Kiek trunka nustatyti, ar avariją padaręs žmogus buvo blaivus?

Po skaudžios daug dėmesio sulaukusios nelaimės visuomenė spėlioja: ar žmogų mirtinai partrenkęs Jonas Radzevičius buvo blaivus?

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 7, 2014, 4:25 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:19 AM

Penkių vaikų tėvas, laidų ir renginių vedėjas kruvinais dantimis sodinamas į policijos automobilį atrodė dviprasmiškai. Sunkiai aplinkoje besiorientuojantį vyrą pareigūnai nuvežė tiesiai į Vilniaus priklausomybės ligų centrą (VPLC) – imti kraujo blaivumui nustatyti.

Rezultatas tyrėjams bus žinomas maždaug po savaitės.

VPLC kraujo tyrimų neatlieka. Centre paimti kraujo ir šlapimo mėginiai teismo ekspertams vežami du kartus per savaitę – pirmadieniais ir ketvirtadieniais.

Paimtus mėginius įstaiga pateikia Valstybinės teismo medicinos tarnybai (VTMT), pastarosios laboratorijoje ir paaiškėja rezultatai.

Portalo lrytas.lt kalbinta VTMT Toksikologijos laboratorijos vedėja dr. Zita Nijolė Minkuvienė teigė, jog kaip greitai bus atliktas tyrimas priklauso nuo to, per kiek laiko mėginiai atgabenti į laboratoriją.

„Kadangi Lietuvoje tokio tipo laboratorija yra viena, per dieną gali mėginių atvežti iš visų rajonų, gali tik iš Vilniaus. Niekada nežinai, kiek jų atveš“, – teigė pašnekovė.

Pasak vedėjos, kartais jų laboratorija per dieną ištiria 80 tokių atvejų, kartais – 100, kartais – 20. Tačiau laboratorijos vedėja tvirtino, kad jų komanda susitvarko su darbo krūviu.

„Turime pačią šiuolaikiškiausią darbo įrangą. Aišku, būtų geriau, jeigu būtų daugiau darbuotojų, bet esame biudžetinė įstaiga“, – teigė Z.N.Minkuvienė.

Ar esant tam tikroms aplinkybėms galioja pirmumo teisė, ar visi vienodai turi laukti savo eilės?

„Būna labai svarbių tyrėjams atvejų. Tada jie patys paprašo ištirti greičiau. Tuomet tyrimą darome be eilės. Tai dažniausiai būna atvejai, kurie turi įtakos tyrimo eigai. Tad viską atidedame į šalį ir darome būtent tą tyrimą“, – pasakojo laboratorijos vedėja.

Laboratorija gautus rezultatus atiduoda tyrimo užsakovui – ne asmeniui, kurio kraujas tirtas.

Atlikti kraujo tyrimą trunka maždaug valandą. Dujų chromatografijos būdu nustatomas etilo alkoholio kiekis kraujyje, taip pat - ar žmogus nebuvo apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų. Pasak Z.N.Minkuvienės, jeigu žmogus blaivus, tyrimas trunka trumpiau, jei ne – šiek tiek ilgiau.

„Bet visas procesas trunka ne vieną valandą. Kiekvienas mėginys, kiekvienas indelis būna apžiūrimas, aprašomas. Po to spausdinama specialisto išvada. Tokių tyrimų per metus atliekame ir išspausdiname apie 13 tūkstančių. Todėl vis tiek tai užtrunka“, – aiškino Z.N.Minkuvienė.

Pasak daktarės, mėginių antplūdžio jie sulaukia bangomis. Kartais per vieną dieną laboratorija gauna visos savaitės kiekį, kartais nelaimių būna mažiau, tad ir tyrimų daug atlikti nereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.