Neištvėrę patyčių valdantieji kirto atgal

Valdžios viršūnėse – jau atvira kaktomuša. Valdančioji koalicija grasinimais talžančiai prezidentei Daliai Grybauskaitei atsakė tuo pačiu.

Aštrėjant D.Grybauskaitės tonui neištvėrė net ramusis A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Aštrėjant D.Grybauskaitės tonui neištvėrė net ramusis A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jul 4, 2014, 8:48 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:11 AM

Tokio griežto valdančiųjų atsako į prezidentės atakas, regis, dar nebuvo – D.Grybauskaitė apkaltinta peržengusi Konstitucijos jai nustatytas ribas, dvejopų standartų politika ir visuomenės klaidinimu, rašo „Lietuvos rytas“.

Įsismarkavusiai šalies vadovei į atlapus kibo netgi įprastai atsargus premjeras Algirdas Butkevičius.

Piktinosi grasinimais

Ketvirtadienį įtampa žodžių kare kilo lyg ant mielių. Pirmiausia pasitvirtino užkulisiuose sklandžiusios kalbos, jog valdančiųjų gretose kaupiasi nepasitenkinimas, kad pernelyg nuolaidžiaujama prezidentei.

A.Butkevičių elgtis griežčiau spaudžia ne tik „darbiečių“, „tvarkiečių“ ar Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vedliai, bet ir dalis socialdemokratų.

Kad šis spaudimas duoda vaisių, patvirtino vakar rytą Žinių radijuje nuskambėję A.Butkevičiaus kaltinimai dešiniųjų sąjungininkei D.Grybauskaitei politiniu tendencingumu ir politikavimu.

„Kitąsyk kyla tokia mintis – gal čia tyčia politizuojama, politikuojama? Ypač dabar, kai bus grąžinami Vyriausybės įgaliojimai. Vertinu, jog tai kai kada nesolidžiai atrodo“, – išrėžė premjeras.

Socialdemokratų lyderis piktinosi ir šalies vadovės grasinimais pavadinti koaliciją „kriminaline“: „Tai buvusią koaliciją reikėjo tada vadinti kriminaline-nusikalstama, nes du viceministrai buvo nuteisti, turėjome ir kitos blogos informacijos.

Negali būti taikomi dvejopi standartai.“

Įžvelgė žalą valstybei

Į prezidentę kritikos strėlės atskriejo ir iš Seimo, kur valdantieji taršė juodojo sąrašo autorių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą Saulių Urbanavičių. Jis aiškino, kad STT tik nusiuntė tą sąrašą premjerui ir prezidentei, o politikai esą patys turi spręsti, kaip elgtis.

S.Urbanavičių į Seimą buvo išsikvietęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas. Jis pareiškė, kad viešumoje apjuodinti niekuo dėti žmonės.

A.Paulauskas taip pat priminė, kad kriminalinės žvalgybos informacija dažnai nepasitvirtina ir nevirsta jokiais ikiteisminiais tyrimais.

Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius pridūrė, kad turi būti apsispręsta, ar tokią informaciją išvis galima naudoti sprendžiant apie pareigūnų ar politikų skaidrumą ir galimybę dirbti.

O kitas socialdemokratas Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas pareiškė, kad prezidentė negali taip diktuoti Vyriausybei, kaip daro dabar, nes pagal Konstituciją jai reikia tik dar kartą teikti tą patį premjerą Seimui.

Bet labiausiai abu socialdemokratai piktinosi, kad viešumoje linksniuojamos pavardės, nutekėjusios iš to sąrašo.

„Tos informacijos eskalavimas viešumoje nedaro garbės prezidentei, daro tik žalą valstybei ir tai visiškai nesolidu“, – kirto J.Sabatauskas.

Seimo narių manymu, turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl informacijos nutekėjimo ir paslapčių atskleidimo.

Netylėjo nei vieni, nei kiti

Prezidentės reakcijos neteko ilgai laukti ir ji vėl rėžė iš peties.

„Kai atsiranda įtarimų bei šešėlių, slaptosios arba teisėsaugos institucijos turi informuoti valstybės vadovus, o jie turi vykdyti savo pareigą – prevenciją, kad valstybės lėšos nebūtų išvagiamos. Tai šią pareigą aš turėsiu vykdyti“, – aiškino D.Grybauskaitė.

O J.Sabatausko pareiškimus ji pavadino „neraštingais“ ir nurodė jam pasiskaityti Konstituciją.

Tokie pareiškimai, atrodo, perpildė kai kurių valdančiųjų kantrybę.

Valdančioji koalicija savo poziciją dėl susiklosčiusios padėties anksčiau žadėjo formuluoti tiktai šiandien.

Bet jau ketvirtadienį buvo paskelbtas Politinės tarybos pareiškimas „Dėl bandymų sutrukdyti koalicijai įgyvendinti Vyriausybės programą“. Jį pasirašė A.Butkevičius, Seimo ir Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė, „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas bei LLRA vadovas Valdemaras Tomaševskis.

„Valdančiosios koalicijos partijų taryba reiškia susirūpinimą, jog prezidentė skelbia tendencingus pareiškimus, kurių teiginiai prieštarauja parlamentinės demokratijos principams ir galimai pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą valdžių atskyrimo principą“, – pareiškė valdantieji.

D.Grybauskaitei taip pat buvo priminta, kad ji neturi įgaliojimų pažeisti nekaltumo prezumpciją.

„Valstybės vadovo pareiga yra ne politikuoti, reiškiant asmeninį palankumą vienai ar kitai politinei partijai, o skatinti dialogą tarp pozicijoje ir opozicijoje dirbančių partijų ir telkti visas jėgas svarbiausių valstybės tikslų įgyvendinimui.

Prezidentas privalo būti ištikimas Konstitucijai, sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas“, – paskelbė Politinė taryba.

Sklando įvairios versijos

Kuo baigsis ši kaktomuša ir kuri pusė atsitrauks?

Juk kol kas nei prezidentė nekalba, kiek ministrų gali netvirtinti, nei valdantieji nesako, kaip elgsis su viceministrais, esančiais juodajame sąraše, – neaukos nė vieno, atstatydins tik kelis ar visus.

A.Butkevičius jau užstojo prezidentės D.Grybauskaitės bene labiausiai pliektą „darbiečių“ žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną ir pareiškė, kad vėl teiks jo kandidatūrą.

Bet ar tai reiškia, kad premjeras taip pat gins ir kitus?

Politikos užkulisiuose net ėmė sklandyti versijos, kad jei šalies vadovė tikrai netvirtins kai kurių ministrų, valdantieji gali sudaryti specialią komisiją dėl galimo prezidentės įgaliojimų viršijimo ir net atidėti jos priesaiką Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.