Prezidentei – šansas pasielgti išmintingai

Valdančiosios daugumos sprendimas kartu su ministrų įgaliojimų grąžinimu atstatydinti ir visus viceministrus atvėrė galimybę visiems elegantiškai išbristi iš konfrontacinės situacijos.

Seimo komiteto vadovas J.Sabatauskas mano, kad D.Grybauskaitei neužtenka perskaityti Konstitucijos - ji turėtų žinoti ir apie jos sargų priimtus sprendimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo komiteto vadovas J.Sabatauskas mano, kad D.Grybauskaitei neužtenka perskaityti Konstitucijos - ji turėtų žinoti ir apie jos sargų priimtus sprendimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jul 4, 2014, 6:31 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:41 AM

Taip valdančiosios koalicijos žingsnį įvertino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui vadovaujantis socialdemokratas Julius Sabatauskas. „Manau, kad taip. Tikiuosi“, – paklaustas, ar prezidentė pasinaudos šia galimybe, svarstė parlamentaras.

Šią savaitę socialdemokratas užsitraukė prezidentės nemalonę pareikšdamas, kad Konstitucija šiuo atveju jai nesuteikia galių netvirtinti Vyriausybės ir kad įgaliojimų grąžinimas yra tik mandagumo ir pagarbos ženklas, neturintis realios galios.

Bet į tokius socialdemokrato samprotavimus dėl į juodąjį sąrašą patekusių viceministrų valdančiuosius į kampą speičianti D.Grybauskaitė reagavo paniekinamai. „Galėčiau pakomentuoti, bet nekomentuoju - tokį principą turiu - atskirų pareigūnų neraštingų pasisakymų. Tegul perskaito Konstituciją“, - sakė prezidentė.

Tuo tarpu J.Sabatauskas atsikirto, kad neužtenka perskaityti Konstituciją. Politikas mano, kad šalies vadovė turėtų būti perskaičiusi arba informuojama ir apie Konstitucinio teismo sprendimus.

Vienas tokių – 1998 metais priimtas nutarimas. Tada, išrinkus naująjį prezidentą, buvo iškilęs klausimas, ar turi atsistatydinti konservatoriaus Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Vyriausybė.

J.Sabatauskas priminė, kad Konstitucijos sargai tada išaiškino, jog Vyriausybė grąžina įgaliojimus naujai išrinktam prezidentui, bet tai yra tik pagarbos ir mandagumo prezidento institucijai ženklas.

„Tuo pat metu taip pasitikrinama, ar ministras pirmininkas turi Seimo daugumos pasitikėjimą. Seimui palaiminus jo kandidatūrą, prezidentas neturi kitos galimybės kaip tik paskirti jį į premjerus ir patvirtinti tą pačią Vyriausybę su tais pačiais ministrais“, – teismo išaiškinimą priminė komiteto vadovas.

Todėl parlamentarą stebina D.Grybauskaitės audringa reakcija į jo žodžius. „Jos reakcija pernelyg nervinga. Tokia reakcija būdinga žmogui, kuris jaučiasi esąs neteisus. Kai neturi kitų argumentų, tada belieka svaidytis epitetais“, - kalbėjo J.Sabatauskas.

Jis neatmetė, kad pati prezidentė apie šį Konstitucinio teismo nutarimą galėjo nieko nežinoti. „D.Grybauskaitė nėra teisininkė ir nereikia iš jos reikalauti žinoti visų Konstitucinio teismo nutarimų. Bet tam yra jos komanda, teisės patarėjai“, - svarstė J.Sabatauskas.

Valdančiosios daugumos atstovas mano, kad vadindama koaliciją kriminaline bei mesdama užuominas apie tai, kad dabartinėje Vyriausybėje esama vagių, šalies vadovė siekia įtakoti dabartinės daugumos pasikeitimus.

„Tokia aštri retorika nedaro garbės Prezidento institucijai, nes už tokius pareiškimus turi lydėti labai konkretūs įrodymai. Bet tada turėtų būti pradėti ikiteisminiai tyrimai, o jų nėra. Keisčiausia, kad praėjusioje Vyriausybėje keli viceministrai dėl korupcinės veiklos pareigų neteko tik po teismo sprendimo, tačiau prezidentė tylėjo ir tuometinės koalicijos kriminaline nevadino“, – į atvirą konfliktą išvirtusiais nesutarimais dėl viceministrų stebėjosi komiteto vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.