Šalis, kurioje galime daugiau

Daugelį dalykų įvertiname tik tuomet, kai juos turime su kuo palyginti. 13 metų gyvenęs ir dirbęs įvairiose Europos šalyse, o pernai rudenį grįžęs į Lietuvą, ją atradau kiek kitokią, sakyčiau, geresnę, nei susidarydavau įspūdį iš informacijos internete.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Šliužas

Jul 7, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:36 AM

Todėl, kai Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime su jo dalyviais pakvietė kalbėti apie verslą, pamaniau, kad reikėtų kalbėti ir diskutuoti plačiau: kodėl Lietuva – gera šalis gyventi ir dirbti, kur mūsų stiprybės ar silpnybės.

Į Lietuvą parveža pasaulį

Kiek pasaulyje yra šalių su taip sparčiai augančia ekonomika, gerėjančiu gyvenimu? Lietuva viena iš nedaugelio. Štai ką tik paskelbta, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui pagal perkamąją galią pasiekė 74 proc. Europos Sąjungos vidurkio – tai tik vienu procentiniu punktu mažiau nei Graikijos ir Portugalijos. Per porą Nepriklausomybės dešimtmečių mes įveikėme milžiniškus istorijos atstumus.

Yra daug veiksnių, dėl ko mūsų šalis sparčiai tobulėja. Tačiau pirmiausia – žmonės, dėl kurių darbų ir siekių atsiranda tie gerėjimą įrodantys skaičiukai. Tie žmonės – tai visi lietuviai, kurie gyvena ir dirba tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Save realizuojantys svetur yra ypač svarbūs Lietuvai. Ten jie susiduria su situacijomis, kurių savo gimtinėje gal ir nepatirtų, įgyja patirties, kurios „savo kieme“ nepavyktų sukaupti. Sugrįžus į Lietuvą jiems nereikia išradinėti dviračio nei gyvenimiškose situacijose, nei versle – jie atsiveža įvairiapusę gerąją patirtį ir ja gali tuoj pat pasinaudoti.

Jaunimas be stabdžių

Ypač maloniai stebina jaunoji karta, kuri pamačiusi pasaulio, sugėrusi įvairių kultūrų patirtį, gali palyginti bei įvertinti Lietuvoje turimas vertybes. Jie pozityviai pažvelgia į Lietuvos trūkumus – ką užsieniečiai daro kitaip, kad turi geriau. Ką mums daryti, kaip tobulėti? Jie daugiau žino, daugiau išmano, sugeba kritiškiau analizuoti, nes moka kelias kalbas, galiausiai, turi draugų ne vienoje šalyje. Jaunimui valstybės sienos jau nėra reikšmingos.

Daugelis mano sutikto jaunimo, kuris apsidairė pasaulyje, neturi „stabdžių“. Kalbu apie stabdžius, kurie nemažai daliai trukdo siekti aukščiau, keistis patiems ir versti keistis kitus, stabdžius, kurie nubrėžia ribas, už kurių, tariamai, yra kažkas nepasiekiamo ir neįgyvendinamo. Jie išdrįsta veikti, o tai veda prie tikslo, padeda įveikti barjerus. Visa tai – taip pat vertybės.

Jaunimas vis aktyviau dalyvauja ir politikoje, joje matosi vis daugiau jaunų veidų. Paskutiniai rinkimai parodė, kad vis daugiau žmonių iki 44 metų ateina balsuoti – tai rodo augantį pilietiškumą. Gal jaunimas dar aktyviau dalyvautų šalies politiniame gyvenime, jei Lietuva pasinaudotų naujosiomis technologijomis ir savo piliečiams sudarytų sąlygas rinkimuose balsuoti internetu.

Vilnius – slaptas perlas

Naujosios technologijos padėjo pasauliui sumažėti – net dideli atstumai mus skiria vis mažiau. O mažai šaliai, Lietuvai, – ypač svarbu sumaniai pasinaudoti naujovėmis, jas išnaudoti. Todėl išsitrynė ribos, kur mes gyvename, kur dirbame, kam gaminame ir kuriame.

Ir Lietuvoje su 3 milijonais gyventojų galime kurti ar gaminti tai, kas skirta visam pasauliui. Mažoje šalyje kai kada net lengviau įrodyti savo gebėjimus, prasiskinti kelią į sėkmę ir išeiti į pasaulinę areną. Ar esi menininkas, ar sportininkas, ar verslininkas – svarbu, kokių turi idėjų, ambicijų ir tikslų.

Manęs dažnai klausia, kodėl po 13 metų darbo užsienyje grįžau gyventi ir dirbti Lietuvoje? Yra manančių, kad save realizuoti gali tik didelėje šalyje, kad mažoje šalyje busi įspraustas į siaurus rėmus. Pasaulis pasikeitė, esi toks didelis ar mažas, kokį save matai. Lietuvos įmonės, ypač didžiosios, yra eksportuojančios. Jos – dalis pasaulio. Taigi, ir dirbdamas Lietuvoje esi dalis pasaulio, o jame esi savas tiek, kiek moki bendrauti įvairiomis kalbomis, sugebi priimti įvairias kultūras. Tikiu, kad ir Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas padės plėsti kontaktus, kultūrines ribas, atneš naujų idėjų, o kitą paskatins veikti.

Beje, dar dėl grįžimo. Vilnius – vienas iš slaptų Europos perlų. Palyginęs įvairius miestus, kuriuose teko gyventi, vertini, kad susitaręs su draugu susitikti, po kelių minučių jau gali būti kitame sostinės gale, vos nusprendęs nueiti į kiną, netrukus jį pasieki, per keliolikos minučių atsiduri oro uoste... Juk laikas turi ypatingą vertę. Tai svarbūs veiksniai, kurie daro įtaką pasirinkimui ir gyvenimo kokybei.

Kęstutis Šliužas yra TEO generalinis direktorius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.