Kiek dar ilgai prezidentė šokdins A. Butkevičių?

Jei prezidentė Dalia Grybauskaitė ir valdančioji dauguma nesusitars dėl į juodąjį D.Grybauskaitės sąrašą patekusių viceministrų, naujos Vyriausybės formavimas gali užsitęsti gerą mėnesį. Ir tai dar neaišku, kiek ministrų pradės darbą laiku.

D.Grybauskaitės ir A.Butkevičiaus santykiai kaista?<br>T. Bauro nuotr.
D.Grybauskaitės ir A.Butkevičiaus santykiai kaista?<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 4, 2014, 7:25 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:11 AM

Atrodo, kad valdančioji koalicija nenusiteikusi nusileisti D.Grybauskaitės reikalavimams. Įtampa kaista. Penktadienį partijų lyderiai renkasi į pasitarimą, kuriame tarsis, kaip gintis nuo D.Grybauskaitės atakų.

Ramiai dirbs dar savaitę

Pagal įstatymus, dabartinė premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė formaliai baigs darbą liepos 12-ąją. Antrą kadenciją pradėsianti D.Grybauskaitė turės paskirti premjerą ir ministrus toliau eiti savo pareigas laikinai.

Vėliau viskas vyks taip. Prezidentė per 15 dienų Seimui vėl turės teikti tvirtinti A.Butkevičiaus kaip būsimo premjero kandidatūrą. Jei Seimas tam pritars, A.Butkevičius šalies vadovei turės pristatyti būsimų ministrų sąrašą. Premjeras leidžia suprasti, kad tame sąraše bus dabartinių ministrų pavardės. Aišku, kad keisis aplinkos ir, greičiausiai, sveikatos apsaugos ministrai, kurie dirbs Briuselyje. 

Pagal Konstituciją, prezidentas turi patvirtinti Vyriausybės sudėtį ne vėliau kaip per 15 dienų nuo ministro pirmininko paskyrimo.

D.Grybauskaitė gali tvirtinti ne visą ministrų kabinetą – būtina patvirtinti bent pusę ministrų, kad Vyriausybė galėtų pradėti darbą. Tai žinodama prezidentė grasina dabartinei Vyriausybei, kad nepatvirtins kelių ministrų, jei šie neatsisakys jai abejonių keliančių kai kurių viceministrų paslaugų.

Kairiųjų partijų lyderiai reikalauja įrodymų, kad į prezidentės juodąjį sąrašą patekę devyni viceministrai, daugiausiai iš Žemės ūkio ministerijos, yra nusižengę. Prezidentė tikina informaciją apie blogus viceministrų darbus gavusi iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir premjeras A.Butkevičius esą šią informaciją žino.

Kuo visai tai gali baigtis?

Visi ministrai premjero pavedimu kreipėsi į STT, kad ši pateiktų informaciją, ar dabartiniai viceministrai turi juodų dėmių. Jei tokia informacija bus pateikta, ministrai žada atleisti įtarimų keliančius viceministrus.

STT vadovas Saulius Urbonavičius pranešė, kad atsakymus į savo užklausas visi ministrai gavo trečiadienį arba ketvirtadienį. Tačiau kol kas nė vienas ministras STT pažymų turinio nekomentuoja. 

Kur kas įdomiau bus, kaip elgsis ministrai, jei jiems STT savo pažymose nepateiks jokios jų pavaduotojus kompromituojančios informacijos. Ir ar iš viso gali taip būti, jei pati prezidentė aiškina informaciją apie ministrų nuodėmes jau gavusi iš STT. 

Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad D.Grybauskaitė elgiasi nekorektiškai ir šantažuoja valdančiąją daugumą. Valdantieji tvirtina, kad šalies vadovė neturi jokių teisių reikalauti, kokie viceministrai turi dirbti ministerijose, nes tai pačių ministrų reikalas.

Tačiau su tokia nuomone nesutinka buvęs Konstitucinio teismo teisėjas, M.Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius.

Ministerijos - ne partijų daržas

„Čia ne tik ministrų reikalas. Prezidentė tvirtina Vyriausybės sudėtį, vadinasi ji prisiima tam tikrą moralinę atsakomybę ir kitaip tariant lyg parašu patvirtina, kad šie ministrai gali tinkamai atsakyti už jiems priskirtą valdymo sritį, gali tinkamai spręsti klausimus, kurie priskirti jų kompetencijai. Bet ministrai tai gali daryti, kai jie vadovaujasi atsakingo valdymo principu. Tai reiškia: ministro komanda turi būti tokia, kuria irgi galima pasitikėti.

Ministras turi suformuoti tokią komandą, kuri nekelia problemų skaidrumo, sąžiningumo, pasitikėjimo, kompetencijos ir kitais aspektais. Jeigu ministras nesugeba suformuoti tokios komandos arba priima į ją tokius asmenis, kurie galbūt nekompetetingi, neskaidriai veikia ir panašiai, tai prezidentė gali sakyti: „Ministre, ar jūs pajėgus valdyti tą sferą, kuri jums priskirta“, - aiškino Konstitucijos žinovas.

