Kokia naujos Artūro Zuoko partijos ateitis?

Jungtiniame Lietuvos liberalų ir centro sąjungos bei Sąjungos TAIP suvažiavime buvo įkurta nauja partija – Lietuvos laisvės sąjunga (LLS). Kokia jos ateitis?

Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas A.Zuokas: „Mes pasisakome už stiprią valstybę, kuri remiasi laisvu žmogumi, o ne stipria valdžia.“<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas A.Zuokas: „Mes pasisakome už stiprią valstybę, kuri remiasi laisvu žmogumi, o ne stipria valdžia.“<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Jul 15, 2014, 7:47 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:48 PM

Prieš trejus metus likviduotos Vytauto Šustausko vadovaujamos partijos pavadinimą perėmusios LLS pirmininku išrinktas sostinės meras Artūras Zuokas, rašo „Lietuvos rytas“.

– Kodėl partijai parinkote pavadinimą, kuris primins „ubagų karaliumi“ vadintą V.Šustauską ir jo bendraminčius? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Zuoko.

– Dėl šio pavadinimo vyko ilgos diskusijos. Šiandien žmonės tarsi bijo vartoti žodį „laisvė“, netgi vengia sakyti „Lietuva“. Norime sugrąžinti į mūsų gyvenimą šių žodžių prasmę.

Lietuva iškovojo laisvę, bet tai nereiškia, kad galime nusiraminti. Į asmens laisvę gali kėsintis politikai priimdami keistus, autoritarinius sprendimus, taip pat ir globalios organizacijos, kurios, prisidengdamos kilniais tikslais, ima kištis į privatų žmonių gyvenimą.

Laisvę reikia ginti kasdien, dėl jos kovoti. Mes pasisakome už stiprią valstybę, kuri remiasi laisvu žmogumi, o ne stipria valdžia.

– Bet tokiu pavadinimu 17 metų veikė kita partija, neturėjusi nieko bendra su liberaliomis idėjomis. Ar tai neklaidins rinkėjų?

– Jau trejus metus šis puikus pavadinimas buvo nevartojamas, nes V.Šustausko partija pasivadino kitaip.

Mes nusprendėme, kad įstengsime sugrąžinti laisvės vardui prasmę ir šis žodis daugiau nebus siejamas su marginaliniais politiniais judėjimais.

Rinktis šį pavadinimą mus skatino ir tai, kad jo pirmosios raidės LLS sutampa su anksčiau gyvavusios Lietuvos liberalų sąjungos trumpiniu. Įrašę jį internete, pateksite į mūsų partijos tinklalapį.

Tai neatsitiktinis pasirinkimas. Juk mes tęsiame net keturių liberalių politinių partijų – Liberalų sąjungos, Centro sąjungos, Moderniųjų krikščionių sąjungos ir Sąjungos TAIP tradicijas.

Be to, LLS buvo svarbiausia dvi kadencijas Lietuvai vakarietiškai vadovavusio prezidento Valdo Adamkaus rinkimų kampanijų organizatorė.

Mūsų ideologijos pagrindas – liberalizmas, papildytas krikščioniškos kultūros suformuota asmens laisvės ir bendro gėrio samprata.

Nuo kitų liberaliosios ideologijos partijų tuo ir skiriamės, kad asmens laisvę siejame su socialine bei pilietine atsakomybe bendruomenei, valstybei.

– Kokie artimiausi naujosios partijos siekiai? Ar jau galite pranešti, kad kelsite savo kandidatūrą tiesioginiuose Vilniaus mero rinkimuose?

– Be abejo, LLS aktyviai dalyvaus savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Bet per anksti atsakyti, ar aš sieksiu dar vienos sostinės mero kadencijos.

Atkreipčiau dėmesį, kad dauguma LLS pirmininko pavaduotojų – politikoje dar mažai šmėžavę, nors jau spėję nemažai darbų nuveikti asmenys.

Tai sąmoningas sprendimas – siekiame atvesti į valdžią naują politikų kartą. Sutarėme, kad patyrę liberalų veikėjai bus greta, padės jaunimui, bet jie patys nori liberaliosios politikos atnaujinimo.

– Kokias partijas laikote galimomis LLS partnerėmis sudarant savivaldybių koalicijas?

– Pasisakome už politinių jėgų telkimą. Tai įrodėme sukurdami naują partiją ir dėl ateities įveikę tai, kas mus skyrė praeityje.

Liberalų sąjūdis išaugęs iš to paties kamieno kaip ir LLS. Išsiskyrimą lėmė lyderių nesusikalbėjimas, bet laikas daug ką keičia.

Mūsų partijai sveikinimus perdavęs tuometis šalies vadovas V.Adamkus visą laiką kvietė liberaliąsias jėgas vienytis, buvo susodinęs partijų lyderius prie vieno stalo, bet nepasisekė susijungti.

Dabar mes stengiamės vykdyti šiuos priesakus. Ieškosime, kas jungia, ir stengsimės visada sakyti kuriančią galią turintį „taip“, kad kuo rečiau skambėtų griaunantis žodis „ne“.

– Gal ieškoti bendros kalbos su socialdemokratais galės padėti ir šiai partijai priklausanti jūsų žmona Agnė Zuokienė?

– Manau, pernelyg pervertinamas galimas mano žmonos vaidmuo – ji tėra paprasta Socialdemokratų partijos narė.

Tačiau iš tiesų turime sėkmingo bendro darbo ir su socialdemokratais, ir su kitomis partijomis patirties. Norime tuo remtis.

7

Tiek pavaduotojų turi Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas A.Zuokas. Tai Miroslavas Monkevičius, Dalia Štraupaitė, Rasa Jaškevičienė, Regimantas Čiupaila, Aldona Šventickienė, Vidmantas Valinčius, Sigitas Šiupšinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.