Darbo nerandantis jaunimas padėjo neregiams pažinti įžymybes

Kaip atrodo Kauno rotušė,kiti pastatai ar dainininkas Marijus Mikutavičius bei kitos įžymybės? Nuo šiol tai galės žinoti ir neregiai. Jauni kauniečiai pasistengė, kad būtų sukurti įžymybių maketai, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Žmonių ir pastatų modeliai sukurti 3D spausdintuvu iš kukurūzų krakmolo.
Žmonių ir pastatų modeliai sukurti 3D spausdintuvu iš kukurūzų krakmolo.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-07-01 20:18, atnaujinta 2018-02-12 07:59

Kauno apskrities, Kauno V.Kudirkos viešosios bibliotekos ir Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filialo atstovai dalyvavo projekte „Bibliotekos jaunimui“.

Darbo neturintys ir darbo biržoje užsiregistravę jauni kauniečiai buvo kviečiami tapti šio projekto savanoriais.

Jo metu jaunuoliai bendravo su aklais žmonėmis, įsijautė į jų kailį bei sukūrė įvairių pastatų bei garsių žmonių erdvinius maketus. Juos galima pamatyti parodoje „Liečiu – matau“.

Įgijo netikėtos patirties

Projekto vadovė, V.Kudirkos viešosios bibliotekos darbuotoja Jolita Bočytė vadovavo bedarbių savanorių, kurie panoro dirbti su bibliotekose besilankančiais aklaisiais, grupei.

„Darbo biržoje atsirado 25 kauniečiai, susidomėję šia savanoriška veikla. Tai 18 – 29 metų įvairiausio išsilavinimo žmonės, kurie šiuo metu ieško darbo“, – pasakojo J.Bočytė.

Savanoriai bendravo su aklaisiais, vaikščiojo su jais po miestą, lankydamiesi muziejuose pajuto, ką reiškia nieko nematyti ir pasaulį suvokti tik čiuopiant daiktus.

„Tai buvo nauja, netikėta patirtis. Sutikome įvairių žmonių. Vieni savarankiškai daug kur keliauja ir daug ką įsivaizduoja. Kiti bijo išeiti iš namų, todėl mūsų pagalba jiems buvo reikalinga“, – pasakojo savanorės verslo informatikės specialybę turinti Birutė Česynaitė ir menotyrininkė Vilija Bezumavičiūtė.

Domino garsūs kauniečiai

Projekto dalyviai taip pat aklųjų klausė, kokius pastatus ar žmones jie norėtų geriau įsivaizduoti ir pačiupinėti.

„Paaiškėjo, kad neregiams sunkiausia įsivaizduoti tiltą. Taip pat nematantys žmonės svajojo pačiupinėti, kaip atrodo Taikos ir Savanorių prospekto sankryža, kurioje yra aklųjų biblioteka, Kauno rotušė, Įgulos bažnyčia ir kiti garsiausi statiniai“, – sakė savanorė grafinio dizaino specialistė Milda Ūsaitė.

Akluosius domino ir dainininkai Marijus Mikutavičius, Andrius Kaniava, Linas Adomaitis, verslininkai Vladas Lašas ir Ilja Laursas bei kiti garsūs žmonės.

Objektai ir žmonės buvo fotografuojami. 3D spausdintuvu iš kukurūzų krakmolo buvo sukurti jų modeliai.

Projektas padėjo apsispręsti

Dar viena savanorė filologė Rusnė Vaitiekūnaitė džiaugėsi, kad projekto metu turėjo galimybę susipažinti ne tik su aklaisiais.

„Mokėmės dirbti ir su kompiuterio programa, kuria kuriami 3D vaizdai ir modeliai“, – pasakojo mergina.

Žmogus ar objektas fotografuojamas vienu metu mažiausiai 30 fotoaparatų iš įvairių pusių. Visa medžiaga patikima apdoroti kompiuteriui. Specialia programa sukuriamas labai tikslus atvaizdas, tada pagaminamas maketas. Vieno maketo gamyba užtrunka mažiausiai dvi paras.

Vyriausias projekto dalyvis Egidijus Sukavičius prisipažino, kad dalyvavimas jame pakeitė jo gyvenimą. Vidurinį išsilavinimą turintis vyras sakė ilgai ieškojęs, kokią profesiją rinktis. Dabar sakė bandysiąs gilintis į kompiuterines programas.

Paroda „Liečiu – matau“ Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filiale veiks iki rugsėjo 1 dienos. Vėliau maketus galės pamatyti ir Kauno apskrities viešosios bei Kauno V.Kudirkos viešosios bibliotekų lankytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.