Algirdas Kaušpėdas demaskavo suzombėjusius politikus

Į pilną salę tyliai įsisuka vyras. Tvarkingas jo kostiumas nedera prie per kaklą iš ausies nusruvusio kraujo. Vyro galva – praskelta, akys – baltos. Į būsimą žmogienos grobį vyras godžiai spitrija mažyčiais juodais vyzdžiais. Lietuvą užpuolė zombiai.

Diskusija sulaukė didelio susidomėjimo.<br>T.Bauro nuotr.
Diskusija sulaukė didelio susidomėjimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 12, 2014, 5:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:48 AM

Tokia inscenizacija prasidėjo Algirdo Kaušpėdo paskaita apie Lietuvoje įsišaknijusį zombizmą. Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime dainininkas ir architektas susirinkusiuosius provokavo klausimais.

Kas atsitinka gėdos kultūros uzurpuotam ir manipuliuojamam žmogui? Kuo pavirsta moralinių vertybių ir sąžinės netekęs žmogus? A.Kaušpėdas rėžė – žmogus tampa zombiu. „Manęs dažnai klausia, ar pats toks esu. Taip, aš esu zombis!“ – prisipažino jis.

Pateikė zombių sąrašus

Kaip pats sako, „nepaprastai gilią, įdomią ir paslaptingą“ zombizmo temą A.Kaušpėdas tyrinėja jau trisdešimt metų. „Zombis yra šių laikų herojus!“, – publiką prajuokino A.Kaušpėdas, ekrane rodydamas skaidrę su Rolando Pakso skrendančio ant erelio karikatūra.

„Dažnai žmogus tik iš dalies yra zombis, – paaiškino dainininkas. – Labiausiai apmirusi žmogaus kūno dalis yra smegenys. Mūsų pasaulyje zombiai gyvena smegenyse. Zombiai yra vidiniai“, – aiškino A.Kaušpėdas.

10 zombius išduodančių požymių:

1. Zombiai yra kruvini. Tai yra buvę žmonės, nors gali išoriškai būti panašūs į gyvuosius. 2. Kadangi zombiai yra pūvantys, jie šlykščiai smirda. 3. Zombiai ėda ir ėda smegenis. 4. Zombiai neturi savęs: save jie prarado arba taip ir nesurado. Todėl jie save nuolat turi kažkuo užpildyti, pavyzdžiui, pagyromis. 5. Zombiai buki. Jie neturi sąmonės. Jie neturi humoro jausmo. 6. Zombiai nešnekūs. Jiems prakalbus, išlenda jų bukumas. 7. Zombiai ypač dievina politikus populistus.

A.Kaušpėdas netikėtai sustabdė paskaitą ir pasiteiravo šalia sėdėjusio „zombio“, kas yra jo mėgstamiausias politikas. „Mano? Butkevičius“, – kiek patylėjęs atsakė pastarasis, taip sukeldamas pasaulio jaunimo juoką ir aplodismentus.

8. Zombiai įkalinti savo zombiškoje programoje. 9. Zombiai labai pikti ir žiauriai susireikšminę. Jie neturi empatijos, gailesčio, kilnumo. Jie veika jėgos, baimės ir prievartos būdais. 10. Zombiai negali mylėti. Jie nekenčia kitokių, nei jie patys. Dėl visko kaltina kitus. Tolerancija jiems yra keiksmažodis.

5 zombių rūšys:

1. Istoriniai zombiai. Tai nacionalsocialistai, komunistai, antisemitai ir kitokio plauko istoriniai pralaimėtojai. 2. Zombiai žmogžudžiai, vagys ir prievartautojai. 3. Zombiai funkcionieriai – „portfelių pilotai“. 4. Apsipirkimo zombiai – vartojimo maniją turintys zombiai. 5. Užgavėnių zombiai – apsimetėliai.

Lemia kultūra

Visi šie zombiai, pasak A.Kaušpėdo, gimsta dėl šalies kultūros imunodeficito. „Zombiai yra vyraujančios kultūros subproduktas“, – paaiškino dainininkas. Pasak jo, zombius gimdo gėdos ir kaltės kultūros. Jose žmonės verčiami jaustis gėdingai ir kaltai, net jeigu nieko nepadarė.

