Į muziejų Kaune ateina ir pagroti

Kauniečiai ir miesto svečiai muziejuose eksponatus nori ne tik apžiūrėti, bet ir pačiupinėti. Tautinės kultūros puoselėtojai norėtų dovanų gauti lietuvių liaudies instrumentų, kuriais lankytojai galėtų groti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-06-24 21:34, atnaujinta 2018-02-12 13:23

P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos muziejus prieš mėnesį pasipildė naujausiu eksponatu – estiškomis kanklėmis. Netrukus jas galės pamatyti muziejaus lankytojai.

Įvairius instrumentus ir su tautine muzika bei kultūra susijusius daiktus muziejui dovanoja ir kauniečiai.

Muziejininkai tikisi, kad Kauno gyventojai bus dosnūs ir atiduos daugiau nereikalingų mūsų liaudies instrumentų, kuriais galėtų groti vaikai. Kol kas edukacijai naudojami tik keli seni instrumentai.

Tyrinėja naują eksponatą

Muziejininkė Laura Lukenskienė pasakojo, kad ekspozicija nuolat pasipildo dovanomis. Jų atsiradimo Kaune istorijos – pačios įvairiausios.

Prieš mėnesį Kaune viešėjo ir koncertavo estų tautinės muzikos ansamblis „Hanila“. Po koncerto svečiai apsilankė muziejuje ir pamatė įvairių šalių kanklių kolekciją. Tarp jų buvo ir 5 skirtingos estiškos kanklės.

„Kitą dieną į muziejų sugrįžo ansamblio narys Vello Tuuras ir atnešė savo kankles.

Vyras papasakojo, kad pats ne tik kankliuoja, bet ir jas gamina. Sakė, kad tokių kanklių, kokias turi jis, mūsų muziejuje nėra, todėl ir nori Kaunui palikti dovaną“, – prisiminė muziejininkė.

Dabar 6 stygų kanklės tyrinėjamos ir restauruojamos, nes stinga vienos stygos. Netrukus jos atsidurs ekspozicijoje.

Senienų dažnai nevertina

Instrumentus dovanoja ir kauniečiai.

„Dažniausiai tai daro pagyvenę žmonės. Jie sako, kad vaikai ir anūkai jų turimų senų instrumentų nevertina, ketina išmesti. Todėl skuba daiktus perduoti mums“, – pasakojo L.Lukenskienė.

Naujausia dovana – smuiko mokytojo Kęstučio Ivaškevičiaus smuiko dėklas, kurį padovanojo kaunietė Milda Pupelienė. Taip pat 1926 metais Aukštuosiuose Šančiuose gyvenusios Janinos Perlienės sąsiuvinis su dainų tekstais, sena armonika. Juos muziejui atidavė kaunietis Antanas Kirvelevičius.

Įdomus yra tradicinis kirkizų styginis instrumentas.

„Kaune, Vytauto Didžiojo universitete, vienu metu dėstė iš Prancūzijos atvykęs dėstytojas. Drauge su juo Kaune gyveno jo žmona kirgizė Dinara Mambetkazieva. Moteris ir įteikė mums savo dovaną“, – pasakojo muziejininkė.

Groti tinka ir lentos

Muziejaus darbuotojai pastebi, kad lankytojai nori ne tik pamatyti instrumentus, bet ir juos paliesti, jais pagroti. To ypač prašo vaikai.

Todėl muziejaus edukatorė Rita Šuopienė tikisi, kad kauniečiai padovanos įvairiausių lietuvių liaudies instrumentų, kuriais galėtų groti jaunieji lankytojai.

„Turime tautinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ maketą. Apžiūrint figūras matyti, kokiais instrumentais anksčiau grodavo lietuviai. Būtų šaunu turėti visą jų kolekciją ir suteikti galimybę lankytojams pasijusti muzikantais“, – sakė R.Šuopienė.

Kol kas edukatorė gali pasiūlyti pagroti terkšlėmis, įvairiais švilpukais, nedidele armonika ir senomis kanklėmis ar skirtingai skambančiomis lentomis bei pačios pagamintais skudučiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.