Iš tamsaus urvo – į tviskančią įstaigą (Laikinoji sostinė)

Kauno policijos gėdos simboliu virtęs itin apleistas Santakos policijos komisariatas greitai liks tik slogus prisiminimas. Iš aptriušusių patalpų senamiestyje policininkai kelsis į Vilijampolę. Tai bus bene pats moderniausias policijos komisariatas šalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:07 AM

Niūrūs koridoriai, dešimtmečiais remonto nematę kabinetai ir ant galvų byrantis tinkas. Taip kauniečius ir miesto svečius pasitinka M.Daukšos gatvėje įsikūręs ir Santakos policijos komisariatas,rašo  „Laikinoji sostinė“ .

Policijos vadovai ne kartą bandė šiai įstaigai rasti tinkamesnes patalpas ir tik neseniai pavyko pasiekti nemažą laimėjimą – su bendrove „Nojus“ pasirašyta patalpų nuomos sutartis.

Planuojama, kad į specialiai komisariatui pritaikytas 1,3 tūkst. kvadratinių metrų patalpas Raudondvario plente policininkai persikels kitų metų pirmoje pusėje.

„Manau, jog tai bus bene pats moderniausias policijos komisariatas Lietuvoje“, – „Laikinajai sostinei“ sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Linas Pernavas.

Vyksta rekonstrukcijos darbai

Policijos įstaiga įsikurs liūdnai pagarsėjusios bendrovės „Inkaras“ administracijos pastate. Šiuo metu jau baigiamas rengti interjero projektas.

„Policijos skelbtas patalpų nuomos konkursas buvo ilgas ir sudėtingas. Buvo keliama nemažai reikalavimų, tokių, kaip aptverta automobilių stovėjimo aikštelė, specialios sąlygos ryšių sistemoms. Laimėję nuomos konkursą, siekiame ilgalaikio bendradarbiavimo“, – sakė uždarosios akcinės bendrovės „Nojus“ direktorius Mindaugas Paštukas.

Pasak verslininko, patalpas rekonstruoti ir pritaikyti policijos reikmėms tikimasi iki numatyto termino. Tačiau M.Paštukas pripažino, kad situaciją šiek tiek apsunkina nekilnojamojo turto rinkos atsigavimo nulemtas kvalifikuotų statybininkų trūkumas.

Lankytojams – atskira erdvė

Bendrovės „AG studija“ architektai statinio architektūrinį rekonstrukcijos projektą parengė 2011 m. Tuomet dar nebuvo žinoma, kad savininkai ateityje pastatą ketina perduoti policijai.

„Kai statytojas mums pasakė, jog šį pastatą ketina išnuomoti policijai, pagalvojau, kad netgi jo architektūra idealiai tinka policijos komisariato funkcijai. Juodo blizgaus klinkerio fasadinės plokštės su horizontaliomis šviečiančiomis, siauromis langų juostomis suteikia svarbos, jėgos ir stabilumo įspūdį“, – pasakojo architektė Grytė Akelienė.

Svarbiausia užduotis buvo patalpas suprojektuoti taip, kad būtų užtikrintas patogus policijos pareigūnų darbas ir optimaliai sureguliuoti lankytojų srautai.

„Pagrindinis iššūkis, dažniausiai tenkantis rekonstruojant pastatus – esamą pastato formą ir struktūrą paversti funkcionalia erdve su architektūriškai patrauklia forma“, – sakė G.Akelienė.

Vienas pagrindinių šio komisariato išskirtinumų yra tai, kad interesantai bus priimami tik pirmame aukšte. Patekti į kitas patalpas, pareigūnų kabinetus nebus galimybės.

Pirmame komisariato aukšte bus įrengti ir apklausų kambariai. Tai ypač svarbu tyrėjams, kurie kabinetuose dažniausiai sėdi po du. Apklausos vyks atskirose, tam pritaikytose erdvėse.

Patalpos primena urvą

Kelis dešimtmečius remonto nemačiusiose bei tamsų urvą primenančiose dabartinėse Santakos policijos komisariato patalpose dirbantys žmonės džiaugiasi turintys viltį iš jų ištrūkti.

„Lankytojai neretai klausia: kaip jūs galite dirbti tokiomis sąlygomis? Pamatę nežinia kiek metų skaičiuojančius baldus ir visą aplinką, žmonės juokauja, kad grįžo į 1970-uosius“, – liūdnai pripažino komisariato viršininko pavaduotas Artūras Jusas.

Komisariato darbuotojai pamena laimingai pasibaigusį nutikimą, kai kabinete prie stalo sėdėjusiai pareigūnei ant galvos nukrito masyvus tinko gabalas.

„Per lubas žliaugiančio vandens pėdsakus ir byrantį tinką slepiame gėlėmis“, – kalbėjo policininkės.

