Ko siekia Dalia Grybauskaitė?

Politinėje arenoje vis stiprėja stumdymasis dėl prezidentės D.Grybauskaitės filtrą turinčios pereiti Vyriausybės pareigūnų.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai”

Jul 3, 2014, 7:24 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

Socialdemokratų lyderiui premjerui A.Butkevičiui neiškėlus savo kandidatūros prezidento rinkimuose, o Z.Balčyčiui vengiant aštriau kritikuoti šalies vadovę atrodė, jog galios neoficiali taikos sutartis – kairieji netrukdys D.Grybauskaitei būti perrinktai, o ji be jokių kaprizų iš naujo patvirtins Vyriausybę.

Jei buvo toks susitarimas, prezidentė žodžio lyg ir laikėsi. Atrodė, kad visi ministrai, išskyrus du, kurie persikels į Briuselį, išsaugos portfelius.

Tačiau per rinkimų kampaniją mėginusi kuo dažniau šypsotis šalies vadovė netrukus šypseną vėl iškeitė į rūsčius žvilgsnius, kuriais ėmė smaigstyti valdančiąją koaliciją.

Šįkart ji galią nusprendė rodyti prieš viceministrus. Taip atsirado niekam oficialiai nerodytas ir slaptu laikomas, bet plačiai išreklamuotas juodasis sąrašas.

Dėl šio sąrašo vykstanti trintis tarp valdančiosios koalicijos ir prezidentės netrukus gali virsti politine krize. Mat šiomis dienomis šalies vadovė pratrūko atvirais grasinimais.

Paklausta, kaip elgsis su ministrais, kurie neatleis į juodąjį sąrašą patekusių viceministrų, D.Grybauskaitė pareiškė, kad tuomet ji jų neskirs ministrais tvirtindama Vyriausybės įgaliojimus. Tai atviras šalies vadovės ultimatumas ir visai valdančiajai koalicijai.

Neoficialiai sakoma, kad į minėtą sąrašą yra pakliuvę 9 viceministrai iš šešių ministerijų. Šioms ministerijoms vadovauja visų keturių valdančiosios koalicijos partnerių atstovai, vadinasi, grasinimai skirti visoms valdžios partijoms. Jų lyderiai jau neslepia susierzinimo, tik A.Butkevičius dar mėgina demonstruoti olimpinę ramybę.

Ko vertas šis juodasis sąrašas ir ko siekia prezidentė, reikalaudama apvalyti Vyriausybę?

Pati šalies vadovė paaiškino, kad tai pagal 2013 metais priimtą Kriminalinės žvalgybos įstatymą STT sudarytas įtarimų sukėlusių pareigūnų sąrašas, kuris tvirtinant Vyriausybę naudojamas pirmą kartą.

Jeigu įtarimai viceministrams rimti, be abejo, būtina jų atsikratyti. Bet kas bus, jei paaiškės, kad STT pažyma grindžiama tik gandais, skleidžiamais su jais susidoroti siekiančių interesų grupių?

Taigi prezidentės pasirinkti galimai įtartinų viceministrų pašalinimo metodai kelia rimtų abejonių. Net kantrusis premjeras nusistebėjo, kodėl reikėjo skubiai paviešinti sąrašą dar nesurinkus daugiau informacijos, kuo įtariami pareigūnai.

Prezidentūra neprisipažįsta, kad ji vėl nutekino šią informaciją, nors šios institucijos taktika skelbti slaptas pažymas ir nedelsiant pradėti žodžių karą gerai žinoma.

Kuo tai baigiasi, buvo galima įsitikinti jau ne kartą. Pavyzdžiui, Prezidentūra pareikalavo atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovus V.Gailių ir V.Giržadą remdamasi slidžiais įtarimais, kad jie nutekino informaciją apie valdžios planus atakuoti „Snoro“ banką.

Įtarimai nepasitvirtino, teko sumokėti šimtatūkstantines išmokas, o prezidentei nusiplovus rankas jos užgaidas klusniai vykdęs tuometis vidaus reikalų ministras R.Palaitis liko kalčiausias.

Artėjant šalies prezidento rinkimams per Valstybės gynybos tarybos posėdį D.Grybauskaitė, remdamasi kažkokiomis pažymomis, viešai kaltino Darbo partiją tarnaujant Kremliui, bet vėliau tokie kaltinimai valstybės išdavyste buvo pamiršti.

Dar skandalingesni Prezidentūros žaidimai su slapta Valstybės saugumo departamento pažyma apie neva prieš D.Grybauskaitę Rusijos specialiųjų tarnybų rengiamas provokacijas. Paaiškėjo, kad šią informaciją nutekino prezidentės patarėja D.Ulbinaitė.

Vis labiau kaistanti politinė atmosfera dėl pažymos apie viceministrus irgi dvelkia viešųjų ryšių žaidimais. Akivaizdu, kad prezidentė nori dar kartą pademonstruoti tautai, kad ji svarbiausia ir kone vienintelė kovos su korupcija šalyje karžygė.

Tikriausiai tai ne vienintelis prezidentės tikslas reikalaujant viceministrų galvų ir grasinant netvirtinti jos valiai nepaklususių ministrų.

Matyt, norima patikrinti ir valdančiosios koalicijos ryžtą būti savarankiškai, ir A.Butkevičiaus politinio stuburo tvirtumą.

Jei premjeras vėl klusniai šoks pagal prezidentės dūdelę, ir ateityje jis bus nuolat šokdinamas, o valdančiosios koalicijos partnerių nepasitenkinimas tiktai stiprės.

Tuomet valdančiųjų keliai gali išsiskirti.

Jau pakvipo politinio gaisro dūmais. Prezidentės pareiškimu, kad jei jos išbrokuoti viceministrai nebus atleisti, ji šią valdžią pavadins kriminaline, pasipiktino visa valdančioji koalicija.

Ypač kategoriškai duoti atkirtį reikalauja „tvarkiečių“ lyderis R.Paksas.

Tokiomis aplinkybėmis premjerui tikrai nebus paprasta spausti ministrus atsikratyti net tų viceministrų, kuriems gal ir yra ką prikišti. Jau ir socialdemokratai prabilo, kad jie greičiau linkę pakeisti viceministrų statusą į nepolitinių pareigūnų nei juos atleisti.

Vadinasi, kyla pavojus, kad Vyriausybės įgaliojimų patvirtinimas gali strigti. O politinio nestabilumo, kurį didina prezidentės ambicijos, Lietuvai dabar mažiausiai reikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.