„Žemės mylėtojai“ sudegino ir apšlapino Andriaus Tapino knygą

Žurnalisto Andriaus Tapino kūrinys „Vilko valanda“ į literatūros istoriją pateks ne tik todėl, kad buvo pripažintas geriausia metų knyga ir mušė perkamumo rekordus. Šis bestseleris tapo bene pirmąją viešai sudeginta lietuviška knyga po mūsų šalies nepriklausomybės atkūrimo.

Knygą degino ir apšlapino kaukėtas referendumo aktyvistas.<br>Stopkadras
Knygą degino ir apšlapino kaukėtas referendumo aktyvistas.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-27 18:19, atnaujinta 2018-02-12 10:44

Knygą sudegino, apšlapino ir tai nufilmavo vadinamojo žemės referendumo aktyvistas, dėvintis juodą kaukę su A.Tapino veidu.

Žurnalistas papiktino referendumo aktyvistus savo pokštu - prieš kelias dienas „pasodino“ rinkėjo kortelę, taip išreikšdamas poziciją ignoruoti referendumą.

Gali būti, kad makabrišką siužetą galėjo susukti „referendumininkas“ Marius Jonaitis. Prieš kelias dienas šis vyras viešai paprašė savo socialinio tinklo draugų paskolinti jam „Vilko valandą“, nes planuoja nufilmuotų apie tai siužetą.

Iš įrašų socialiniame tinkle galima suprasti, kad pirminė idėja buvo ne tokia chuliganiška ir prieštaringa – knygą turėjo ne apšlapinti ir sudeginti, bet užkasti ir palaistyti vandeniu.

„Tikimės, po metų neišaugs dar vienas Tapinas“, - rašė M.Jonaitis.

Pats A.Tapinas juokavo, kad svarbiausia, jog knyga būtų pirkta, o ne nušvilpta iš bibliotekos.

„Jausmas dvejopas. Iš vienos pusės, akivaizdu, kad mes vis dar nesugebame sukurti konstruktyvaus diskurso viešojoje erdvėje. Iš kitos pusės, mes žinome kas prie Antrąjį pasaulinį karą degino knygas. Išvis, knygas deginančių visuomenės grupių buvo labai mažai ir aš abejoju, ar tie patys aktyvistai labai norėtų su tomis grupėmis susitapatinti.

Man nėra nei labai graudu, nei labai pikta. Aš tik tikiuosi, kad jie susitaupė pinigų patys nusipirko tą knygą, o ne pasiėmė iš bibliotekos. Tada būtų labai gaila“, - portalui lrytas.lt sakė žurnalistas A.Tapinas.

Įprotis deginti knygas ypač liūdnai pagarsėjo nacių valdymo laikais Vokietijoje. Naciai priešininkų knygas degino prieš ateidami į valdžią 1933 metais ir jau išrinkti demokratiniu būdu. Galiausiai viskas baigėsi žmonių deginimu.

Vienas iš aktyviausių referendumo rėmėjų, Tautininkų sąjungos vadovas Julius Panka savo socialiniame tinkle „Facebook“ taip pakomentavo situaciją: „Na, nenoriu pateisinti knygų deginimo, tai tiesiog žema, tačiau būtent Jūs, Andriau, pirmasis išniekinote rinkėjo kortelę, kuri yra oficialus dokumentas, papuoštas Lietuvos Respublikos herbu, tuo pademonstruodamas savo panieką demokratijai, pilietiškumui ir 320 000 žmonių, inicijavusių šį Referendumą“.

Įdomu tai, kad praėjusiais metais J.Panka ir jo bendražygiai panašiai pasielgė per savo partijos sąskrydį. Susirinkusių į sąskrydį akivaizdoje J.Panka sudegino visuomenėje žinomų visuomenininkų atvaizdus, taip kviesdamas Lietuvą apsivalyti. Ugnyje liepsnojo: Artūro Rudomanskio, Marijos Aušrinės Pavilionienės, Nidos Vasiliauskaitės, Viktoro Uspaschiko, Valdemaro Tomaševskio, Petro Austrevičiaus, Algirdo Paleckio, Arkadijaus Vinokuro, Artūro Zuoko atvaizdai.

„Mes linkime Lietuvai apsivalyti nuo šių žmonių skleidžiamo blogio, o pirmiausia – apsivalyti jiems patiems. Tikimės, kad šventa lietuviška ugnis sudegins negeroves ir paskatins tautą apsivalyti“, – mesdamas į ugnį atvaizdus, kalbėjo jis.

Beje, A.Tapino pokštas taip papiktino J.Panką, kad ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje paragino šiuo vaizdo įrašu susidomėti valstybės institucijoms, nes tokiu elgesiu žurnalistas esą skatina nepilietišką elgesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.