Prisiekusiai D. Grybauskaitei grąžinti Vyriausybės įgaliojimai

Lietingą šeštadienį Vilniuje prisiekė antrajai kadencijai perrinkta Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ceremonija prasidėjo iškilmingu Seimo posėdžiu istorinėje Kovo 11-osios salėje.

Inauguracijos iškilmės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Inauguracijos iškilmės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:00 AM

Salė, kur vyko inauguracijos iškilmės, buvo papuošta gėlėmis, iki pat tribūnos buvo patiestas raudonas kilimas. Posėdžio pradžioje invokaciją pasakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Vėliau buvo pakviesta prezidentė prisiekti Lietuvai.

Premjeras Algirdas Butkevičius, kaip numatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, grąžino prezidentei Daliai Grybauskaitei Vyriausybės įgaliojimus.

Prezidentė, kaip numato įstatymai, pavedė premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei laikinai eiti savo pareigas.

Jau aišku, kad 14-kos narių ministrų kabinete neliks trijų ministrų - eurokomisaru dirbsiančio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio, Europos Parlamento nario mandatą pasirinkusio aplinkos ministro Valentino Mazuronio ir savo noru pasitraukusio žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos. Be to, sutarus politinei valdančiųjų tarybai, iki penktadienio atsistatydinio visi viceministrai, išskyrus energetikos viceministrę Renatą Cytacką. Ji ir dar 7 viceministrai nebus kviečiami dirbti toliau, o kiti tikėtina bus priimti vėl.

Naująja žemės ūkio ministre turėtų tapti Seimo narė „darbietė“ Virginija Baltraitienė, aplinkos ministru - ūkio viceministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, o kas pakeis socialdemokratą V.P.Andriukaitį, kol kas neskelbiama.

Laikinai žemės ūkio ministro pareigas nuo penktadienio eina ūkio ministras Evaldas Gustas, aplinkos ministro - nuo birželio 26-osios - susisiekimo ministras socialdemokratas Rimantas Sinkevičius.

Istorinės prezidentų inauguracijų kalbos:

Dalios Grybauskaitės kalba

Antroji Valdo Adamkaus kalba

A.M.Brazausko kalba

Pirmoji Valdo Adamkaus kalba

Rolando Pakso kalba

Pasakė ir neprivalomą sakinį

Šalies vadovė prisiekė ištarusi tradicinį priesaikos tekstą.

„Prisiekiu Tautai būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, gerbti ir vykdyti įstatymus, saugoti Lietuvos žemių vientisumą; prisiekiu sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!“ - skelbia priesaikos tekstas.

D.Grybauskaitė priesaikos pabaigoje pasakė ir neprivalomus žodžius „tepadeda man Dievas!“.

Baigusi skaityti priesaiką, prezidentė pasirašė priesaikos aktą. Po to priesaikos aktą pasirašė Konstitucinio Teismo pirmininkas, kuris priėmė priesaiką. Prezidento priesaikos aktas įteikiamas Seimo Pirmininkui ir saugomas Seimo kanceliarijoje.

D.Grybauskaitę iš Seimo tribūnos pasveikino Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji pasidžiaugė, kad šalies vadovė įeina į istoriją, kaip antrą kartą išrinkta prezidentė moteris.

„Jūs į istoriją įeisite ir kaip pirmoji Lietuvos prezidentė moteris. Dar prieš aštuoniasdešimt aštuonerius metus į Lietuvos Prezidento postą kandidatavo pirmosios moterys. Tai buvo žymi visuomenės veikėja, knygnešė Felicija Bortkevičienė ir rašytoja, publicistė bei politikė Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Net daugiau kaip aštuoniasdešimt metų reikėjo suprasti, jog ne tik vyrai gali vadovauti valstybei. Ir Jūs tai sėkmingai įrodėte, nes Tauta suteikė Jums mandatą dar vienai kadencijai. Lietuva mums visiems yra didžiausia vertybė“, - teigė L.Graužinienė.

Po šių L.Graužinienės žodžių Seimo salėje nuvilnijo plojimai.

Kalbėjo apie saugumą

Inauguracinėje kalboje D.Grybauskaitė akcentavo šalies saugumo grėsmes bei socialinės atskirties mažinimą.

„Ateinančių metų iššūkiai aiškūs. Jų nepasirinksi – juos siunčia gyvenimas.

Karinės grėsmės Lietuvos pašonėje mus sutelkė dar labiau. Šiandien dar kartą prisiekiau saugoti Lietuvos žemių vientisumą. Grėsminga situacija aplink Lietuvą reikalauja šalies apginamumui skirti ypatingą dėmesį“, – kalbėjo šalies vadovė.

Anot prezidentės, didžiausias visų mūsų rūpestis – karinis, energetinis ir informacinis valstybės saugumas. Todėl kiekvienas Lietuvos pilietis turi būti pasiruošęs šalies gynybai, o šalis privalo išnaudoti per šiuos metus pelnytą tarptautinį pasitikėjimą.

„Neišklyskime iš europietiškos valstybės kelio – šalies užsienio politika turi padėti ginti šalies ekonominius ir politinius interesus“, – sakė Prezidentė.

D.Grybauskaitė išskyrė ir būtinybę pagerinti kiekvieno Lietuvos žmogaus gyvenimo kokybę ir sumažinti socialinę atskirtį.

