Dalia Grybauskaitė grasina Vyriausybei

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pareiškė netvirtinsianti ministrų, kurie neatleis vadinamajame „juodajame sąraše“ esančių viceministrų. „Ne, netvirtinsiu“, - pirmadienį Šalčininkų rajone, Dieveniškėse, sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė nepadeda į šalį „juodojo sąrašo“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė nepadeda į šalį „juodojo sąrašo“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-30 12:24, atnaujinta 2018-02-12 09:17

Taigi naujoji Vyriausybė darbą gali pradėti gerokai aptrupėjusi. 

Pasak šalies vadovės, įtartintų viceministrų sąrašas sudarytas pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) medžiagą, remiantis Kriminalinės žvalgybos įstatymu. D.Grybauskaitės vertinimu, ši situacija leistų valdančiajai koalicijai „apsivalyti“.

„Tai nėra juodas sąrašas, tai yra sąrašas sudarytas pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą. Pirmą kartą mes šį įstatymą naudojame, kuris pradėjo veikti nuo 2013 metų. Valdančioji dauguma turi galimybę remdamasi juo ir informacija iš STT apsivalyti. Jeigu to nebus padaryta, valdančiąją daugumą pavadinsiu kriminaline“, - kalbėjo prezidentė.

Minėtame sąraše yra devyni viceministrai iš šešių ministerijų - Žemės ūkio, Vidaus reikalų, Teisingumo, Energetikos, Aplinkos ir Finansų ministerijų.

Tiesa, vienas viceministras jau atsistatydino - savo noru iš posto pasitraukė žemės ūkio ministro pavaduotojas „darbietis" Rytis Šatkauskas.

Teigiama, jog į nelaimėlių sąrašą pateko visi keturi žemės ūkio viceministrai. Postus prarasti gali ir Mindaugas Kuklierius, Živilė Pinskuvienė bei Leokadija Počikovskaja.

Po to sąraše rikiuojasi finansų viceministras Vytautas Galvonas, vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, aplinkos viceministras Almantas Petkus, energetikos viceministrė Žydrūnė Juodkienė ir teisingumo viceministras Saulius Stripeika.

Šis sąrašas yra neoficialus, todėl neaišku, ar yra galutinis ir tikslus. 

Seimo vadovė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė prezidentės reikalavimą pašalinti jai neįtinkančius viceministrus pavadino šantažu. Ji primena, kad prezidentė pagal Konstituciją negali kištis į viceministrų veiklą, nes jie atsakingi ministrams.

Įrodymų, kad minėti viceministrai nusižengė įstatymams reikalauja ir premjeras Algirdas Butkevičius. Jis leidžia suprasti, kad postų turi netekti tik nusižengę viceministrai ir Lietuva nėra Šiaurės Korėja, kur valstybės vadovas daro, ką nori.

Premjero pavedimu visi ministrai yra paprašę Specialiųjų tyrimų tarnybos, kad ši pateiktų informaciją apie prezidentės pasitikėjimo neturinčius viceministrus. 

Vyriausybė grąžins prezidentei savo įgaliojimus po D.Grybauskaitės inauguracijos liepos 12 dieną.

Patys ministrai tvirtina apie jokius nepatikimų viceministrų sąrašus nieko nežinantys.

Pagal įstatymus vicemininistrus renkasi patys ministrai, tiesa šioje kadencijoje juos daugeliu atveju delegavo partijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.