Dienos centrai bus naudingi ir tėvams

Ne visos į rizikos grupę įtrauktos kauniečių šeimos gali tikėtis, kad jų atžalos pateks į vaikų dienos centrus, kuriuose įdomia veikla siekiama juos atitraukti nuo neigiamos gatvės įtakos, o gimdytojams ugdomi tėvystės įgūdžiai. Tam trūksta lėšų. Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Sigita Šimkienė teigė, kad šiuo metu į Kauno šeimų rizikos grupės sąrašą yra įtraukta 540 šeimų. Jų skaičius beveik nekinta, tokia tendencija laikosi jau seniai. Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Grėtė Lindartaitė

Jun 30, 2014, 5:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:55 AM

Pagrindinės priežastys, kodėl šios šeimos pateko į rizikos zoną, yra tėvų piktnaudžiavimas alkoholiu ir socialinių įgūdžių stoka.

Kaune 21 vaikų dienos centrą lanko tik apie 350 vaikų iš rizikos grupei priskirtų šeimų.

Lėšos – numatytai veiklai

2013 metais Kauno savivaldybė VDC finansuoti skyrė 69 tūkst. 600, o 2014-aisiais – 80 tūkst. 800 litų. Vienam centrui skiriama nuo 4600 iki 7000 litų.

„Kauno savivaldybės lėšos yra skirtos projektinei veiklai ir paslaugoms, ir ne daugiau kaip 30 proc. projektui skirtos sumos organizacija gali naudoti administravimo išlaidoms – projekto vadovo darbo užmokesčiui, komunalinėms paslaugoms.

Projektinės lėšos skiriamos tikslingam reikalui, tai yra, jos turi būti naudojamos ne šioms įstaigoms išlaikyti, o projekte numatytoms veikloms įgyvendinti – reikalingoms priemonėms įsigyti, maitinimui“, – teigė savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Ernesta Petruškevičienė.

Kaune yra tik trys vaikų dienos centrai, kurių darbuotojams atlyginimą moka ir patalpas išlaiko savivaldybė.

Vaikų šiemet sumažėjo

Psichologinės paramos ir konsultavimo centro koordinatorė Eglė Šidlauskienė pasakojo, kad finansavimą jų įstaigai skiria Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Kauno miesto savivaldybė.

„Šiuo metu sąrašuose yra 25 vaikai. Apie 15–20 centre lankosi kasdien. Norime sudaryti galimybes vaikų skaičiui didėti, tačiau tai nuo mūsų nepriklauso. Pernai centrą lankė 35 vaikai, šiais metais gavome mažiau lėšų, tad vaikų taip pat sumažėjo“, – apgailestavo E.Šidlauskienė.

Kai kurie vaikų dienos centrai patys ieško rėmėjų ar kitų finansavimo šaltinių.

„Finansavimą gauname iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, tačiau, siekdami gauti papildomų lėšų vaikų pramogoms ir vasaros stovykloms, rašome ir pateikiame įvairius projektus“, – teigė vaikų dienos centro „Vaikų stotelė“ socialinė darbuotoja Ineta Butrimovienė.

Slepia nuo bendraamžių

Lietuvos vaikų dienos centrų asociacijos bei Kauno vaikų dienos centro „Tavo galimybė“ vadovas Haris Urvinis pastebi, kad vaikai į centrus ateina noriai, jiems patinka veikla, kuria jie čia užsiima, bet nori, kad jų bendraamžiai apie tai nesužinotų.

Kauno psichologinės paramos ir konsultavimo centro psichologė Ieva Šidlauskaitė-Stripeikienė pastebi, kad vaikai iš socialinės rizikos šeimų yra kitokie nei normalioje šeimoje augantys tokio pat amžiaus vaikai, jie daug uždaresni.

„Dažniausiai vaikai išsipasakoja žaidimo metu. Užsiimame įvairia veikla ir leidžiame jiems kalbėti apie viską – apie tai, kas jam pasisekė ar priešingai – kokias nesėkmes patyrė pastaruoju metu. Dalis vaikų nelinkę atvirauti. Nuolatiniai konfliktai ir įtampa, kurią šeimose tenka išgyventi vaikui, nereikalingumo jausmas, meilės stoka daro labai didelę įtaką tolimesnei jo asmenybės raidai“, – tvirtino psichologė.

Stiprina vaikų ir tėvų santykius

Specialistai teigia, kad Vaikų dienos centro veikla padeda sustiprinti vaikų ir tėvų santykius.

„Vaikai daugiau dėmesio skiria namų darbų ruošai, tokiu būdu gerėja mokymosi rezultatai. Vaikai mokomi atsakomybės, pareigingumo, mandagumo, savarankiškumo. Jie susiranda naujų draugų, įsitraukia į įvairią, naudingą jiems veiklą, pavyzdžiui, užsiima rankdarbiais, menine veikla, fiziniu aktyvumu, mokosi kompiuterinio raštingumo.

Vaikai atitraukiami nuo kenksmingos aplinkos gatvėje, o tai padeda keisti ir ugdyti jų teigiamas vertybes“, – vaikų dienos centrų pasiekiamus rezultatus įvardija H.Urvinis.

Jo vadovaujamame centre „Tavo galimybė“ lankosi 12–15 vaikų, jų amžius svyruoja nuo 7 iki 17 metų.

Su centrą lankančių vaikų tėvais taip pat dirbama. Vyksta tėvystės ugdymo grupių užsiėmimai. Tėvams teikiama psichologinė ir teisinė pagalba, stengiamasi pašalinti priežastis, dėl kurių jie gali prarasti tėvystės teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.