„Auganti ekonomika turi tapti darbo vietomis ir orų gyvenimą užtikrinančiomis pajamomis. Esame brandi visuomenė – pasirūpinkime tais, kam sunkiausia, kad nė vienas žmogus nebūtų paliktas likimo valiai. Per brangi sveikatos apsauga, mokslas, komunalinės paslaugos, šiluminis skurdas ir grobuoniškos energetinės kainos neturi varyti mūsų į neviltį. Nes išeitys yra. Mes jau jas atrandame ir turime tinkamai panaudoti“, – teigė antrajai kadencijai išrinkta prezidentė.

D.Grybauskaitė inauguracinėje kalboje taip pat pabrėžė kovą su korupcija ir skaidrumą įsisavinant Europos Sąjungos paramą. Pasak šalies vadovės, būtent korupcija trukdo mūsų valstybei sparčiau vystytis ir neleidžia ekonominei gerovei pasiekti kiekvieno žmogaus.

„Visiems laikams turime atsikratyti ir perkamo teisingumo, neteisėto žmonių persekiojimo. Turime užtikrinti, kad teisingumą vykdytų profesionalūs ir nepriekaištingos reputacijos žmonės, įstatymo viršenybė galiotų kiekvienam, o teisėsauga saugotų ir gintų šalies gyventojus nuo galimų grėsmių“, – Seime kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ragino įleisti į politiką jaunus žmones

Antrajai kadencijai perrinkta Prezidentė ragino į valstybės valdymą įsileisti jaunus žmones, kvietė bendrai dirbti visas atsakingas politines partijas, gerinti šalies politinės sistemos kokybę.

„Lietuva spartesniu žingsniu eis į priekį tik tuomet, kai padaugės skaidrios politinės valios ir profesionalių politikų. Kai į valdžią bus einama tarnauti, o ne ponauti ar pasipelnyti“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Baigdama inauguracinę kalbą, šalies vadovė kvietė kiekvieną šalies pilietį įnešti savo indėlį į valstybės kūrimą.

„Kiekvienas ten, kur esame, galime prisidėti, sustiprinti ir praturtinti savo bendruomenę ir valstybę. Rodydami asmeninį pavyzdį, sąžiningai atlikdami savo darbą, neleisdami žeminti Lietuvos, būdami pilietiški – padėsime Lietuvai įsitvirtinti ir tobulėti. Didžiuokimės savo unikalia šalimi ir mūsų žmonių pasiekimais. Neleiskime niekam menkinti mūsų valstybės. Siekime, kad mūsų šalis taptų laiminčia, saugia ir kiekvienam savo žmogui teisinga gerovės šalimi. Tikėkime Lietuva ir kurkime ją kartu“, – baigdama kalbą sakė D.Grybauskaitė.

Priekyje nenorėjo sėsti

12 val. 23 min. prezidentė D.Grybauskaitė su palyda pasirodė Katedros aikštėje. Ją plojimais pasitiko kelios dešimtys tikinčiųjų.

Plojimai netilo ir prezidentei įžengus į Arkikatedrą. Po to smalsuoliai ėmė tarškinti fotoaparatais ir mobiliaisiais telefonais, tarpusavyje aptardami valstybės vadovų išvaizdą.

Valstybės vadovai kuklinosi. Jie neužėmė pirmųjų jiems skirtų suolų, todėl tvarką prižiūrėjusiam kunigui teko paraginti:  „Prašome arčiau. Labai negražiai atrodys, jeigu priekyje bus tuščia.“ Pakilti teko ir prezidentei.

Arčiausiai garbių svečių ketinęs atsisėsti tikintysis taip pat buvo paragintas: „Arba atsistokite, arba eikite iki galo.“ Mat jis panoro sėdėti ant paties suolo krašto.

Prieš mišias stojusią rimtį ir vargonų rimtį perdrėskė pro duris sklindantis „Hare Rama, Hare Krišna“. Katedros aikšte žygiavo krišnaistai.

Prasidėjo mišios. Apžiūrėti Arkikatedros atvyko lenkų turistų grupė. „Ar čia vestuvės?“  - gidės klausė viena turistė, pamačiusi iškilmes. „Ne, čia filmuoja. Neisime“, - nusprendė gidė.

Dalyvavo svarbiausi svečiai

Dalyvauti inauguracijos ceremonijoje pakviesti buvę šalies vadovai ir parlamento pirmininkai, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatai - Nepriklausomybės Akto signatarai, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, Ministras Pirmininkas A.Butkevičius ir kiti Vyriausybės nariai, Europos Parlamento nariai, Konstitucinio Teismo pirmininkas ir teisėjai, Aukščiausiojo, Apeliacinio, Vyriausiojo administracinio teismų pirmininkai, užsienio valstybių diplomatinių atstovybių vadovai, Bažnyčių hierarchai, religinių bendruomenių, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovai, Seimui atskaitingų institucijų vadovai, aukštųjų mokyklų rektoriai, savivaldybių merai, kiti svečiai.

Prisiekusi Seime, valstybės vadovė dalyvavo iškilmingose šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Po šv. Mišių Katedros aikštėje prezidentė priimė Lietuvos miestų ir miestelių vėliavų pasveikinimą. Vėliau, prisijungusi prie šventės svečių, dalyvavo eisenoje Simono Daukanto aikštės link.

Vykdydama Konstitucijoje numatytą pareigą, Prezidento rūmuose šalies vadovė susitiko su premjeru A.Butkevičiumi, kuris grąžino Vyriausybės įgaliojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.