Politikai paragino lietuvių jaunimą mokytis rusų kalbos

Pilna salė aukščiausių Europos diplomatų sėdi susikaupę. Visi jie palinkę virš tuščių lapelių, į kuriuos turi įrašyti vieną vienintelį žodį. Kokia šalis turėtų pirmininkauti Europos Tarybai 2013 metų antroje pusėje? Diplomatų plunksnos skrebena šalies pavadinimą. „Lituanie ar Letuanie? O gal Latvia?”

Diskusijos akimirkos.<br>T.Bauro nuotr.
Diskusijos akimirkos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 11, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:23 AM

Pasak Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, tokia situacija nebuvo išgalvota. „Teko rūpintis, kad taisyklingai užrašytų Lietuvos pavadinimą. Jūs juokiatės, bet tai buvo labai svarbu”, - šypsojosi socialdemokratas.

Jis kartu su Vilniaus meru Artūru Zuoku, Seimo opozicijos lyderiu konservatoriumi Andriumi Kubiliumi ir Krašto apsaugos ministru Juozu Oleku Pasaulio jaunimo lietuvių susitikime Prienų rajone, diskutavo, koks gi Lietuvos diplomatų vaidmuo tarptautinėje arenoje.

Portalas lrytas.lt penktadienį ir šeštadienį kviečia tiesiogiai internetu stebėti net keturias diskusijas ir pranešimus iš Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo. Transliaciją galite žiūrėti čia.

Vakarai nesupranta Rytų

„Svarbiausia ne tai, ar mūsų diplomatai yra matomi, o tai, ar efektyviai jie siekia užsibrėžtų tikslų”, - griežtai kalbėjo A.Kubilius.

Konservatorius išskyrė porą pagrindinių krypčių, kur link turėtų žvelgti Lietuvos užsienio politika. Europos Sąjungos energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos yra vienas pagrindinių uždavinių.

„Akivaizdu, kad jeigu per artimiausius 20 metų Europa neatsisies nuo Rusijos, tarptautiniais klausimais pasisakydama ji vėl turės galvoti, ką pasakys „Gazprom”, - kirto politikas.

Dar vienu prioritetiniu lietuvių diplomatų klausimu jis įvardino informacinį mūsų šalies saugumą.

„Vakarų Europos sostinėse nelabai kas supranta, kokioje informacinėje erdvėje mes gyvename”, - pastebėjo A.Kubilius, minėdamas šalyje transliuojamus rusiškus propagandinius kanalus.

Ragino mokytis rusų kalbos

„Ko nepadaro diplomatai, padarys kariškiai”, - posakį susirinkusiam pasaulio lietuvių jaunimui priminė J.Olekas. Čia pat Krašto apsaugos ministras pridėjo, kad savo valstybę galima apginti ne vien ginklu.

Anot politiko, be tradicinių diplomatinių bendravimo būdų, svarbu yra girdėti ir tai, kas dedasi ne prie pietų stalo.

Jam pritarė A.Zuokas, pabrėždamas, kad lietuviams yra svarbu mokėti ne tik anglų, bet ir rusų kalbą. Tai padidina lietuvių konkurencingumą tarptautinėje arenoje.

„Kai prieš kelerius metus tai pasakiau tuometiniams valdantiesiems, jie pašiurpo. Tačiau pasisekė įtikinti juos, kad būtina mokėti „priešų kalbą”, - juokėsi Vilniaus meras.

Ketvirtadienį prasidėjusiame Pasaulio jaunimo lietuvių susitikime pranešimus skaito ir diskusijose dalyvauja daugiau kaip 150 žinomų verslo, kultūros, politikos ir mokslo atstovų. Suvažiavime pristatomi įvairių sričių jaunimo projektai, vyksta karjeros mugė, kūrybinės dirbtuvės, vakarais numatomi populiarių muzikos grupių koncertai, filmai, spektakliai.

Penktadienį pranešimus skaitys ir diskusijose dalyvaus žinomi verslininkai, kultūros ir visuomenės veikėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus