Karolina, nebūk graži

Atsimenu, buvau kartą vaikystėje cirke. Ant pakylos tvarkingai surikiuoti pudeliai, prie kiekvieno prisegtas numerėlis. Pudeliai dailiai apkirpti, sušukuoti, kai kuriems pusė kailiuko net nudažyta. Blizga jų gaurai arenos šviesose, šiepia jie dantis blykstėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Beata Tiškevič Hasanova

Jul 2, 2014, 12:16 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:41 AM

Yra išmokę net keletą stovėjimo pozų. Pasisukti vienu, kitu šonu, prisėsti, atsigulti, loti, atsistoti ant dviejų letenėlių ir prašyti kąsnelio. Tie pudeliai mus linksmino apie valandą, buvo paruošę netgi savo „talentų“ pademonstravimo numerių.

Vienas pudelis su sijonėliu, imituojantis dainavimą. Kitas pudelis – šokėjas, dėl kąsnelio atliekantis drebančiom letenėlėm nekordinuotus judesius. Trečias pudelis – lanko specialistas, gebantis įšokti į lanko vidurį įvairiuose aukščiuose. Na, įstabūs pudeliai, bravo.

Pažaiskime žaidimą. Įdėkime į šių pudelių vietą jaunas merginas. Beveik niekas nepasikeitė, tik truputį keista. O mažas mergaites?..

Man labai graudu, bet tuo pačiu juokinga iš to absurdo, kai žvelgiu į šitaip dėl keliasdešimties akių besistengiančius pudelius. Kai jų akytės žvitriai kraiposi į šonus, kojytės bando sulaukti pritariamo dresuotojo žvilgsnio, o visas kūnelis virpėte virpa, nes laukia apdovanojimo arba tiesiog nori patenkinti savo šeimininką... Liūdnas vaizdas.

O kai regime penkerių metukų mergaitę, kuri atrodo kaip liliputinė kopija mūsų šių dienų gražuolių, ir už užuolaidos rankas grąžančią jos mamą – juk tai ji vakar vakare pynė kasytes, kad plaukai būtų garbanoti, juk tai ji jai siuvo suknelę, savo lūpų dažus skolino, juk tai ji slėpė nuo tėčio, kiek pinigų visa tai kainavo...

O kam? Kad kiti įvertintų jos kūrinį, jos vienintelį šedevrą – jos vaiką. Išstatyti vaiką prieš rimtus dėdes ir tetas, kad jis matytų, kaip jie jį apžiūrinėja, rašo jam balus, kritikuoja, giria, žavisi... Vien dėl to, kad paskui mama verktų iš laimės, kad jos pastangos – ne veltui. Taip, jos vaikas – gražiausias iš visų. Bet ar nepakanka to vidinio žinojimo, kad jos vaikas – ne tik gražiausias, bet tiesiog pats nuostabiausias? Reikia dar ir dėdžių patvirtinimo. Turbūt pati ne taip stipriai tuo tiki...

Vaikų atveju šios situacijos negaliu vertinti niekaip kitaip, kaip kriminalą ir būtinybę užrašyti diagnozę vaiką poliruojančiai mamulei. O kaip dėl jaunų merginų, svajojančių būti grožio karalienėmis?..

Prisipažinsiu, rašydama šį tekstą, jau dešimtą kartą klausau Beyonce kūrinio „Pretty hurts“. Nors taip, tai - popsas ir komercija, bet kiek teisybės čia yra. Aš čia regiu pliką tikrovę. Šiame vaizdo klipe tiksliai pavaizduota jaunos merginos, norinčios būti gražiausia iš visų, vidinė būsena. Beprotiškas noras patikti ir įtikti, pavydas kitoms, įniršis, įtūžis, nusivylimas... O kam būti ta gražiausia?..

Stovi keturi vienas kito nepažįstantys žmonės. Jie prisistato. „Aš – Saulius, dirbu grafikos dizaineriu.“, „Sveiki, esu Odeta, kinologė, o laisvalaikiu dainuoju baruose.“, „Esu Igoris, man patinka programuoti.“ ir „Aš... Karolina... Mėgstu...ai, būnu graži.“ Labas, Karolina. Apie tave šiandien kaip tik ir kalbame.

Man atrodo, kad tokie konkursai žemina ne tik tas merginas, kurios juose dalyvauja, bet ir apskritai visą moteriškąjį pradą. Tokios kvailės ir pamišėlės kaip aš, tebūnie, galbūt turinčios keliais centimetrais trumpesnes kojas, šiek tiek ilgesnę nosį ir stipriai nebijančios nei spuogų, nei celiulito; po to turi plušėti keturis kartus smarkiau, kad įrodytų, jog moteris – tai ne krūtys, užpakalis ir kojos. Tai - visų pirma, smegenys, humoro jausmas ir gebėjimas mylėti kitus bei save - netobulus, nenupoliruotus, nenugludintus.

Esu laiminga, nes man nereikia išsirengti iki trumpikių ir liemenėlės arba išskiemenuoti mintinai išmoktą P.Coelho arba A.S.Egziuperi citatą, kad mane žmonės priimtų arba pamiltų – man pakanka būti savimi. Ir Karolinai to pakaktų, bet kol ji vargsta skaptuodama save it medį, vis turintį potencialo tapti absoliučiai tobulu, paskui ji verkia, kad jaunystė slysta iš rankų ir oda jau nebe tokia skaptuojama, - mes, kreivos šleivos ir smagios gyvenam savo gyvenimą – pilną dulkių, močiutės megztinių ir juoko.

Beje, ir vyrus geriausius susirenkam – kol jūs važinėjate su komodos formos džentelmenais jų BMW ir nežinot, nuo ko pradėti sakinį, mes tupim pievose dviračius sumetę su savaisiais ir tauškiam be perstojo, nes materialiniai ištekliai ne tokie svarbūs, kai žmogus turi emocinį intelektą ir gali suprasti, užjausti bei pasijuokti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.