V.Sinkevičius sako, kad abi konflikto pusės šioje situacijoje turi elgtis labai atsakingai.

„Negalima teigti, kad ministras pasirenka į savo komandą ką nori, nes ministerija nėra nei partijos, nei ministro daržas. Ji skirta dirbti tautos labui. Prezidentė turi teisę spausti, tačiau ji turi turėti Konstitucinį pagrindą – kitaip tariant argumentus, kad šie asmenys galbūt ne visai kompetentingi, stokoja kvalifikacijos ar veikia neskaidriai“, - kalbėjo profesorius.

Jis nemano, kad D.Grybauskaitė turi kuo greičiau paskelbti jai nepatinkančių viceministrų nuodėmes, kad žmonės įsitikintų, kuri pusė yra teisi.

„Aš nemanau, kad prezidentė kalba šiaip sau neturėdama informacijos. Aš manau, kad ji turi informaciją ir čia negali būti taikomas principas „kol teismas nepasakė kaltas, tol nekaltas“. Formuojant valdymo struktūras labai svarbi kompetencija, skaidrumas, kompetentingumas, kad nebūtų jokių šleifų, netoliaruotinų ryšių su kažkokiomis grupuotėmis“, - sakė V.Sinkevičius.

Jis ragina prezidentę ir valdančiąją daugumą kalbėtis racionaliai ir naudoti Konstitucinius argumentus, o ne simpatijas ar antipatijas.

„Būtų problema, jei prezidentė reikalautų paskirti kokį nors asmenį į viceministrus, bet ji juk to nereikalauja, tik sako, kad kai kurie asmenys netinka. Lygiai taip pat yra su ministrais, kai formuojama Vyriausybė. Aš manau, kad yra Konstitucinis pagrindas kelti šį klausimą, kurį kelia prezidentė, o dauguma turi reaguoti vienaip ar kitaip. Tegu tada pateikia labai įtikinamus argumentus, kad „visa to nėra“, - kalbėjo profesorius.

Valdantieji sujudo

Ketvirtadienį valdančiųjų partijų lyderiai išplatino pareiškimą, kuriame reiškiamas nepasitenkinimas prezidentės elgesiu. 

Pasak valdančiosios koalicijos lyderių, Lietuvos Konstitucija bei kiti teisės aktai niekam nesuteikia teisės nepaisyti politikų bei valstybės tarnautojų nekaltumo prezumpcijos, vienašališkai nustatyti reikalavimus, kurių nėra teisės aktuose, nepaisyti aukštų moralės ir nepriekaištingos reputacijos kriterijų, taikant dvigubus standartus atskiroms institucijoms.

„Valstybės vadovo pareiga yra ne politikuoti, reiškiant asmeninį palankumą vienai ar kitai politinei partijai, o skatinti dialogą tarp pozicijoje ir opozicijoje dirbančių partijų bei telkti visas jėgas svarbiausių valstybės tikslų įgyvendinimui. Respublikos Prezidentas privalo būti ištikimas Konstitucijai, sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas“,– pareiškė keturių  partijų lyderiai.

Valdančioji koalicija atmeta prezidentės išsakytus „grasinimus bei atsiriboja nuo bet kokių svarstymų vadinamojo „juodojo sąrašo“ ar „kriminalinės daugumos“ kontekste ir sieks teisinėmis priemonėmis ištirti bei įvertinti veiklą asmenų, susijusių su šios, nieko bendra su tikrove neturinčios, informacijos skleidimu“.

D.Grybauskaitė, komentuodama situaciją dėl įtarimų sukėlusių viceministrų, ketvirtadienį pareiškė, kad gavę teisėsaugos informaciją valstybės vadovai privalo vykdyti prevenciją ir užkirsti kelią valstybės lėšų grobstymui. Tačiau ji kol kas neatskleidžia, kiek ministrų planuoja netvirtinti.

Kažkas turės nusileisti

Portalo lrytas.lt kalbinti politologai abejoja, ar šis Prezidentūros ir Vyriausybės konfliktas išaugs į didelį karą, nes jis esą niekam nenaudingas. Kažkas turės nusileisti ir greičiausiai tai padarys Vyriausybė, nes ši D.Grybauskaitei nuolaidžiaudavo ir anksčiau, o prezidentė tuo naudojosi. 

"Jei D.Grybauskaitė  per ateinančius kelis metus nori kažką rimto nuveikti ir pasiekti, ji nenorės pasiskandinti smulkiuose ginčuose su Vyriausybe“, - sakė politologas Kęstutis Girnius. Jis perspėja, kad paskelbusi karą koalicijai prezidentė gali tapti ignoruojama, nes Vyriausybė turi pakankamą balsų daugumą Seime ir ji gali stabiliai dirbti be prezidentės paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.