Kieno tamsius darbus slepia juodojo sąrašo kombinacija?

Tai ne tik tarnybos vadovo pareiga, bet ir pilietinė pozicija.

Daugiau nuotraukų (1)

Mečys Laurinkus

Jun 21, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:22 PM

Tai ne tik tarnybos vadovo pareiga, bet ir pilietinė pozicija.

Prižiūrėti aukštų pareigūnų veiklą nėra neteisėta, bet ištarus A, reikia nepamiršti ir visos abėcėlės. Anksčiau ar vėliau vis tiek politikai to pareikalaus.

Sukėlus tokį ažiotažą geriau nelaukti paskutinės dienos. Priešingu atveju labai greitai STT vadovas gali tapti iešmininku.

Pakeliui derėtų paaiškinti ir apie septyniolikos žurnalistų elektroninių komunikacijų kontrolę.

Logiškas tokio sprendimo pagrindimas neturėtų sukelti žiniasklaidos rūstybės. Pagaliau juk Valstybės saugumo departamento (VSD) slaptos pažymos nutekintojai demaskuoti. Be to, pirmą kartą per daugelį metų. Taip bent jau buvo informavusi Generalinė prokuratūra.

Ir dabar šios institucijos vadovai privalėtų bent jau paremti STT, nes tai buvo bendra operacija. O kada pažymos nutekinimo byla atsidurs teisme?

Norėtųsi pamatyti, kaip D.Grybauskaitė, žadėjusi rinkimų kampanijos metu, pasveikins pažymos nutekintoją. Dar daug kitų dalykų apie teisėsaugos ir politikos santykius atvirame Seimo posėdyje būtų galima pagvildenti.

Informacijos teikimas valstybės vadovams apie aukšto rango pareigūnus Lietuvoje yra sena iš kitų valstybių nukopijuota tradicija.

Pageidaujamos informacijos turinys dažniausiai priklauso nuo laikotarpio atmosferos. Prieš trylika metų domėtasi, ar skiriamas pareigūnas arba kandidatas yra KGB agentas.

Tik likdavo neaišku, ar tik įtariamas, ar tai jau kaip įrodytas faktas? Per dešimt metų aiškesnis kriterijus taip ir liko nesuformuluotas. Dabar jis visiškai neaktualus.

Neatmesčiau, kad dar po kelerių metų bendradarbiavimas praeityje su KGB gali tapti net privalumas. Kokie laikai, tokie ir papročiai.

Buvo metas, kai į valdžios gretas patraukė tie, kurie pirmieji praturtėjo laisvosios rinkos sąlygomis. Ko tada tikėjosi iš slaptų ir pusiau slaptų tarnybų visuomenė?

Tikėjosi sąrašo, nesvarbu, kokios spalvos, apie pažeidusius naujai kuriamos valstybės taisykles ir įstatymus. Bet ar buvo įmanoma ano meto piliečiui tapti bent kiek reikšmingu verslininku nepažeidus įstatymų? Be mokesčių slėpimo, juodųjų buhalterijų, vokelių?

Ne, nebuvo įmanoma. Kurdami valstybę jau pirmaisiais metais neapgalvota ekonomine politika padėjome pamatus apgaudinėjimams ir korupcijai.

Įstatymas yra stulpas, kurį galima apeiti, - taip buvo juokaujama verslo pasaulyje.

Teisėsauga iš pradžių dar bandė rinkti informaciją apie tokius atvejus, bet pamažu supratusi, kad tai gali tekti daryti vos ne didžiosios gyventojų dalies atžvilgiu, pakėlė rankas ir kreipė dėmesį tik į išskirtinio įžūlumo atvejus.

Kodėl ne tokia jau menka visuomenės dalis palaiko V.Uspaskichą ir net po teismo balsuodama už jį sudaro visas galimybes išvengti galutinio nuosprendžio?

Todėl, kad gyvenime jie susiduria su kur kas didesnio masto suktybėmis negu juodoji buhalterija.

Palyginti su tuo, kas vyksta energetikos sektoriuje, kuris iš tikrųjų yra valstybė valstybėje, ir atliekant viešuosius pirkimus, V.Uspaskicho prasižengimai jiems tik kelia juoką.

O kodėl ta byla taip ilgai tęsėsi? Todėl, kad ir pati prokuratūra jos nelaikė rimta ir susigriebė tik pasikeitus politinei situacijai. Bet šaukštai jau po pietų: V.Uspaskichas bylą laimėjo.

Nauja politinė mada - kova su oligarchais. Firminis Prezidentūros ženklas.

Ir visiškai nesvarbu, kad nė vienas iki šiol neįvardytas. Kodėl?

Todėl, kad nei prezidentė, nei teisėsauga ir nesiruošia su jais kariauti. Tai tik politinis rinkimų triukas.

Iš tikrųjų oligarchai, o ne kažkokia vidurinė klasė, valdo ir valdys valstybes. Maidanas Ukrainoje sukilo prieš oligarchus ir tuoj pat oligarchą išsirinko prezidentu. Tokia jau natūrali trauka.

Oligarchai į juoduosius sąrašus paprastai nepatenka, nes jų kišenpinigiai prilygsta slaptųjų tarnybų biudžetui. Į juoduosius sąrašus dažniausiai patenka paprasti valstybės tarnautojai.

Neįtakingi ir mažiau priešinasi. Retai teisiasi. Sutinka su formule: pats žinai, už ką.

Ir vis tiek įdomu, kuo prasikalto dabartiniai viceministrai. Sunku patikėti, kad vos per pusantrų metų jie būtų įsisukę į kokias nors finansines machinacijas.

Supainiojo viešuosius ir privačius interesus? Vienam kitam taip gali atsitikti, bet ne devyniems vienu metu. Bet jei ne pinigai, gal privataus gyvenimo subtilybės? Dabar tai paklausi informacija.

Mano versija tokia: žūtbūt reikia iš posto pašalinti viceministrę R.Citacką, todėl ir pramanyta juodojo sąrašo kombinacija.

Bet gal klystu ir kaltinimai iš tikrųjų rimti. Į šį klausimą kompetentingai gali atsakyti tik viešai iš Seimo tribūnos prabilęs STT vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.