Teisės į rentą gali netekti ir signatarų našlės

Ši renta yra 25 proc. valstybinės signataro rentos dydžio.

KT pareiškė, kad našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.<br>D.Umbraso nuotr.
KT pareiškė, kad našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:28 AM

„Nors Konstitucinis Teismas nenagrinėjo signatarų našlių rentos klausimo, tačiau savo nutarimu jis iš esmės pasakė, kad niekas negali gauti jokios išskirtinės socialinės paramos sutuoktinio mirties atveju, skirtingai negu visi kiti piliečiai vien dėl jų mirusių sutuoktinių turėto statuso. Tad iš esmės pasakė, kad negali ir signatarų našlės“, - ketvirtadienį BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Anot jo, KT pareiškė, kad našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką. Tai jau būtų privilegijų, kurias draudžia Konstitucija, kūrimas.

„Jeigu ir gali būti parama, ji negali būti didesnė negu visiems piliečiams“, - teismo poziciją aiškino parlamento komiteto pirmininkas.

Seimo narys pripažino, kad gavus pilną KT nutarimą dėl prezidento našlės rentos mokėjimo teks spręsti klausimą ir dėl signatarų našlių rentų. Tačiau skirtingai nuo prezidento našlės rentos, kuri po KT nutarimo, nebegali būti skiriama, signatarų našlių rentos dar gali būti skiriamos, kol įstatymas nepakeistas.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų ir Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaraciją pasirašiusių asmenų statuso įstatyme numatyta, kad valstybinę signataro našlių ir našlaičių rentą turi teisę gauti mirusio signataro sutuoktinis, vaikai ir įvaikiai, kol nedirba, bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 24 metai.

Ši renta yra 25 proc. valstybinės signataro rentos dydžio.

Užduotis Vyriausybei

Vyriausybė svarstys, kaip įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą dėl prezidento našlės materialinio aprūpinimo, pirmiausia, dėl jos gyvenimo valstybės vadovo rezidencijoje.

„Pirmiausia Vyriausybė susipažins su KT išvadomis, įsigilins, tačiau, be abejonės, bus svarstoma, kaip atitinkamai įgyvendinti tokį sprendimą“, - teigiama BNS perduotame Vyriausybės kanceliarijos komentare.

Prezidento įstatymas numato, kad jeigu „prezidentas eidamas pareigas ar pasibaigus kadencijai miršta, jo sutuoktiniui, jei šis pageidauja, panaudos pagrindais suteikiamas būstas (gyvenamosios patalpos) Vyriausybės nustatyta tvarka“.

Klausimą, ar teisėtai K.Brazauskienei suteikta privilegija gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse, ketvirtadienį iškėlė ir Seimo opozicijos atstovas konservatorius Jurgis Razma.

„Tikiuosi, kad socialdemokratai vadovausis lygiateisiškumo visiems valstybės piliečiams standartais ir teisingai išspręs jų partijos bendražygio našlės K.Brazauskienės gyvenimo Turniškėse klausimą“, – pažymėjo J.Sabatauskas.

K.Brazauskienė šiuo metu gyvena buvusioje prezidento rezidencijoje Turniškėse, Vilniuje. Ja našlei 2010 metais leido naudotis J.Razmos bendražygio konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?