

Prokurorų pozicija keistoka – stengiamasi N.Venckienei tik įteikti pranešimą dėl atvykimo į apklausas, tačiau nesiimama konkretesnių veiksmų, kad ji būtų surasta, nors viešai diskutuojama apie kitus įtarimus, kurie jai gali būti pareikšti. Būtent dėl šių įtarimų ji ir dingo.

Tai, kas vyko ir vyksta Lietuvoje, nebuvo tik teisinis kelių šeimų ginčas. Buvo suskaldyta šalis, buvo išmesta pedofilijos korta. Ja prisidengiant buvo niekinama teisėsauga, žeminami ir persekiojami pavieniai pareigūnai, atliekami kiti neteisėti veiksmai. Visuomenės skaldymas tebevyksta, todėl turime viešai pasakyti, kas vyko, kas vyksta, kas yra kalti ir kas turėtų už tai atsakyti.

Iki šiol bendrauju su Laimute Stankūnaite. Ji neatsisako ir toliau padėti teisėsaugai, kad visi nusikaltimai būtų atskleisti.

Šiandien galiu pasakyti tik tiek, kad ji yra patenkinta gyvenimo sąlygomis, pagalba, kuri jai buvo suteikta. Ji jaučiasi saugi ir laisva. Dukrelė, būdama šalia jos, irgi laiminga, lanko mokyklą, puikiai įsiliejo į visuomenę, į tą aplinką, kurioje jos dabar yra. Tai, manau, svarbiausia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.