Ko Kaune pasigenda studijuoti į Kauną atvykę užsieniečiai?

Vasarai įsibėgėjus į Kauną studijuoti pagal mainų programas atvykę studentai keliauja namo. Kiekvienas jų su savimi išsiveža skirtingų, ir ne tik gerų prisiminimų apie miestą ir jo žmones, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Ukrainietei O.Zemlyakovai patiko Laisvės alėja ir tai, kad Kaunas – ramus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ukrainietei O.Zemlyakovai patiko Laisvės alėja ir tai, kad Kaunas – ramus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Domeikytė

2014-07-01 10:53, atnaujinta 2018-02-12 08:38

Vieniems kauniečiai pasirodė šilti, svetingi ir malonūs, kitiems – niūrūs ir nedraugiški.

Savo patirtimis ir pastebėjimais apie Kauną (ir Lietuvą) pasidalijo studentai azerbaidžanietis Rehimas Memmedovas, ukrainietė Olga Zemlyakova, marokietė Lamyae Belbahloul, indas Emilis Williamas Thattakathas, ispanas Carlosas Gilas, rumunė Alina Alexandra Tilinca, vokietis Felixas Ebbergas ir slovakė Nina Gombarčekova.

Kaunas – svetingesnis?

Kai planavo vykti į Lietuvą, azerbaidžanietis R.Memmedovas beveik nieko apie ją nežinojo.

„Žinojau tik tai, jog ji priklausė Sovietų Sąjungai, ir daug žmonių joje moka kalbėti rusiškai. Nė nenutuokiau, kad jūs turite gražią žaliai baltą žiemą, nuostabią gamtą, vasarą ir gerą mokslo sistemą“, – prisiminimais dalijosi studentas.

Rehimas į Kauną atvyko prieš 2 metus. Čia jis įstojo į Kauno technologijos universitetą (KTU), tačiau po metų studijų perėjo mokytis į Vilniaus universitetą (VU) ir ten studijuoja vadybą ir verslo administravimą.

Jis džiaugiasi, kad Kaune lengva susirasti naujų draugų, bendruomenė čia svetingesnė nei Vilniuje. Be to, tai – studentų miestas.

„Kauniečiai yra pozityvūs, besišypsantys ir mėgstantys išgerti žmonės. Linkiu jiems šypsotis, rūpintis savimi ir būti laimingiems!“ – su geriausiais linkėjimais Kauną palieka saulėtojo Azerbaidžano atstovas.

Labiausiai pasiilgs cepelinų

Ukrainietei O.Zemlyakovai patinka, kad Kaunas ramus miestas ir žmonės niekur neskuba. „Aš pati atvykau iš Simferopolio. Tai taip pat ramus miestas, bet ne toks ramus, kaip Kaunas,“ – sakė Olga.

Į Kauną mergina atvažiavo pagal „Erasmus“ mainų programą, čia gyveno ir studijavo Kauno technologijos universitete 5 mėnesius.

„Iš Lietuvos labiausiai pasiilgsiu cepelinų, šaltos rožinės sriubos (šaltibarščių. – Red.) ir studentiškų renginių, kurių nerengia mano universitetas, – vakarėlių, kelionių“, – sakė ukrainietė.

Priklauso nuo vietos ir oro

„Lietuvoje man patinka metų laikų kaita. Ji daro didelę įtaką žmonėms – kauniečiai draugiškesni, kai šviečia saulė!“ – juokėsi Prancūzijoje gyvenanti marokietė L.Belbahloul. Kaune ji praleido pusę metų ir pagal „Erasmus“ mainų programą studijavo KTU.

Tuo tarpu ispanas C.Gil teigė, kad kauniečiai gatvėse ne tokie draugiški, kaip universitete bei klubuose. „Mokytojai, lietuviai klubuose ir kai kurie kiti žmonės, kuriuos sutikau, yra labai draugiški, tačiau man nepatinka žmonės gatvėse – jie visai nedraugiški, nemalonūs ir nemandagūs,“ – sakė 10 mėnesių KTU pagal „Erasmus“ mainų programą studijavęs ispanas.

„Mano draugai lietuviai ir studentai iš ESN (Erasmus student network – „Erasmus“ studentų tinklas. – Red.) tiesiog nuostabūs, bet mano ir kelių kitų „Erasmus“ studentų nuomone, žmonės čia gana atšiaurūs ir nedraugiški“, – ispanui Carlosui antrino Čekijoje studijuojanti slovakė N.Gombarčekova. Mergina Kaune praleido pusę metų ir pagal su „Erasmus“ mainų programą studijavo VDU.

