Tylos! Kauno senamiesčio gyventojai miega

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Jul 12, 2014, 8:05 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:04 AM

Ši mėgėjiška iniciatyva gimė dėl kelių gyventojų skundų. Vienas pilietis net viešai gyrėsi daugiau kaip 100 tokių raštų savivaldybei parašęs.

Nors keturiuose namuose gyvenantys žmonės kartais net neįsileidžia į namus tikrintojų, kad šie pamatuotų į jų erdvę sklindančio triukšmo lygį, jie norėtų, jog senamiestyje būtų tylu lyg gūdžioje girioje ar Vainatrakio kapinėse, kaip ironizavo vienas sveiko proto (nors ir nėra liberalas) miesto politikas.

Dėl ramybės miškuose taip pat galima būtų ginčytis – grybautojai ar šiaip pramogautojai čia tokias orgijas surengia, jog žvėrys tikrai turėtų rimtą pagrindą kreiptis į žmonių valdžią, kad ši užtikrintų jų teisę į poilsį ar apsaugotų namus nuo siautėjančių barbarų.

Net kapinių ramybę kartais sudrumsčia gėlių vagys, plėšikai ar aštrių pojūčių ieškantys naktinėtojai, todėl amžinojo poilsio vietos tikrai nėra ta erdvė, kurioje spengtų tyla. Ir vargu ar kada nors šiame amžiuje taip bus.

Neseniai teko girdėti, kaip itin jautrus aplinkos garsams kaunietis piktinosi, kad jį sodo namelyje vieną šios vasaros rytą per anksti pažadino kažkoks skardžiabalsis paukštis. Užuot džiaugęsis, kad priemiestyje dar yra tokių gyvos gamtos kampelių, vyriškis žadėjo su paukščiu kovoti, gal net ginklu.

Kita nepakanti triukšmui pensininkė net į medikus kreipėsi. Sveikata moteriai esą pašlijo matant, kaip nepailsi jos mylimas šuo, nes kaimynas butą remontuoja. „Ar meistrai naktimis dirba?“ – klausė medikė. „Ne, gręžia sieną dieną, kai šuo po pasivaikščiojimo snaudžia“, – paaiškino.

Tačiau grįžkime prie ramybės temos prieš kelerius metus atgijusiame, kauniečių ir užsienio turistų pamėgtame Kauno senamiestyje. Kol kas tik jame, nors ir miesto centras po truputį vakarais tampa gyvybingesnis.

Tad gali būti, kad jau kitame tarybos posėdyje politikams vėl teks svarstyti ne tik kurios nors kavinės likimą, bet ir aiškintis, ar ne per anksti į darbą renkasi Laisvės alėjos šlavėjai ar gėlių laistytojai. Norinčiųjų ramiai pamiegoti per vasaros atostogas bent iki 9 valandos ryto tikrai gali atsirasti.

Klausimas dėl prekybos alkoholiu apribojimo po 22 valandos dviejuose senamiesčio baruose į tarybos posėdžio darbotvarkę buvo įtrauktas remiantis ne tik jautrių Rotušės aikštės ir Vilniaus gatvės gyventojų dvejų metų skundais, bet ir Centro seniūnijos, Kauno visuomenės sveikatos centro, policijos nuovados, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, Seimo kontrolieriaus ir net Sveikatos apsaugos ministerijos raštais. Įsivaizduokite, kokį energijos užtaisą turi vos keli kauniečiai, kad juos sugebėjo išgirsti tiek daug valstybės institucijų!

Jei valdžios vyrai ir moterys, kaip tie kelių namų gyventojai, turėtų tiek užsispyrimo spręsdami itin svarbius miestui strateginių objektų finansavimo, turizmo skatinimo, gatvių ir pastatų vaiduoklių tvarkymo klausimus, Kaunas greitai pasikeistų neatpažįstamai.

Sveikas protas nugalėjo, ir miesto politikai neapribojo prekybos alkoholiniais gėrimais laiko skundais skandinamuose Rotušės aikštės baruose. Ką dar sugalvos ramybės Kauno senamiestyje ieškantys  gyventojai?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.