Paskutinis remontas komisariate darytas 1989 metais. Policijos vadovybė vėliau lėšų remontui neskyrė, nes dėl šio valstybei priklausančio pastato prasidėjo teisminiai ginčai. Į jo dalį nuo 1990 metų pretenduojanti Izraelyje gyvenanti Lietuvos pilietė Zelda Beiralas neseniai teisme pasiekė pergalę.

Garsai glumina praeivius

Santakos policijos komisariato viršininko pavaduotojas A.Jusas mini dar vieną blogybę – šios įstaigos aptarnaujama teritorija driekiasi nuo Vilijampolės link Šilainių, iki pat miesto pakraščio. M.Daukšos gatvėje nėra kur palikti automobilių, tad atvažiavusiems žmonėms tenka ieškoti mokamų stovėjimo vietų. Komisariato darbuotojų tarnybiniams automobiliams skirta vos 4 vietos.

Nepatogumų kelia ir niūriausia policijos įstaigos vieta – grotuota laikino sulaikymo patalpa. Į ją dažniausiai patenka neblaivūs, agresyvūs asmenys, jie skleidžia nemalonius kvapus. Kai sulaikymo kamera persipildo, joje tvyro nepakeliamas prakaito ir šlapimo tvaikas, o policininkams tenka atverti langą.

„Už lango – gatvė, kuria vaikšto kauniečiai ir turistai. Galima įsivaizduoti, kokias emocijas praeiviams sukelia iš komisariato sklindantys kvapai, sulaikytųjų keiksmai ir garsai“, – pasakojo A.Jusas.

Vyraus šviesios spalvos

Naujajame komisariato pastate laikino sulaikymo kameros taip pat bus, tačiau jų įnamiai nekels nemalonių emocijų.

„Durys, vedančios į šias patalpas, numatytos kitoje pastato pusėje. Todėl interesantai nematys į kameras ar iš jų vedamų žmonių, negirdės ir jų skleidžiamų garsų. Patalpose veiksianti vėdinimo sistema pašalins nemalonius kvapus“, – pasakojo architektė G.Akelienė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas L.Pernavas teigė, jog viename pastate glausis ir policijos komisariatas, ir nuovada.

Todėl žmonėms nereikės keliauti iš vienos įstaigos į kitą, visi pareigūnai dirbs čia pat.

„Bus įrengtos dvejos durys. Vienos, skirtos žmonėms, kurie ateina su reikalais, o kitos – priverstinai pristatomiems. Šios dvi žmonių kategorijos viena kitą matys nebent per specialų veidrodinį stiklą atpažinimo patalpose“, – sakė L.Pernavas.

„AG studijos“ architektai teigė, jog naujosios komisariato patalpos kaip diena ir naktis skirsis nuo esamų. Apšvietimas, spalvų gama bus sukomponuoti stengiantis išvengti policijos įstaigos, it niūrios bei atgrasios žinybos, įvaizdžio.

Interjeras nebus pernelyg žaismingas, vyraus šviesiai ir tamsiai pilkos spalvos, o kabinetuose – funkcionalus dizainas.

Komisariatas suteiks daugiau saugumo?

Jonas Tarasevičius

Vilijampolės seniūno pavaduotojas

„Nežinojau, kad Santakos policijos komisariatas jau kuriasi Raudondvario plente. Šis sprendimas sveikintinas. Seniūnijos gyventojams nebereikės vykti į senamiestį, policijos komisariatas bus čia pat.

Kita vertus, rajone, kur įsikurs didelė policijos įstaiga, turėtų sumažėti nusikalstamumas. Vien tai, kad čia važinės policijos ženklais žymėti automobiliai, žmones įpareigos tinkamai elgtis.

Įsikūrus komisariatui gal šiek tiek ims keistis ir požiūris į Vilijampolę. Istoriškai susiklostė stereotipinė nuomonė, kad Vilijampolė yra pavojingas rajonas, nors didelių bėdų su nusikalstamumu mes neturime. Galima tik džiaugtis – kuo arčiau policija, tuo saugesni jausimės.“

Už senelio turtą prašys kompensacijos

Faina Kukliansky

Advokatė, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė

„Izraelyje gyvenanti Zelda Beiralas senelio nuosavybę, pastatą M.Daukšos gatvėje, bando atgauti nuo 1990 metų. Procesas užtruko labai ilgai, nes Z.Beiralas kurį laiką neturėjo Lietuvos pilietybės, ji buvo suteikta vėliau, išimties tvarka. Jos vyras – didžiai nusipelnęs Lietuvai savanoris, vėliau su visa šeima ištremtas į Sibirą.

Teismas nusprendė, kad Z.Beiralas gali pretenduoti ne į visą pastatą, bet į vieną septintąją jo dalį. Tai yra savo tėvo, kuris buvo vienas iš septynių tarpukaryje mirusio verslininko vaikų, palikimą.

Mes prašome išmokėti piniginę kompensaciją už valstybės išperkamą turtą. Vienos septintosios pastato dalies atskyrimas ir įvertinimas užtruktų kelerius metus, o mes tiek laukti jau nebegalime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.