Kokia atranka, tokie ir egzaminų rezultatai

Valstybinio lietuvių kalbos egzamino rezultatai vėl privertė ašaromis laistyti socialinių tinklapių sienas. Kone dvylika procentų laikiusiųjų nesugebėjo peržengti Nacionalinio egzaminų centro kilstelėtos kartelės. Dauguma išlaikė egzaminą kur kas prasčiau nei tikėjosi. Besidžiaugiančių – nedaug, pasipiktinusių – galybė. Vieni pirštu grūmoja „sustabarėjusiems“ mokytojams, antri į šuns dienas deda NEC, nepamiršdami blogu žodžiu paminėti ir Švietimo bei Mokslo ministerijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Simanavičiūtė

Jul 3, 2014, 4:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:33 AM

Jei paklausite ar dabartiniams abiturientams lietuvių kalbos valstybinis egzaminas buvo sunkus, nedvejodama atsakysiu – taip. Ar rezultatai buvo netikėti? Manęs jie visiškai nenustebino. Pagaliau atėjo laikas surinkti švietimo reformos pasėtą, isterikuojančių tėvų ašaromis palaistytą ir mokinio krepšelio lėšomis subrandintą derlių.

Į aukštesnes ugdymo pakopas mokiniai peršoka automatiškai, be jokios atrankos. Pradinėje mokykloje vaikai daugiau žaidžia, nei mokosi, tad į penktąją klasę nukeliauja tebeskaitydami skiemenimis.

Gimtosios kalbos žinių patikrinimas, vykdomas aštuntoje klasėje lieka vien diagnostiniu. Nesvarbu, kokie bebūtų rezultatai, nežinojimo bei neraštingumo pasekmių mokiniams patirti nelemta. Į aukštesnę klasę praslysta kiekvienas, kuris tik sugeba nulaikyti rankose šratinuką.

Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą galima laikyti niekiniu: į aukščiausią ugdymo pakopą taip pat patenka visi pageidaujantys.

Neišlaikei lietuvių kalbos ar matematikos? Pffffffffffff, o ko čia pergyventi? Iš mokyklos niekas varu nevaro, o pagrasinus išeiti, po kojomis puola. Kad tik pasiliktum. Kiekvieną pavasarį gimnazijose prasideda audringas būsimųjų vienuoliktokų medžioklės sezonas. Susimedžioti pasiseka nemažai – palikti mokyklą ryžtasi vos vienas kitas. Lengvo gyvenimo išlepinti mokiniai, stokojantys tiek sugebėjimų, tiek mokymosi motyvacijos, lieka bei tampa tikru galvos skausmu pedagogams ir ugdymo įstaigų administracijai.

Išvaryti ranka nekyla (vis pinigai), o taikstytis su skurdžiais lyg dykumos žodynais, pamokų praleidimais ir prastais egzaminų rezultatais ne itin malonu. Teoriškai, sietas turintis atskirti mokyklose grūdus nuo pelų, egzistuoja. Faktiškai – jau senokai nebeveikia.

Tad ar verta stebėtis, kad valstybinio lietuvių kalbos egzamino neišlaiko kas aštuntas abiturientas? Ar mokinys, iki pat dvyliktos klasės baigiamųjų egzaminų nei sykio nesusidūręs su rimtais mokymosi iššūkiais, yra pajėgus realiai įvertinti savo galimybes?

Kaip pastebėjo gerbiama švietimo viceministrė – skaityti ir rašyti mokiniai tikriausiai moka... Raktinis žodis šiame sakinyje čia yra „tikriausiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.