Laisvės ir nepriklausomybės sąvokos tokiose kultūrose tampa laisvės turėti bet kokią priklausomybę mišiniu. „Iš to gimsta turbolietuviškas zombis“, – publiką prajuokino architektas.

„Kodėl lietuviai yra daugiausia alkoholio Europoje išgerianti tauta? Kodėl be 15 litrų spirito per metus mums nelinksma? Todėl, kad be jo negalime socializuotis, – aiškino A.Kaušpėdas. – Kodėl pirmaujame savižudybių procentu? Kodėl Lietuvoje niekas nėra taip gerbiamas, kaip miręs žmogus? Ogi todėl, kad miręs žmogus yra zombis“.

Dainininkas metė – Lietuvoje stipri ir gaji nusikaltimų pramonė. „Kas nutinka, kai žmogus mūsų šalyje patenka į kalėjimą? Jis tampa zombiu profesionalu“, – liūdną tiesą pasaulio lietuvių jaunimui įvardino jis.

Pateikė priešnuodžio formulę

Pasak grupės „Antis“ lyderio, jeigu kažkas sako, kad nėra zombis, tokiu tikrai yra. „Pradėkime nuo savęs. Tapatybė nėra akmuo, tai – upė“, – penktadienį Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime kalbėjusį režisierių Oskarą Koršunovą pacitavo A.Kaušpėdas.

Dainininkas paragino susirinkusiuosius būti multikultūriškais. „Kokia gyvenimo prasmė?“, – jaunimo retoriškai teiravosi jis. Pasak jo paties, gyvenimo esmė yra būti gyvam, tai yra – nebūti zombiu.

„Išdrįskime gyventi!“, – pasaulio lietuvius paragino A.Kaušpėdas, pridėdamas, kad nereikia bijoti būti lietuviais, bendruomeniškais ir atsakingais.

6 zombizmo priešnuodžiai:

1.Nepraraskite savęs. 2.Ugdykite sąžinę. 3.Laisvinkite smegenis. 4.Būkite sąmoningi ir neabejingi. 5.Būkite gyvybingi. Mokykitės, sportuokite, domėkitės, keliaukite. 6.Stiprinkite tautinę tapatybę.

„Brandžiam lietuviui Lietuva visada brangi. Stipri Lietuvos valstybė ir zombiai ima trauktis“, – paskaitą baigė A.Kaušpėdas. Tuomet iš salės akis nuleidęs išsliūkino ir visą pristatymą A.Kaušpėdą erzinęs „zombis“.

Paragino netylėti

Neįprastą paskaitą griaudinčiais plojimais palydėję politikai, sportininkai, žurnalistai ir visuomenės veikėjai sutiko – jie visi patys savyje irgi turi kažkiek zombizmo. „Patys kartais pasielgiame kaip zombiai“, – tvirtino Seimo narys, liberalas Remigijus Šimašius.

Prie diskusijos stalo sėdėjęs kitas parlamentaras socialdemokratas Juras Požela pritarė kolegai. „Nereikia bijoti prisipažinti, kad esi zombis, ir pasakyti to kitiems. Kviečiu kolegą Remigijų kartu su manimi kitą kartą, kai Seime kalbės Petras Gražulis, nebijoti jo viešai pavadinti zombiu“, – ovacijas sukėlė J.Požela.

A.Kaušpėdas paragino lietuvius nebūti tiek smarkiai priklausomais nuo valdžios. „Nereikia jos taip sureikšminti. Toks mąstymas yra rytų kultūros atributas. Turime patys daug daugiau daryti“, – teigė architektas.

Diskusijoje dalyvavęs lenktynininkas Benediktas Vanagas prisipažino besijaučiantis kiek keistai, sėdėdamas tarp politikų, kadangi tai – visiškai ne jo sritis.

„Tačiau mes savo darbe dažnai naudojame posakį, kuris gali būti pritaikytas ir politikai, ir visai šaliai apskritai: mechanizmas yra tiek pajėgus, kiek stipri yra silpniausia jo detalė“, – mintimis pasidalino lentynininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.