Valdantieji susivienijo prieš Dalią Grybauskaitę

Valdančiosios koalicijos partijų taryba reiškia susirūpinimą, jog pastaruoju metu prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia „tendencingus pareiškimus, kurių teiginiai prieštarauja parlamentinės demokratijos principams bei galimai pažeidžia  Konstitucijoje įtvirtintą valdžių atskyrimo principą“.

Pareiškimą pasirašė ir A.Butkevičius, ir L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pareiškimą pasirašė ir A.Butkevičius, ir L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:33 AM

Tokį pareiškimą dėl bandymų sutrukdyti įgyvendinti Vyriausybės programą paskelbė Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė, Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Pasak valdančiosios koalicijos lyderių, Lietuvos Konstitucija bei kiti teisės aktai niekam nesuteikia teisės, taip pat ir prezidentei Daliai Grybauskaitei, nepaisyti politikų bei valstybės tarnautojų nekaltumo prezumpcijos, vienašališkai nustatyti reikalavimus, kurių nėra teisės aktuose, nepaisyti aukštų moralės ir nepriekaištingos reputacijos kriterijų, taikant dvigubus standartus atskiroms institucijoms.

„Valstybės vadovo pareiga yra ne politikuoti, reiškiant asmeninį palankumą vienai ar kitai politinei partijai, o skatinti dialogą tarp pozicijoje ir opozicijoje dirbančių partijų bei telkti visas jėgas svarbiausių valstybės tikslų įgyvendinimui. Respublikos Prezidentas privalo būti ištikimas Konstitucijai, sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas“,– pareiškė 4 partijų lyderiai.

Valdančioji koalicija atmeta prezidentės išsakytus „grasinimus bei atsiriboja nuo bet kokių svarstymų vadinamojo „juodojo sąrašo“ ar „kriminalinės daugumos“ kontekste ir sieks teisinėmis priemonėmis ištirti bei įvertinti veiklą asmenų, susijusių su šios, nieko bendra su tikrove neturinčios, informacijos skleidimu“.

Pasak pareiškimo, valdančioji koalicija Seime ir jos suformuota Vyriausybė siekia sutelktai, skaidriai ir efektyviai įgyvendinti programą, kurios pagrindinis tikslas – Lietuvos saugumas, žmonių gerovė ir nuosekli politinė, ekonominė, socialinė bei kultūrinė valstybės raida.

D.Grybauskaitė, komentuodama situaciją dėl įtarimų sukėlusių viceministrų, ketvirtadienį pareiškė, kad gavę teisėsaugos informaciją valstybės vadovai privalo vykdyti prevenciją ir užkirsti kelią valstybės lėšų grobstymui. Tačiau ji kol kas neatskleidžia, kiek ministrų planuoja netvirtinti.

Pasak šalies vadovės, tokias galimybes suteikia pernai įsigaliojęs Kriminalinės žvalgybos įstatymas, pagal kurį vadovai informuojami apie „įtarimus ar šešėlius“.

„Remiantis Kriminalinės žvalgybos įstatymu, kuris įsigaliojo tik 2013 metais, pirmą kartą naudojama procedūra, kad kuomet atsiranda įtarimų arba šešėlių, slaptosios arba teisėsaugos institucijos turi informuoti valstybės vadovus, o jie turi atsižvelgti į šią informaciją ir vykdyti savo politinę pareigą - tai yra prevencija, kad valstybės lėšos nebūtų išvagiamos. Tai šią pareigą turėsiu vykdyti“, - Vilniuje sakė D.Grybauskaitė.

Ji teigė, kad premjerui Algirdui Butkevičiui yra žinoma visa informacija, kuri pateikta įslaptintuose dokumentuose ir jo pareiga yra vykdyti skaidrumo prevenciją.

„Man jie nėra įslaptinti ir premjerui jie nėra įslaptinti ir kiekvienas politikas, kuris priima sprendimus, privalo vykdyti valstybės skaidrumo prevenciją. Tai yra tiek mano, tiek premjero“, - teigė šalies vadovė.

Ji kol kas nekomentavo, kiek ministrų galėtų netvirtinti: „Šiandien nenorėčiau apie tai kalbėti“.

D.Grybauskaitė taip pat nekomentavo socialdemokrato Juliaus Sabatausko teiginių, kad įgaliojimų grąžinimas Vyriausybei yra tik mandagumo gestas ir neturi realios galios.„Galėčiau pakomentuoti, bet nekomentuoju - tokį principą turiu - atskirų pareigūnų neraštingų pasisakymų. Tegul perskaito Konstituciją“, - sakė prezidentė.

Atsakydamas į šiuos žodžius J.Sabatauskas išplatino pranešmą, kuriame teigia, kad ketvirtadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje taip kalbėdamas jis rėmėsi Konstitucinio Teismo 1998 m. sausio 10 d. nutarimu, kuriame aiškinama, kad Vyriausybės įgaliojimų grąžinimas po Prezidento rinkimų nėra Vyriausybės atsistatydinimas, o daugiau mandagumo ir pagarbos gestas naujai išrinktam Prezidentui.

"Lietuva yra parlamentinė respublika, todėl šia konstitucine procedūra tiesiog patikrinama, ar Seimas toliau pasitiki Vyriausybe, kitu atveju, Konstitucijoje būtų parašyta, kad Vyriausybė grąžina įgaliojimus ir atsistatydina", - teigia J.Sabatauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.