Dalia Grybauskaitė nepasigailėjo žemės ūkio ministro V. Juknos

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, kurio visais pavaduotojais nepasitiki prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį po susitikimo su šalies vadove išėjo nuleidęs galvą. Prezidentė rėžė iš peties: ministerijos veikla kelia daug abejonių, trūksta skaidrumo vykdant viešuosius pirkimus, įdarbinant žmones. 

V.Jukna iš prezidentės D.Grybauskaitės išgirdo nemalonių žodžių.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jukna iš prezidentės D.Grybauskaitės išgirdo nemalonių žodžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 2, 2014, 11:58 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:41 AM

Pats ministras aiškino rimtų priekaištų iš prezidentės negirdėjęs, savo viceministrų darbą jis vertina gerai, nors pripažįsta, kad tobulumui ribų nėra. 

Paklaustas, ar dėl neskaidrios veiklos ministras neketina pats pasitraukti iš posto, V.Jukna sakė: „Šiandien dėl tos neskaidrios veiklos nebuvo labai konkrečių pasakymų, bet jei būtų, tai taip“. 

V.Jukna nesako, ar iš postų pasitrauks įtarimą keliantys pavaldiniai. Į daugelį klausimų ministras žurnalistams atsakinėjo abstrakčiai: „Šis klausimas dabar sprendžiamas“.

Nepasitiki visais

Darbo partijos atstovas V.Jukna buvo paskutinis ministras, kurį D.Grybauskaitė pasikvietė pokalbio prieš naujos kadencijos pradžią. Apžvalgininkai kalba, kad V.Jukna buvo „pasiliktas desertui“, nes Žemės ūkio ministerija Prezidentūrai kelia nemažai rūpesčių. 

Į prezidentės D.Grybauskaitės sudarytą juodąjį viceministrų sąrašą, žiniasklaidos teigimu, pateko visi keturi žemės ūkio viceministrai: Mindaugas Kuklierius, Leokadija Počikovskaja, Živilė Pinskuvienė ir Rytis Šatkauskas.

Pastarasis paskleidus šią informaciją atsistatydino. Kiti viceministrai kol kas laikosi postuose. Pavyzdžiui, Ž.Pinskuvienė pareiškė esanti krikštolinio skaidrumo. Ji kol kas nemato reikalo trauktis iš posto.

Darbo partijos kuruojama Žemės ūkio ministerija pastaruoju metu buvo gana dažniausiai linksniuojama viešumoje dėl tariamai neskaidrių viešųjų pirkimų ir Darbo partijos atstovų įdarbinimo šios ministerijos struktūroje.

Pažėrė priekaištų

Po susitikimo prezidentės poziciją paviešino jos patarėjas Nerijus Udrėnas. 

„Prezidentė pažymėjo, kad Žemės ūkio ministerija yra viena iš tų ministerijų, dėl kurių veiklos skaidrumo ir politizavimo kyla daugiausiai problemų. Viešoje erdvėje reiškiamos abejonės dėl galimai neskaidriai skirstomos Europos Sąjungos paramos ir žvejybos kvotų, konkursų į ministerijai pavaldžių įmonių vadovus, su politikais susijusių įmonių protegavimo. Pasak prezidentės, ministras turėtų prisiimti atsakomybę ne tik už efektyviai funkcionuojančio žemės ūkio sektorių, bet ir skaidrią ministerijos veiklą“, - sakė prezidentės patarėjas.

 „Ministro pareiga ir atsakomybė – užtikrinti žemės ūkio sistemos skaidrumą. Nepotizmas, protekcionizmas, neskaidriai skirstomos lėšos ir vykdomi konkursai griauna žmonių pasitikėjimą savo valstybe, daro didelę žalą ne tik šalies žemės ūkiui, bet ir žmonėms, todėl ministras privalo nedelsiant imtis visų priemonių ydingai padėčiai ištaisyti, užtikrinti, kad ministerijoje ir jai pavaldžiose įmonėse dirbtų neabejotinos reputacijos, sąžiningi žmonės, nesaistomi jokių galimų korupcinių ryšių“, - kalbėjo prezidentės patarėjas. 

Prezidentei kyla abejonių, ar Europos Sąjungos parama žemės ūkio sektoriui atiteks žmonėms, ar nusės tam tikrų interesų grupių kišenėse.

Žada daugiau skaidrumo 

 „Aš, kaip žemės ūkio ministras, taip pat esu už tai, kad visa veikla būtų skaidri, lėšos būtų administruojamos ir skirstomos skaidriai, o visa veikla remtųsi skaidrumu, kompetencija ir profesionalumu“, - po susitikimo su šalies vadove sakė ministras.

Jis žadėjo dėsiantis visas pastangas, kad gavęs Europos Sąjungos paramą Lietuvos kaimas ir žemės ūkis pajustų maksimalią naudą.

Paklaustas apie komandos keitimą ir į Prezidentūros nemalonę patekusius viceministrus, V.Jukna konkrečių pažadų nedalijo.  „Šis klausimas šiuo metu sprendžiamas“, - sakė jis. 

V.Jukna nesureikšmino kylančių skandalų jo kuruojamoje sferoje. Ministras sakė, kad kai kurie skandalai būna perdėti, nes jokie įstatymai nebūna pažeisti. Esą įdarbinant partijos narius ir jų artimuosius jokių pažeidimų nenustatyta.

Jis savo komandos darbą vertina gerai ir mano, kad ministerijos darbas kritikuojamas, nes ji skirsto daug pinigų.

Premjeras ministru pasitiki

Vyriausybės vadovas teigia pasitikintis prezidentės sukritikuotu žemės ūkio ministru Vigilijumi Jukna ir ruošiasi vėl teikti jo kandidatūrą šalies vadovei.

„Žemės ūkio ministru aš pasitikiu, ir kada mes teiksime ministrų sąrašą, kol kas visi yra numatyti, kad jie (dabartiniai ministrai - BNS) tame sąraše bus ir jie bus pateikti“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio  sakė Algirdas Butkevičius.

Anot jo, prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas netiksliai nupasakojo Dalios Grybauskaitės ir V.Juknos susitikimą.

„Aš kalbėjau su žemės ūkio ministru, jis man pasakė, kad su prezidente pokalbis buvo kitokio turinio, negu jos patarėjas išsakė viešai susitikime žurnalistams. Tą jis man pasakė po Vyriausybės posėdžio“, - tikino premjeras.

Anot A.Butkevičiaus, Žemės ūkio ministerijai skirtas didelis dėmesys, jai pavaldžių institucijų vadovai tinka eiti pareigas -  anot jo, nuspręsta, kad čia pažeidimų nėra.

„Galiu pasakyti, kad šitai ministerijai buvo didžiulis dėmesys skiriamas, ypač kada pasigirdo, kad galbūt priimant kai kuriuos darbuotojus į atsakingas pareigas, vadovautasi politiniu motyvu. Tai galiu drąsiai pasakyt, kad kiekvienas klausimas, kuris toks buvo iškilęs viešai, jis buvo patikrintas, gautos visos pažymos apie tų žmonių skaidrumą, kurie priimti į darbą, ir nė vienoje pažymoje nebuvo išsakyta jokių abejonių, kad jie netinka eiti valstybės tarnautojų pareigų. Manau, kad čia yra per daug politikavimo“, - sakė ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.