Iš pomidoro dygstančios sėklos šokiravo panevėžietį

„Dar tokio dalyko nesu matęs, nors ir pats daug metų pomidorus auginu“, – apstulbo panevėžietis Vytautas Mitkus, išvydęs, kas per kelias savaites atsitiko viename prekybos centre pirktam importiniam pomidorui. Iš išorės įprastai raudono, dar tvirto pomidoro viduje sėklytės buvo sudygusios ir išleidusios daigelius.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 25, 2014, 7:47 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:37 PM

Valgė kelias savaites

Kaip portalui lrytas.lt sakė 77 metų V.Mitkus, beveik 2 kilogramus pomidorų jis prekybos centre „Maxima“ nusipirko birželio 2 dieną. Pomidorų su šakelėmis kilogramas tada kainavo 2,99 lito.

Vyriškis šias daržoves įsidėjo į daržovių skyrelį šaldytuve ir neskubėdamas valgė. „Visi pomidorai nesugedo, buvo normalaus skonio“, – pasakojo panevėžietis. Jis tik dabar prisiminė, kad šių daržovių sėklos tarsi buvo kiek didesnės, nei įprastai.

V.Mitkus apstulbo, kai iš šaldytuvo pasiėmė paskutinį likusį pomidorą. Iš pažiūros kieto, tradicinės raudonos spalvos pomidoro viduje buvo matyti tarsi kažkokie svetimkūniai.

Nupjovus šio pomidoro viršūnę paaiškėjo, kad visas jo vidus pilnas smarkiai sudygusių jo paties sėklyčių, panašių į balkšvas kirmėlytes.

„Tikriausiai tie pomidorai apipurkšti kažkokiais chemikalais, neleidžiančiais jiems supūti, nors jau net sėklos dygsta. Tada kyla klausimas – tai ką mes valgome?“, – bandė spėlioti į „Lietuvos ryto“ redakciją jį nustebinusią daržovę atnešęs vyriškis. V.Mitkaus teigimu, nors ir pats kiekvieną vasarą užsiaugina pomidorų, nieko panašaus iki šiol nebuvo matęs. Pečiais gūžčiojo ir kiti daržininkai, kuriems jis pomidorą su virstančiais lauk daigeliais parodė.

Siuntinėjo vieni nuo kitų

V.Mitkus sakė norintis, kad keistą pomidorą specialistai ištirtų ir nustatytų, ar jame nėra kenksmingų medžiagų. Tačiau tuomet paaiškėjo, kad nors yra daugybė vartotojų teises ir sveikatą turinčių ginti institucijų, jos nelabai šiam panevėžiečiui gali padėti.

Pirmiausia pasiskambinęs į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, vyriškis išgirdo pasiūlymą kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Kai portalo lrytas.lt korespondentė, nusprendusi pagelbėti garbaus amžiaus panevėžiečiui susigaudyti valdiškų institucijų gausybėje, paskambino į Panevėžio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, nieko paguodžiančio neišgirdo.

„Mes to pomidoro tirti negalėsime. Jei žmogus oficialiai į mus kreipsis, galime nuvykti į prekybos centrą, kuriame jį pirko ir patikrinti ten pardavinėjamų pomidorų kokybę“, – paaiškino Panevėžio VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Dalia Preidienė.

Dėl įtarimų sukėlusio pomidoro ištyrimo ji pasiūlė kreiptis į šalia jų tarnybos įsikūrusį Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos instituto Panevėžio teritorinį skyrių. Tačiau šio skyriaus vedėja Virginija Krasauskienė lrytas.lt paaiškino, kad jų laboratorijoje neįmanoma ištirti, ar keistajame pomidore nėra kokių nors kenksmingų cheminių medžiagų. Moteris paaiškino, kad tai gali ištirti tik centrinė šio instituto laboratorija, esanti Vilniuje ir padiktavo Mėginių informacijos valdymo skyriaus vedėjos Irenos Verchoveckienės telefono numerį.

I.Verchoveckienė patvirtino, kad iš tiesų jų laboratorijoje maisto produktuose galima nustatyti didelį spektrą pesticidų (net iki 280 pavadinimų). Tačiau išgirdusi, kad tėra tik vienas pomidoras, kurį reikėtų ištirti, pasakė apgailestaujanti – tyrimui tai pernelyg mažas kiekis, nebus galimybės jo ištirti.

Nieko paguodžiančio neišgirdome ir Valstybinėje augalų apsaugos tarnyboje. Panevėžio regioninio skyriaus vedėjas Vaidas Špokavičius maloniai paaiškino, kad jų tarnyba gali tikrinti didmenininkų sandėlius, tačiau daržovės, jau atsidūrusios prekybos centruose – nebe jų rūpestis, jų kokybe turi rūpinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Išgirdęs apie pomidorą, kurio viduje jau buvo pilna sudygusių sėklų, V.Špokavičius sakė apie tokį atvejį girdintis pirmą kartą. „Toks vaisius neatitinka privalomųjų standartų“, – sakė specialistas. Tačiau jis suabejojo, ar net ir ištyrus šį pomidorą, paaiškėtų jo gyvybingumo paslaptis. „Chemikalai greitai skyla, todėl jų pėdsakus sunku aptikti. O ir daržovių veislės šiais laikais transportabilios, vaisiai ilgai atrodo švieži“, – sakė V.Špokavičiaus.

Galiausiai V.Mitkus, lydimas lrytas.lt korespondentės, nuvyko į Panevėžio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Ten jo pranešimas apie neįprastai sudygusį pomidorą buvo užregistruotas, o daržovė paimta ištyrimui.

Pomidorams nebūdinga

Apie neįprastai atrodantį pomidorą išgirdęs buvęs Panevėžio visuomenės sveikatos centro vadovas, augalų selekcininkas Alfonsas Žobakas nusistebėjo – nieko panašaus jis iki šiol nebuvo matęs. Jo nuomone, greičiausiai turėjo įvykti genetinis nukrypimas, paskatinęs sėklytes pomidore staiga subręsti ir sudygti vos atsiradus tinkamai drėgmei ir temperatūrai.

„Normaliomis sąlygomis sėklos, išluptos iš pomidoro ir iškart pasėtos, nedygs – jos turi apdžiūti, subręsti. Turėjo įvykti kažkokia genetinė mutacija, kad sėklos, vos gavusios stimulą dygimui, iškart pultų dygti“, – spėliojo daug metų augalų selekcija užsiimantis A.Žobakas.

 Prekybos tinklo „Maxima LT“ komunikacijos vadovės Renatos Saulytės komentaras:

 „Minėtu laiku mūsų prekybos centruose buvo prekiaujama iš Olandijos atvežtais pomidorais. Juos tiekia patikimas tiekėjas, pateikiantis visus reikalingus dokumentus apie jų auginimo, transportavimo sąlygas. Niekas daugiau su panašiais nusiskundimais dėl pomidorų nesikreipė.

Šiuo atveju manome, kad pagrindinė priežastis, kodėl pomidoro viduje sudygo sėklytės – jo pernelyg ilgas laikymas ir pažeistas temperatūrinis režimas. Valgymui tinkamos tik nepakeitusios spalvos, nesuvytusios, be dėmių ar įgedimų daržovės. Šiuo atveju akivaizdu, kad tokios išvaizdos pomidoras maistui nebėra tinkamas.

 Pomidorus reikia laikyti nei per karštai, nei per šaltai. Šaldytuve netinkamoje temperatūroje laikomi jie gali sušalti, o šiltoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės, gali sudygti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.