„Pavyzdžiui, kai apsipirkinėdavau ir kas nors man netyčia trinktelėdavo, beveik niekada nesivargindavo atsiprašyti. Lietuviai retai kada atsiprašinėja“, – prisiminė slovakė.

Įsitraukė į naktinį gyvenimą

Kai ispanas Carlosas rinkosi, į kokią šalį keliauti su mainų programa, norėjo, kad joje būtų pigu, vyktų daugybė vakarėlių ir nebūtų sunku išlaikyti egzaminus. Vaikinas mąstė apie Lenkiją, tačiau paskutinę akimirką apsigalvojo ir „Erasmus“ studijoms pasirinko Kauną. „Man patinka Kaunas, nes čia išties labai pigu ir galima linksmintis vakarėliuose nuo antradienio iki šeštadienio,“ – sakė ispanas.

Slovakė Nina taip pat nepraleido progos išmėginti Kauno naktinio gyvenimo, bet jai jis nepasirodė labai įdomus. „Naktinis gyvenimas nebuvo įspūdingas. Tačiau kai susiradau naujų draugų, mums buvo linksma ir be jo.“

Tuo tarpu indas Emilis, šiemet KTU apsigynęs technologijų vadybos magistro laipsnį, ne tik ėjo į įvarius naktinius klubus, bet ir pats aktyviai dalyvavo renginiuose.

„Dvejus metus iš eilės dalyvavau, grojau ir dainavau tokiuose renginiuose kaip „ Sidabrinė styga“ ir „Gitarų vakaras“ Kaune. Visus kartus juose pavyko laimėti prizines vietas“, – pasigyrė Emilis.

Įstrigo gyvenimo pamokos

„Kaune išmokau visko – nuo maisto ruošos iki šokių ir krepšinio,“ – prisipažino indas Emilis. Palikdamas mūsų miestą jis palinkėjo kauniečiams šviesios ateities ir dėkojo už tai, kad priėmė jį į savo bendruomenę.

Ukrainietė Olga pasakojo, kad Kaune susirado daug naujų gerų draugų. Be to, čia ji pirmą kartą gyveno viena. „Kaune pirmą kartą ilgai gyvenau toli nuo namų, taigi čia išmokau išgyventi!“ – juokėsi studentė.

„Kaune išmokau skalbti drabužius, gaminti maistą ir susikalbėti su žmonėmis iš skirtingų šalių bei kultūrų“, – pasakojo azerbaidžanietis Rehimas.

Jis taip pat su šypsena prisiminė, kaip pirmą kartą skalbdamasis drabužius pats juos sugadino.

Na, o rumunė Alina iš lietuvių išmoko pasakyti „Į sveikatą!“, tad to paties ir palinkėjo Kauno žmonėms.

Nuomonės apie maistą išsiskyrė

Užsienio studentai Kaune pasigedo pačių įvairiausių dalykų – nuo maisto iki plaukų priežiūros priemonių.

„Lietuvoje pasigendu plaukų priežiūros priemonių ir tikrų, gerų turkiškų kebabų,“ – sakė vokietis „Erasmus“ studentas Felixas Ebbergas. „Tuo tarpu Vokietijoje nėra tokių užkandžių prie alaus, kokie yra Lietuvoje. Pavyzdžiui, keptos duonos. Man ji patinka“, – lietuviškus užkandžius gyrė vokietis. Slovakė Nina sakė, jog Kaune naktį, po vakarėlių, nerasdavo veikiančių maitinimo įstaigų, tad turėdavo eiti namo tuščiu pilvu. „Brno mieste mes turime daugybę mažyčių restoranėlių – vadiname juos alkio langeliais, kur galime užsisakyti mėsainių, kebabų ir kitokio greito maisto naktį“, – pasakojo studentė. Rumunė Alina Alexandra Tilinca, pagal „Erasmus“ mainų programą Kaune praleidusi 5 mėnesius ir studijavusi KTU, Lietuvoje labiausiai pasigedo rumuniško maisto. „Lietuviškas man šiek tiek per riebus,“ – sakė Alina.

Tuo tarpu ispanui Carlosui Lietuvoje labiausiai trūko karšto ispaniško oro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.