Manevras su viceministrais jau sukėlė sumaišties

Iškilmingai paskelbę, kad netrukus bus atleisti absoliučiai visi viceministrai, po to dalis jų vėl bus priimti į postus, valdantieji dabar suka galvą, kaip teisiškai suvaldyti šį neregėtą procesą, rašo „Lietuvos rytas“.

Premjeras A.Butkevičius dar nepasakė, kokiu teisiniu pagrindu bus atleisti visi viceministrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Premjeras A.Butkevičius dar nepasakė, kokiu teisiniu pagrindu bus atleisti visi viceministrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-07-09 09:00, atnaujinta 2018-02-12 03:16

Vakar atsistatydino iš karto šeši viceministrai – po tris aplinkos ir susisiekimo. Jie pareiškė išeinantys „savo noru“.

Gal pagal tokią formuluotę bus atleidžiami ir visi kiti viceministrai, kurių dar liko 38? Taip valdžia išvengs bent būtinybės mokėti išeitines kompensacijas.

Tačiau dar neaišku, ar iš biudžeto nereikės atleidžiamiesiems atseikėti pinigų už nepanaudotas atostogas.

Susitepę nesugrįš

Valdančioji koalicija praėjusį penktadienį paskelbė, kad atleis visus viceministrus, o ne tiktai tuos, kurių galvų reikalauja juoduoju sąrašu mojuojanti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vakar A.Butkevičius viešai pareiškė, kad į darbą negrįš nė vienas iš aštuonių viceministrų, kurie yra galimai susitepę.

Toks pareiškimas sukėlė nemenką politinę sumaištį valdančiojoje koalicijoje.

Kai kurie politikai piktinosi nesuprantantys, kam reikėjo paskelbti, jog bus atleisti visi viceministrai.

To negalėjo suprasti ir kai kurie viceministrai. Jie skambino Seimo nariams teiraudamiesi, kas vyksta ir koks bus jų statusas.

Atleidimo tvarka yra

Įprastai, kai Vyriausybė grąžina rinkimus laimėjusiam prezidentui įgaliojimus, jis jai paveda eiti pareigas, kol Seimas balsuos dėl pasitikėjimo premjeru ir kol Prezidentūra kartu su vėl patvirtintu premjeru iš naujo nepatvirtins ministrų komandos.

Kol vyksta šios procedūros, ministrai ir viceministrai laikinai eina savo pareigas.

Viceministrai, kaip politinio pasitikėjimo pareigūnai, gali būti atleidžiami netekę ministrų pasitikėjimo, taip pat kai baigiasi ministrų įgaliojimų laikas.

Dar vienas variantas – atsistatydinti savo noru ir šalių susitarimu. Taip anksčiau jau pasielgė žemės ūkio ir teisingumo viceministrai Rytis Šatkauskas bei Saulius Stripeika, o vakar jų pėdomis pasekė aplinkos viceministrai Daiva Matonienė, Almantas Petkus ir Linas Jonauskas bei susisiekimo viceministrai Saulius Girdauskas, Vladislavas Kondratovičius ir Arijandas Šliupas.

Bet kokiu atveju atleidžiami viceministrai gali pretenduoti į kompensacijas už nepanaudotas atostogas, o tie, kurie negrįš į ministerijas ir per mėnesį nesusiras naujo darbo, ir į išmokas.

Nežinioje – net premjeras

Taigi kokiu teisiniu pagrindu ir pagal kokią formuluotę vyks visų viceministrų atleidimo vajus? Kiek pinigų tai atsieis biudžetui?

Į šiuos klausimus „Lietuvos rytui“, ilgai mąsčiusios, negalėjo atsakyti nei Finansų, nei Teisingumo, nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. O Vyriausybės kanceliarija tiesiog išvardijo, kokiais pagrindais gali būti atleidžiami šie pareigūnai.

„Nežinau, dar svarstysime, teisininkai aiškinsis“, – taip trumpai į „Lietuvos ryto“ klausimą vakar atsakė ir A.Butkevičius.

Dėl viceministrų galvą taip pat suko Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas: „Vienintelis būdas – atsistatydinimas savo noru, po kurio žmogus vėl gali būti priimtas į tą patį darbą. Nors tai, aišku, irgi keistokai atrodytų.

Kita vertus, kaip ministrai laikinai eis savo pareigas neturėdami komandų?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.